10 internet etiquette tips uit de 90’s: humor of realiteit?

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

Internet etiquette 90's vroeger jaren 90 computer

6. RTFM!

Dit geldt nog steeds: wees zuinig met wat je online vraagt. Vooral als het gaat om hoe een bepaald merk stofzuiger werkt of een magnetron. In de jaren 90 wist men natuurlijk nog niet zoveel over internet, dus werden er online veel vragen over gesteld.

Het antwoord wat je dan kreeg was steevast RTFM. Je zou dat kunnen vertalen als Read The Fine Manual, maar de F kreeg soms ook een andere betekenis.

Via giphy.com

Gelukkig was er genoeg hulp te vinden door alle ‘Dummies‘-boeken…

Via: ebay.com

7. Niet allemaal tegelijk!

In 1995 had het Wereld Wijde Web 16 miljoen gebruikers. Vergeleken met vandaag was dat aantal natuurlijk helemaal niet zo veel, maar toch zorgde het toen al voor problemen.

Omdat de computerverbindingen toen nog zo traag waren, werd het niet aangeraden om allemaal tegelijk online te zijn of met z’n allen lekker een spel te gaan downloaden. Die download snelheid was toen ook nog naar 56 kilobyte per seconde. Ter vergelijking: 1 MB is 1000 KB.

8. Niet flirten!

Deze regel geldt natuurlijk overal. In de jaren ’90 ontstonden de online date sites dus gingen veel mensen op zoek naar een nieuwe relatie. Dit werd zo populair dat veel mannen ook op andere message boards vrouwen lastig vielen.

In Amerika werd daar vooral het woord “yo” voor misbruikt. Er bestaat zelfs een netiquette over wanneer je wel “yo” mag gebruiken en wanneer niet. “Yo, hon….” is in ieder geval fout.

Via giphy.com

Dan kennen wij nog een beter openingszin, die Joey uit Friends altijd gebruikte…

Via: Friends (capture)

9. Flamewars

Wie kent het woord TROL niet? Online wordt die naam tegenwoordig vooral gebruikt voor mensen die het leuk vinden om eens lekker te stoken in een goed online gesprek.

Als meer mensen zich er daarna mee gaan bemoeien heb je heel snel een online ruzie. Die ruzies worden flamewars genoemd. Dus vermijdt discussies en je dag is weer goed.

Via giphy.com

10. Er bestaan geen taalfouten

In navolging op bovenstaande tip: ga ook geen taalfouten verbeteren. Nu noemen we zulke mensen taalnazi’s, maar er bestaat ook zoiets als een spelling flame.

Dus een flame war wat alleen maar gaat over de juiste plaats van een komma of een D of DT fout. Het brengt je nergens en goede vrienden kunnen zo heel makkelijk vijanden worden.

Computer games 90s
Via: flickr.com | visual velocity pc, CC

Zo, dit zijn de belangrijkste netiquette regels. Weet je er zelf ook nog een paar, laat ze dan ons in de comments weten. We zijn benieuwd.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “10 internet etiquette tips uit de 90’s: humor of realiteit?”

  1. Een paar foutjes zitten er toch wel in. In het jaar 2000 hadden we schijven van 30 gigabyte. In de jaren 90 was de gigabyte dus wel degelijk al ingeburgerd. Het modem was 56 kbps, ongeveer 6 kilobyte per seconde en dus geen 56.
    Vuil op toetsenborden ontstaat juist op de toetsen die nauwelijks gebruikt worden. De weekmakers komen langzaam uit het plastic en is kleverig. Dat trekt vuil en stof aan. Toetsen die veel gebruikt worden zijn juist brandschoon en glad.
    Lange emails zijn JUIST iets uit de jaren 90. Men gebruikte het als een digitale brief. Door de opkomst van instant messaging wil men geen lange berichten meer en worden dus juist NU lange emails niet meer goed gelezen.

    Beantwoorden
  2. Mid jaren negentig hadden we 14k4 modems en eind jaren 90 waren dat 56k modems. De opvolger van de 33k6. Echter, lang niet alle telefoonlijnen waren helder genoeg om de 56k ook daadwerkelijk te halen dus de snelheid fluctueerde tussen de 33k6 en 56k. 56k staat voor het aantal kiloBITs, niet bytes. De download snelheid lag dus ergens tussen de 4 en 6 kilobyte per seconde en dus niet de 56 kilobyte zoals in het artikel staat. Had je ISDN dan kon je zelfs naar 7 kilobyte. En als je zin had in een dubbele telefoonrekening dan kon je de lijnen bundelen en had je 14k per seconde. Nu worden we chagrijnig als we de 14MB per seconde niet halen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...