Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

25

Door

Ruud Caris

Laatste update:

25

Op onze lange, saaie schooldagen was het fijn even weg te dromen over een heel ander, spannender leven. Zoals dat van Laura Ingalls Wilder uit Het Kleine Huis op de Prairie (of Little house on the prairie in het Engels), die met haar ouders over de prairies van de Verenigde Staten trok en veel spannende avonturen beleefde.

Het kleine huis op de prairie

Voor velen is de populaire dramaserie uit de jaren 70 en 80 niet meer weg te denken uit hun herinneringen. De familie Ingalls uit Walnut Grove in Minnesota nam je helemaal mee en het voelde alsof je zelf in dat huis aan de rivier woonde.

Natuurlijk kreeg je genoeg mee van de school waar de kinderen Ingalls naartoe gingen, maar ook van de Oleson’s Mercantile, de winkel in het dorp.

Via: Kleine huis op de prairie (cover)
Via: Kleine huis op de prairie (cover)

Wie schreef Het kleine huis op de prairie?

Deze herinneringen hebben wij initieel te danken aan Laura Ingalls Wilder. Ze schreef in 1935 een serie boeken over haar eigen herinneringen, die bekend zijn geworden als Het Kleine Huis op de prairie serie. Toch zijn deze boeken niet geheel autobiografisch, maar wel grotendeels gebaseerd op haar eigen jeugd.

Er verschenen naast natuurlijk de boeken en TV serie over haar bijzondere leven ook enkele films en een strip. Waarschijnlijk brengt de serie de meeste mensen een hoop nostalgische gevoelens. Vele seizoenen lang volgden we Laura, haar ouders, zusjes en de inwoners van Walnut Grove. Hoe is het nu met de cast van ‘Het Kleine Huis op de Prairie’?

Voor we beginnen even ter herinnering de tune van de TV serie. Ken je hem nog?

Hoe zat het ook alweer?

Laten we nog één keer langsgaan, wie er ook alweer allemaal voorkwam in Het Kleine Huis op de Prairie. De hoofdpersoon van boeken en serie was Laura Ingalls Wilder.

Zij was tweede dochter van Charles en Caroline Ingalls. In de serie werd ze gespeeld door Melissa Gilbert. In het echt zag Laura Ingalls er zo uit:

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

De rest van het gezin:

Laura’s ouders waren Charles en Caroline Ingalls. Zij werden gespeeld door Michael Landon en Karen Grassle. Michael Landon was de drijvende kracht achter de TV serie. Hij regisseerde veel afleveringen en hij schreef ook enkele verhalen. Daarnaast was hij de producer van de serie. Charles Ingalls was in het echt een pionier met veel zwerflust. Hij was hartelijk en hield van muziek. Zijn vrouw Caroline was rustiger. Laura had drie zussen:

Mary Ingalls:

Gespeeld door Melissa Sue Anderson. Zij was de oudste in het gezin. Mary werd blind toen ze veertien jaar was. Zij is in het echt nooit getrouwd, maar in de TV serie wel.

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

In het echt:

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

Carrie Ingalls:

Gespeeld door de tweeling Lindsay en Sidney Greenbush. Carrie kampte haar leven lang met een wisselende gezondheid en was erg mager. Zij was getrouwd, maar kreeg geen kinderen.

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

In het echt:

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

Grace Ingalls:

Grace is in de serie een baby. Daar werden diverse kleine actrices voor ingezet. Grace trouwde ook maar kreeg ook geen kinderen.

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

In het echt:

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

Laura had ook nog een broertje Frederick. Hij is nog geen 1 jaar geworden.

Het kleine huis op de prairie boeken en TV serie

De hele TV serie is zeer losjes gebaseerd op de boeken. Eigenlijk zijn er maar enkele echt biografische elementen in de TV serie verwerkt zoals de samenstelling van het gezin Ingalls en sommige avonturen van Laura. De omgeving waarin de TV serie zich afspeelt wijkt ook sterk af van het echte verhaal. Laura woont in de TV serie in Walnut Grove. In het echt heeft ze hier maar een paar jaar gewoond. Veel langer woonde ze tijdens haar jeugdjaren in De Smet. Zomers leefde het gezin echter buiten het stadje op de ontginning en als de winter inviel trokken ze dan naar De Smet.

In haar boeken heeft Laura Ingalls al personages verzonnen. Dat deed ze bijvoorbeeld met Nellie Oleson (gespeeld door Alison Arngrim).

