Dankzij deze 9 typetjes was Het Klokhuis zo geweldig

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Het Klokhuis televisie vroeger

Het klokhuis is al meer dan een derde eeuw dagelijks vaste kost bij veel kinderen! Leerzaam en leuk en dat laatste mede dankzij deze 9 geweldige typetjes gespeeld door de cast van Klokhuis!

Briljante nostalgie, dus ga er maar even voor zitten!

Het Klokhuis: nostalgische TV

Wie is er niet mee grootgebracht? Het Klokhuis is een ongelooflijk succesvol jeugdprogramma en bestaat inmiddels bijna 35 jaar! Maar waarom is het eigenlijk zo’n succes?

Het klokhuis
Via: Het Klokhuis (capture)

De formule van Het Klokhuis

Het Klokhuis hanteert een geweldige afwisseling van feit & fictie, wat meteen gekoppeld ging met educatie & amusement (of zelfs ernst & humor).

Deze combinatie zorgt niet alleen voor leuke televisie, maar zorgt er tevens voor dat kinderen vinden dat ze serieus genomen werden: zij zijn het zelf, die het onderscheid moeten maken en moeten leren denken!

Het klokhuis intro televisie vroeger
Via: Het Klokhuis (capture)

De onderwerpen (maar ook de aanwezige dosis sarcasme) waren in ieder geval niet vergelijkbaar met andere kinderprogramma’s.

Keek jij naar Het Klokhuis? Hopelijk halen we weer leuke herinneringen op aan dit geweldige programma. Wat was jouw favoriete Klokhuis typetje?

Deel je Klokhuis herinneringen in een reactie onderin!

De Klokhuis intro’s van 1990 en 1998

Voor vele kinderen in de jaren 90 was Het Klokhuis vaste kost op de avond. Het kwam direct na Het Jeugdjournaal op de NOS en later NPS. Nu draait het programma nog steeds op de NTR.

En voordat we naar die geweldige Klokhuis typetjes gaan, eerst even die nostalgische intro:

De Klokhuis-typetjes

Het Klokhuis had geweldige acteurs in huis! Deze toppers speelde even zo geniale typetjes. Ongelooflijk herkenbaar, grappig of soms vulgair… de kinderen hadden iets om naar uit te kijken!

Dit waren de meest hilarische typetjes, die mede verantwoordelijk zijn voor het grote succes van Het Klokhuis..

Prinsesje Petronella klokhuis
Via: Het Klokhuis (capture)

1. Alberdinck “de kok” Thijm

Deze vieze en onprofessionele kok maakte echt de verschrikkelijkste recepten, door allerlei ingrediënten in z’n grote pan te gooien. Deze zaken hadden culinair misschien geen verband, maar hadden altijd te maken met het thema van de aflevering…

Geweldig gespeeld door Gijs de Lange, die een mooi Rotterdam accent opzet!

Via: Het Klokhuis (capture)

2. Boy Zonderman

Boy Zonderman, vertolkt door Frank Groothof, is een ietwat onhandige punker met een licht spraakgebrek en een opvallende kledingstijl. Hij staat bekend om zijn interactie met de ‘verteller’ Aart Staartjes, waarbij hij Staartjes regelmatig “bijgoochem” noemt.

Vanaf de start van Het Klokhuis in 1988 waren de sketches van Boy te zien, vaak beginnend met een harde gitaarriff en de woorden “Uit het woelige leven van… Boy Zonderman“.

3. Yvette de Vriesch-sch-sch

Nog zo’n geweldig Klokhuis typetje was Yvette de Vriesch (“met sch”). Deze door Loes Luca gespeelde kakker had alleen oog voor zichzelf…

4. Ta en To

Ta en To zijn twee kibbelende oude dames gespeeld door Aart Staartjes en Joost Prinsen. De personages veroorzaken steeds conflicten, waarbij To vaak het bloed onder de nagels haalt bij Ta…

Via: Het Klokhuis (capture)

5. Professor Fetze Alsvanouds

Hij kwam van de Universiteit van Harderwijk en ook gespeeld door de geweldige Aart Staartjes. Fetze Alsvanouds was een enigszins verwarde professor. Met zijn breed scala aan onderwerpen, waar hij volgens eigen zeggen over kon spreken, toont hij een contrast tussen zijn status als ‘professor’ en zijn werkelijke kennis.

Zijn vaste introductietekst en zijn associatie met de fictieve universiteit, versterken humoristisch zijn twijfelachtige wetenschappelijke reputatie. Heerlijk dus…

6. Meneer Kwelder

Meneer Kwelder, gespeeld door Harry van Rijthoven, was driftige en vooral chagrijnige kantoormanager. Geweldig hoe juist hij altijd werd gekweld door zijn vervelende en dommige collega Benema…

Meneer kwelder Het klokhuis
Via: Het Klokhuis (capture)

7. Prinsesje Petronella

Wat een bitch was dat… De verwende Prinsesje Petronella, vertolkt door Tjitske Reidinga, verveelt zich constant in haar paleis en droomt over het hebben van verschillende spannende zaken of banen, maar haar impulsieve en tot chaos leidende acties zorgen voor problemen.

De discussie met de voice-over is typerend en hilarisch voor Prinsesje Petronella…

8. Igor de Viking en Robin Hood

Nog zo’n geweldig duo, gespeeld door Rogier in ’t Hout en Laus Steenbeeke. Vooral die laatste had vele grappige typetjes in het Klokhuis, waar Robin Hood er eentje was…

Via: Het Klokhuis (capture)

9. Meneer Joosten!

En maar rochelen en hoesten, onze antiquair/oplichter! Joost Prinsen speelde de hilarische Meneer Joosten met slierterig grijs haar en Brabants accent, afgewisseld met een lekkere rochel…

Via: Het Klokhuis (capture)

Jouw Het Klokhuis herinneringen?

Wat is voor jou typisch Klokhuis en welk typetje vond jij het leukst? Laat het weten in de comments hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...