Levensweg: de 13 typerende momenten van dit bordspel

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Levensweg bordspel gezelschapsspel vroeger

Als kind kon je niet wachten om volwassen te zijn. Daarom was Levensweg een fantastisch gezelschapsspel! Ging je voor een carrière of eerder het gezinsleven? Al deze priemende levensvragen kwamen aan beurt tijdens een spelletje Levensweg.

Levensweg: een bordspel-klassieker

Natuurlijk zijn wij bij Vroegert fan van de klassieke bordspellen. Meteen komen die herinneringen terug naar de zondagmiddagen dat je met broer(s) of zus(sen) je klaar ging maken voor een toffe speldag.

Een traditie die velen met vrienden hebben doorgezet of zelfs naar spelavondjes verplaatst hebben. Spellen als Monopoly, maar het harde Risk of zelfs het hip uitziende Hotel zijn hier onmisbaar.

Levensweg bordspel gezelfschapsspel vroeger
Via: Wikimedia Commons | 松岡明芳, CC

Hilarische herinneringen aan Levensweg

Levensweg, mag daarin niet ontbreken en daarom dat we 13 hilarische herinneringen terughalen, die iedere die hard-speler onmiddellijk herkent…

1. Auto kiezen!

Eigenlijk waren al de auto’s hetzelfde, dus ging de keuze eerder over welke kleur van auto je wilde. Lichtblauw, geel, rood, roze, wit? Het leek van levensbelang tijdens een spelletje Levensweg.

Sowieso had je één kleur die je altijd wou.

levensweg spel autootjes
Via: flickr.com | Brett Streutker, CC

2. Het heuse rad van fortuin

In het midden van het spelbord prijkte het kleurrijke rad van fortuin met cijfers van 1 tot 10. Hier probeerden jij en je medespelers zo hard mogelijk aan te draaien, want dit getal bepaalde hoeveel stappen jouw autootje vooruit mocht rijden.

Door al je enthousiasme vloog het rad wel eens van het spelbord.

levensweg-rad-van-fortuin
Via: youtube.com | TTPM Toy Reviews

3. Gaan studeren of voor carrière kiezen?

Nadat iedereen de kleur van zijn autootje had gekozen, kon het spel echt van start gaan. Bijna onmiddellijk moest je een hartverscheurende keuze maken: wil je meteen gaan werken, of ga je studeren?

Zonder opleiding bleef je salaris beperkt tot maximaal 12000. Wie ging studeren, kon wel tot 20.000 verdienen. En laten we eerlijk zijn: als kind klonk dokter worden veel aantrekkelijker dan accountant.

Via: youtube.com | Lieke en Jet !!!

4. Hoeveel kinderen wil je?

Al snel kruiste je een volgende belangrijke levensvraag: Hoeveel kinderen wilden jij en je fictieve partner hebben? Vroeger kon je hier natuurlijk erg in opgaan en verzon je een heel verhaal rond jouw gezin.

Weet je trouwens nog dat je 1000 kreeg voor ieder kind… van iedere medespeler? Dit extra centje was vaak doorslaggevend om toch voor een groot gezin te kiezen.

Via: giphy.com

5. Roze = meisje, blauw = jongen

Vandaag zou het ietwat politiek incorrect zijn, want we weten allemaal dat kleuren niet gerelateerd zijn aan genderstereotypen. Vroeger kon dat wel nog allemaal.

Nam je een blauw pionnetje, dan had je er een zoontje bij, een roze pionnetje was voor een meisje.

Geplaatst door The Game of Life / Destins (le jeu de la vie) op Donderdag 6 juni 2013

6. Maar je bleef een kind van jouw generatie…

En dan koos je toch gewoon voor een lesbisch huwelijk! Heel modern.

gezelschapsspel auto levensweg spel
Via: flickr.com | Wendy Berry, CC

7. Rood = uitbetalingsdag!

Tot op vandaag nog steeds jouw meest geliefkoosde dag van de maand. Zelfs wie niet op het rode vakje belandde, maar er wel voorbij ging, kreeg zijn salaris uitbetaald. Joepie!

8. Je leerde omgaan met voorspoed en tegenslag

Een spelletje Levensweg zat boordevol levenslessen. Je leerde bijvoorbeeld wat het woord ‘chantage’ betekende, en dat iemand zo heel veel geld van je kon aftroggelen.

Echt balen wanneer je dat kaartje trok. Anderzijds waren er soms ook financiële meevallers in het leven. Zo kon ‘een verlaat huwelijksgeschenk‘ je ontzettend veel geld opleveren, wel 80.000!

9. Landhuis of miljonairsvilla?

Tijdens een spelletje Levensweg leerde je jouw prioriteiten kennen. Kocht je een peperdure miljonairsvilla of stelde je je tevreden met een gewoon landhuis? Alles was mogelijk in dit spel. Was je stiekem een snob, dan kon je die begeerde statussymbolen kopen.

Mits je voldoende geld bezat natuurlijk. Wie dat niet had, kon altijd een lening aangaan. Maar je vergat nooit: wie een schuld aangaat, moet ook de rente betalen.

kind gezelschapspel levensweg tong
Via: flickr.com | Kathryn, CC

10. Je moest trouwen

Een beetje ouderwets, maar bij Levensweg moest iedere speler trouwen. Het vakje ‘Ga trouwen’, werd niet genegeerd. Ook op pensioen gaan was trouwens een verplichting.

levensweg gezelschapspel
Via: flickr.com | Sheila Sund, CC

11. Er ontstond altijd wel eens ruzie…

Onvermijdelijk. Bij ieder spelletje Levensweg ontstond er op een bepaald moment ruzie. Iemand had te veel schulden gemaakt en was al eindeloos lang leningen aan het nemen.

Of je werd jaloers op je zus die al aan het rentenieren was. Er waren veel redenen om ruzie te maken tijdens dit gezelschapsspelletje. Het succes van een ander vergalde het voor jou, jij wou de beste zijn!

12. En dan was er plots de elektronische versie!

Technologie, vooruitgang, hoezee! Opeens was er een nieuwe versie van Levensweg beschikbaar: elektronisch bankieren. Want ja, zo gaat dat tegenwoordig.

Gedaan met dat cash geld, je betaalde en ontving geld via een elektronisch banksysteem. Dit vond je supercool en volwassen. Net echt.

levenweg-elektronisch-bankieren
Via: bol.com

13. Het leverde veel leuke gezinsmomenten op

Een spelletje Levensweg kon gemakkelijk een hele namiddag in beslag nemen. Volgens de regels won degene met het meeste geld op het einde van de rit. Maar jij wist wel beter.

Wanneer was je echt gewonnen: degene met het leukste leven of die met het meeste geld? En net die filosofische vraag houd je vandaag nog steeds bezig. Ach ja, je hebt er in ieder geval ontzettend veel leuke herinneringen aan overgehouden!

Via: Wikimedia Commons | Wikipedia, CC

Jouw Levensweg herinneringen?

Wat vond jij het leukste aan een spelletje Levensweg? Laat het ons weten in een reactie hieronder! Je kunt natuurlijk nostalgie terughalen, maar zelfs met een modern tintje…

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...