.

Nellie bestond onder deze naam niet echt. Ze is waarschijnlijk samengevoegd uit drie meisjes die Laura in haar jeugd tegenkwam. Hier kun je lezen wie die meisjes waren en hoe het met ze is gegaan.

In de serie zijn nog meer personages verzonnen. Je herinnert je vast nog wel een paar:

Nels en Harriet Oleson:

Zij waren de ouders van Nellie en Willie. Harriet was een zeer uitgesproken karakter die regelmatig de show stal. Hier een interview met actrice Katherine McGregor en een aantal van haar medespelers over Harriet Oleson uit 2012:

Dokter Baker:

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

Dominee Alden:

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

Meneer Edwards:

Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?

Meneer Edwards komt trouwens wel in de boeken voor maar had daar een minder prominente rol dan in de serie.

Zo gaat het nu met de cast…

Dit alles is inmiddels al vele tientallen jaren geleden. Hoe gaat het NU met de cast van Het Kleine Huis op de Prairie? We hebben het voor je uitgezocht…

Melissa Gilbert (Laura Ingalls)

Melissa Gilbert heeft na ‘Het Kleine Huis’ een succesvolle carrière op weten te bouwen zowel als actrice als in de politiek. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Gilbert had een alcohol en drugsverslaving en kampte ook met diverse gezondheidsproblemen. Ze is drie keer getrouwd. Gilbert heeft ‘Het Kleine Huis’ nooit helemaal achter zich gelaten.

Ze heeft enkele boeken geschreven over die tijd en ze speelde in theaters de rol van Caroline Ingalls. Gilbert is meteen na haar geboorte geadopteerd. Haar adoptieouders adopteerden ook een jongen: Paul Gilbert. Hij speelde in de serie Willie Oleson, Nellies broertje. Maar Melissa heeft geen contact meer met hem.

Hier is Gilbert te zien met Dean Butler (die Almanzo Wilder speelde) in een interview over Gilberts eerste kus, ja, op de set dus!

Melissa Sue Anderson (Mary Ingalls)

Anderson bouwde een succesvolle carrière op na ‘Het Kleine Huis’. Hierbij werkte ze af en toe ook nog samen met Michael Landon. Ze heeft een autobiografie geschreven over haar leven tijdens de opnames van ‘Het Kleine Huis’ en over dingen die ze meemaakte achter de schermen. Anderson is getrouwd en woont in Canada.

Hier is Anderson te zien in The Love Boat:

Lindsay en Sidney Greenbush (Carrie Ingalls)

De tweeling Lindsay en Sidney speelden de derde Ingalls dochter Carrie. Omdat Sidney nogal eens in het gips liep was het eigenlijk de paar minuten oudere Lindsay die de meeste scenes speelde. Veel mensen dachten dat de tweeling één persoon was omdat ze als Lindsay Sidney Greenbush op de credits stonden. Na ‘Het Kleine Huis’ speelden ze of samen of los van elkaar een paar rolletjes, maar ze besloten later hun school af te maken. Beiden zijn getrouwd. Sidney’s man, een paardenfokker, pleegde zelfmoord in 2009.

Hier zie je een compilatie van foto’s van de zusjes, ook op latere leeftijd:

Michael Landon (Charles Ingalls)

Landon was al bekend van de serie ‘Bonanza’ toen hij aan ‘Het Kleine Huis’ begon. Naast acteur was hij regisseur, schrijver en producer. In Amerika was hij een grote ster. Hij stond 22 keer op de cover van TV Times, slecht één keer minder dan recordhouder Lucille Ball. Na ‘Het Kleine Huis’ heeft Landon nog van alles gedaan met name de succesvolle serie ‘Highway to Heaven’ waarin hij een engel speelt.

Hij speelde daarin weer samen met Victor French die meneer Edwards speelde in ‘Het Kleine Huis’. French en Landon waren goede vrienden. Landon was een kettingroker en hij dronk veel, zei hij zelf. Hij was een echte levensgenieter. Hij is drie keer getrouwd geweest en hij had negen kinderen waarvan een aantal ook in ‘Het Kleine Huis’ te zien waren in gastrollen. Landon stierf aan alvleesklierkanker op slechts 54 jarige leeftijd. Twee jaar eerder was Victor French al overleden, ook op 54 jarige leeftijd aan longkanker.

