Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!

Door

Rosalie Van Hoof

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Vroegert banner - jeugdsentiment nostalgie vroeger

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop vrouwenrechten centraal staan. En hoewel er de laatste jaren veel meer aandacht voor is, groeiden wij ook op met een aantal sterke vrouwelijke rolmodellen.  

1. Pippi Langkous

Wie heldinnen zegt, zegt Pippi Langkous. Als tomboy kan Pippi tellen: ze is wild, speels, zonder angst en draaft door het leven met een bijzonder hoog je-m’en fous gehalte. De voordeur van Villa Kakelbont staat altijd maar open en geen haan die daarnaar kraait want deze roodharige heldin doet zelfs de meest dappere dief in zijn broek plassen.

Pippi Langkous spagetti
Via: Pippi Langkous (capture)

Pippi symboliseert de perfecte balans van vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten. Ze klimt in bomen, danst en zingt, ze is ook buitengewoon sterk en zet onaardige mensen brutaal op hun plaats. Astrid Ligren was een visionair toen ze een hele generatie vrouwen liet opgroeien met zo’n kwameisje als rolmodel.

Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!

2. Hermelien Griffel

Zonder Hermeliens intelligentie en ietwat arrogante betweterigheid zouden Harry en Ron nog steeds niet slagen in de ‘Wingardium Leviosa’-spreuk. Hermelien is een absolute heldin. Ze heeft de vastberadenheid van een pitbull en het onwankelbare rechtvaardigheidsgevoel van Lassie.

Bovendien is de actrice, Emma Watson, ambassadeur voor de Verenigde Naties waarbij ze zich inzet voor vrouwenrechten. You go girl.

Hermelien Griffel gespeeld door Emma Watson
Via: YouTube (screenshot)

3. Matilda Wormwood

Matilda van Roald Dahl is opgezadeld met een meedogenloos en vreselijk oninteressant gezin. Gelukkig heeft ze een groot brein en magische krachten. Met magie probeert ze het beste van de treurige situatie te maken. En met catchy one liners zoals deze: “You chose looks. I chose books.”

Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!
Via: Matilda (cover)

4. Annie Hall

Annie Hall is een memorabele vrouwenrol. Ze komt voor zichzelf op en gaat in tegen de vrouwonvriendelijke kritiek van Alvy, die ze eigenlijk toch maar pretentieus vindt. En wanneer Alvy haar vraagt terug naar New York te keren, zegt ze simpelweg ‘nee’. En dat was genoeg.

Annie Hall (1977)

5. Prue, Phoebe en Piper uit Charmed

Wie na een lange schooldag de televisie thuis aanzette, kwam vaak uit op Charmed. In deze serie zag je drie heksen vechten tegen het kwaad. Prue kon objecten verplaatsen met haar geest, Phoebe kon de toekomst zien en Piper kon dingen bevriezen.

Drie vrouwelijke heldinnen die in staat waren de onderwereld te bestrijden, zomaar, zonder dat daar een sterke macho bij aan te pas kwam. De middeleeuwse kerk zou de brandstapel niet snel genoeg in vuur krijgen.

Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!

6. Totally Spies

Sam, Alex en Clover hadden de coolste gadgets en gingen op de meest avontuurlijke missies. Wenste jij ook niet dat je een spy kon worden in het team van Totally Spies? Clover werd alsmaar verliefd op jongens. Dat was vervelend. Sam, de meest ambitieuze spy, was daarom de ultieme favoriet.

Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!

7. Mulan

Een jonge vrouw die stiekem de plaats van haar vader in het leger inneemt omdat zij ook wil vechten, stoerder dan dat wordt het niet. En misschien is Mulan daarom wel de grootste heldin uit het rijtje. Ze wilde net als mannen in het leger dienen en gelijk behandeld worden. Toen dat niet mocht, deed ze het toch. Over radicaal feminisme gesproken.

mulan

8. Ginger uit As told by Ginger

Het beginliedje ‘het gras is veel groener, aan de overkant’, gaf al een nadrukkelijke boodschap. Ginger was een vrijzinnig buitenbeentje. Alsof haar rode haar en naam de populariteitstest niet moeilijk genoeg maakte, schreef ze ook nog eens poëzie en was ze student-president van haar school. Who cares? Ginger alvast niet. Zij is ongetwijfeld het meest hartstochtelijke stripfiguur ooit.

Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!

9. De Powerpuff Girls

“Sugar, spice and everything nice” en zo maakte professor Utonium per ongeluk de Powerpuff Girls. Blossom, Bubbles en Buttercup gebruikten hun superkrachten om hun stad te redden van het kwaad. En dat allemaal netjes voor het slapengaan.    

Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!

10. Anouk

Je moeder luisterde ernaar in de auto maar wist zij veel dat jij mee luisterde. Songteksten zoals die van ‘nobody’s wife’ zeggen eigenlijk meer dan genoeg. Wat een vrouw. Bovendien heeft ze een nogal afwijkende gezinssituatie met meerdere kinderen van verschillende mannen. Volgens het patriarchaat de imperfecte mama. Daarom des te meer de perfecte heldin.

11. Phoebe Buffay uit Friends

Phoebe Buffay is een gek figuur. Ze zingt schaamteloos liedjes zoals ‘Smelly cat’, wanneer ze loopt lijkt ze een halfgare debiel, en van even dakloos te zijn is ze zeker niet keuriger geworden. Maar wat haar tot ware heldin maakt, is dat Phoebe nooit bang is om ‘nee’ te zeggen.

Phoebe friends gitaar
Via: Friends (capture)

12. Lisa Simpson

Lisa is een nerd als het op school aankomt. Ze studeert veel te veel en wil in alles uitblinken, ambitieus als ze is. Herinner jij je nog de aflevering waarin ze president van de Verenigde Staten is? Ja, van een feministisch statement gesproken. #LisaForPresident2024

Jouw heldinnen?

Waren deze heldinnen ook voor jou een inspiratiebron? Natuurlijk weten wij, dat er nog VELE meer zijn. Welke ultiem rolmodel (behalve je mama) ontbreekt er nog in het lijstje? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook: 24 dingen die je nog NIET wist over Disney prinsessen!


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!”

Plaats een reactie

Share to...