Levensweg bordspel gezelschapsspel vroeger

Via: marktplaats.nl (capture)

7. Rood = uitbetalingsdag!

Tot op vandaag nog steeds jouw meest geliefkoosde dag van de maand. Zelfs wie niet op het rode vakje belandde, maar er wel voorbij ging, kreeg zijn salaris uitbetaald. Joepie!

Via: giphy.com

8. Je leerde omgaan met voorspoed en tegenslag

Een spelletje Levensweg zat boordevol levenslessen. Je leerde bijvoorbeeld wat het woord ‘chantage’ betekende, en dat iemand zo heel veel geld van je kon aftroggelen.

Echt balen wanneer je dat kaartje trok. Anderzijds waren er soms ook financiële meevallers in het leven. Zo kon ‘een verlaat huwelijksgeschenk‘ je ontzettend veel geld opleveren, wel 80.000!

Via: giphy.com

9. Landhuis of miljonairsvilla?

Tijdens een spelletje Levensweg leerde je jouw prioriteiten kennen. Kocht je een peperdure miljonairsvilla of stelde je je tevreden met een gewoon landhuis? Alles was mogelijk in dit spel. Was je stiekem een snob, dan kon je die begeerde statussymbolen kopen.

Mits je voldoende geld bezat natuurlijk. Wie dat niet had, kon altijd een lening aangaan. Maar je vergat nooit: wie een schuld aangaat, moet ook de rente betalen.

Via: flickr.com | Kathryn, CC

10. Je moest trouwen

Een beetje ouderwets, maar bij Levensweg moest iedere speler trouwen. Het vakje ‘Ga trouwen’, werd niet genegeerd. Ook op pensioen gaan was trouwens een verplichting.

Via: flickr.com | Sheila Sund, CC

11. Er ontstond altijd wel eens ruzie…

Onvermijdelijk. Bij ieder spelletje Levensweg ontstond er op een bepaald moment ruzie. Iemand had te veel schulden gemaakt en was al eindeloos lang leningen aan het nemen.

Of je werd jaloers op je zus die al aan het rentenieren was. Er waren veel redenen om ruzie te maken tijdens dit gezelschapsspelletje. Het succes van een ander vergalde het voor jou, jij wou de beste zijn!

Via: giphy.com

12. En dan was er plots de elektronische versie!

Technologie, vooruitgang, hoezee! Opeens was er een nieuwe versie van Levensweg beschikbaar: elektronisch bankieren. Want ja, zo gaat dat tegenwoordig. Gedaan met dat cash geld, je betaalde en ontving geld via een elektronisch banksysteem. Dit vond je supercool en volwassen. Net echt.

levenweg-elektronisch-bankieren
Via: bol.com

13. Het leverde veel leuke gezinsmomenten op

Een spelletje Levensweg kon gemakkelijk een hele namiddag in beslag nemen. Volgens de regels won degene met het meeste geld op het einde van de rit. Maar jij wist wel beter.

Wanneer was je echt gewonnen: degene met het leukste leven of die met het meeste geld? En net die filosofische vraag houd je vandaag nog steeds bezig. Ach ja, je hebt er in ieder geval ontzettend veel leuke herinneringen aan overgehouden!

Via: Wikimedia Commons | Wikipedia, CC

Jouw Levensweg herinneringen?

Wat vond jij het leukste aan een spelletje Levensweg? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Je kunt natuurlijk nostalgie terughalen, maar zelfs met een modern tintje…

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer