Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een dag waarop vrouwenrechten centraal staan. En hoewel er de laatste jaren veel meer aandacht voor is, groeiden wij ook op met een aantal sterke vrouwelijke rolmodellen.  

1. Pippi Langkous

Wie heldinnen zegt, zegt Pippi Langkous. Als tomboy kan Pippi tellen: ze is wild, speels, zonder angst en draaft door het leven met een bijzonder hoog je-m’en fous gehalte. De voordeur van Villa Kakelbont staat altijd maar open en geen haan die daarnaar kraait want deze roodharige heldin doet zelfs de meest dappere dief in zijn broek plassen.

Pippi symboliseert de perfecte balans van vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten. Ze klimt in bomen, danst en zingt, ze is ook buitengewoon sterk en zet onaardige mensen brutaal op hun plaats. Astrid Ligren was een visionair toen ze een hele generatie vrouwen liet opgroeien met zo’n kwameisje als rolmodel.

2. Hermelien Griffel

Zonder Hermeliens intelligentie en ietwat arrogante betweterigheid zouden Harry en Ron nog steeds niet slagen in de ‘Wingardium Leviosa’-spreuk. Hermelien is een absolute heldin. Ze heeft de vastberadenheid van een pitbull en het onwankelbare rechtvaardigheidsgevoel van Lassie. Bovendien is de actrice, Emma Watson, ambassadeur voor de Verenigde Naties waarbij ze zich inzet voor vrouwenrechten. You go girl.

https://www.flickr.com/photos/23489340@N04/2683374701

3. Matilda Wormwood

Matilda van Roald Dahl is opgezadeld met een meedogenloos en vreselijk oninteressant gezin. Gelukkig heeft ze een groot brein en magische krachten. Met magie probeert ze het beste van de treurige situatie te maken. En met catchy one liners zoals deze: “You chose looks. I chose books.”

4. Annie Hall

Annie Hall is een memorabele vrouwenrol. Ze komt voor zichzelf op en gaat in tegen de vrouwonvriendelijke kritiek van Alvy, die ze eigenlijk toch maar pretentieus vindt. En wanneer Alvy haar vraagt terug naar New York te keren, zegt ze simpelweg ‘nee’. En dat was genoeg.

Annie Hall (1977)

5. Prue, Phoebe en Piper uit Charmed

Wie na een lange schooldag de televisie thuis aanzette, kwam vaak uit op Charmed. In deze serie zag je drie heksen vechten tegen het kwaad. Prue kon objecten verplaatsen met haar geest, Phoebe kon de toekomst zien en Piper kon dingen bevriezen. Drie vrouwelijke heldinnen die in staat waren de onderwereld te bestrijden, zomaar, zonder dat daar een sterke macho bij aan te pas kwam. De middeleeuwse kerk zou de brandstapel niet snel genoeg in vuur krijgen.

6. Totally Spies

Sam, Alex en Clover hadden de coolste gadgets en gingen op de meest avontuurlijke missies. Wenste jij ook niet dat je een spy kon worden in het team van Totally Spies? Clover werd alsmaar verliefd op jongens. Dat was vervelend. Sam, de meest ambitieuze spy, was daarom de ultieme favoriet.

We hebben nog 6 heldinnen op de volgende pagina. Wat dacht je de stoere Nederlandse zangeres? (zie 10.)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Vrouwendag: met deze 12 heldinnen ben jij grootgebracht!”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer