Hans Hoekman: de stem van Dommel is bekender dan je dacht

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Hij was bekend van zijn veelgehoorde nostalgische stem achter vele commercials en tekenfilm: Hans Hoekman. Pas later bereikte ons het nieuws dat hij op 14 november 2017 is overleden. We blikken terug op zijn nalatenschap.

Karakteristieke zware stem

Veel oude en vooral bekende tekenfilmseries of commercials hadden één ding gemeen: er kwam vaak een karakteristieke zware stem in voor. Grote kans dat dit de prachtige stem was van Hans Hoekman. Zo kon je hem al herkennen in De kleine waarheid!

Hans Hoekman De kleine waarheid
Via: De kleine waarheid (capture)

Pas later was het in de media doorgedrongen dat deze icoon van een stemacteur in november 2017 op 70-jarige leeftijd is overleden…

Hans Hoekman (1946 – 2017)

Waarschijnlijk zal niet iedereen hem op straat herkennen, maar zijn rol als commentator, verteller en natuurlijk de vele nasynchronisaties maken van Hans Hoekman een bekendheid voor vele mensen! Ongetwijfeld heb je vroeger of wellicht onlangs nog zijn zware stem gehoord in Seabert, Sesamstraat, Maja de Bij en natuurlijk zijn bekendste rol: Dommel!

Dommel tekenfilm vroeger
Via: Dommel (capture)

In de onderstaande video van ‘Stemmen van Toen’ zie je een prachtig In Memoriam met enkele geweldige voorbeelden van het werk van Hans Hoekman.

De andere stemmen van Dommel

‘Stemmen van Toen’ maakte nog een mooie aflevering over de stemmen achter Dommel, waarin natuurlijk Hans Hoekman schitterde. Kijk en luister hier onder andere ook naar Semafoor en Balthazar (Jan Anne Drenth), Mevrouw Beatrix (Maria Lindes):

Gemis

Hans Hoekman heeft zijn stempel gedrukt op de Nederlandse radio- en televisiewereld. Hij zal dan ook gemist worden Met zijn prachtige stem heeft hij vele mensen vrolijkheid gebracht en hopelijk zal hij dat zelfs na zijn dood op deze manier blijven doen. R.I.P. Hans!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...