Hier zie je bloopers uit ‘Highway to heaven’ met Michael Landon en Victor French:

Karen Grassle (Caroline Ingalls)

Grassle werkte al langere tijd als actrice toen ze gecast werd als Caroline Ingalls. Na ‘Het Kleine Huis’ richtte ze een eigen theatergezelschap op. Ze bleef gedurende latere jaren in het theater spelen en zo heel af en toe in een film of TV serie. Inmiddels is de actrice 75 jaar en is ze nog steeds actief.

Hier is Grassle te zien in ‘The Love Boat’:

Kleine Huis op de prairie reünie

De resterende cast van ‘Het Kleine Huis’ komt zo af en toe nog bij elkaar. Op de onderstaande beelden is de cast te zien bij zo’n reünie. De serie leeft nog steeds ook dankzij de prachtige nalatenschap van Laura Ingalls Wilder zelf. Haar leven blijft generatie op generatie boeien.

Jouw herinnering aan Het kleine huis op de prairie?

Wat vond je zelf het leukste of wie was jouw favoriete acteur van de serie? Laat ons alles wat je wil delen over Kleine Huis op de Prairie weten in een reactie onderin!


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

25 gedachten over “Het kleine huis op de prairie: hoe is het 35 jaar later met de cast?”

 1. Ik kijk nog steeds (weer) naar de serie. Geweldig dat gezin en de mensen van het dorp. Heb de dvd’s in mijn kast staan en heb alle boeken van Laura gelezen . De boeken zijn heel anders. Soms komt er iets van de verhalen terug in de tv serie. De boeken zijn nog mooier,en boeiender maar ook spannender dan de serie.
  Het verhaal van de Ingalls familie die in een huifkar over de praries trekken staan zo gedetailleerd beschreven.
  Het zijn ware geschiedenis juweeltjes.

  Beantwoorden
 2. Geweldige serie Het Kleine Huis op de Prairie.
  Ik kijk er nu nog naar. Hier kan iedereen van leren om hoe je met elkaar om moet gaan. Ik hoop dat de jeugd van nu 2021 ook met deze serie opgroeide en er wat van leerd. Zolang ik kan blijf ik kijken.
  Ook top acteurs en actrices, ik heb Micheal Landon als acteur mee gemaakt in de serie Bonanza, en heb deze op DVD. Heel spijtig dat hij op zo’n jonge leeftijd is overleden. Ook leuk om te zien hoe de acteurs en actrices er nu uit zien.

  Beantwoorden
 3. Ik ben 61 en kijk ook elke avond naar deze serie, vroeger heb ik alle afleveringen ook gezien en weet soms precies wat er komen gaat maar het blijft een van de leukste series die er zijn

  Beantwoorden
 4. Een verslavende serie. De acteurs zijn stuk voor stuk fenomenaal! Ik heb mijn hart verpand aan de onderwijzeres , de zus van Almanzo. Prachtig en ontroerend gespeeld.

  Hilde

  Beantwoorden
 5. Van mij mogen ze deze serie voor altijd eindeloos alle afleveringen herhalen! Hier kunnen de jongere generatie ook veel van leren, zo’n mooie gevoellige serie, met leuke personages.

  Beantwoorden
 6. Op YouTube wel, daar vind je een paar minuten een paar scènes van deze laatste aflevering.Het heet “Last Farewell (als ik het goed schrijf, je vind het wel. Daar zie je hoe ze afscheid nemen van de dorp. Michael Landon, wilde de dorp opblazen omdat hij verder dacht, hij wilde niet dat er in de toekomst financiële misbruik van zou worden gemaakt en dat het een toeristiche trekpleister zou worden. De Last Farewell was best heel triest om te zien.. ?

  Beantwoorden
 7. Prachtige serie met geweldige acteurs in een tijd dat de aarde nog schoon en ongecomplseerd was.Had graag in die tijd willen leven!

  Beantwoorden
  • Piet, ja het vergaat mij gevoelsmatig net zo, Michael Landon is veel en veel te vroeg overleden .
   Had hem zeer graag willen kennen, en de anderen ook, als Michael nu nog geleefd had, had ik contact met hem geprobeerd te zoeken en willen vertellen voor hoeveel liefhebbende fans hier hij een voorbeeld is, geld natuurlijk ook voor zijn mooie lieve gezin en de andere dorpsgenoten.
   Ik herken mijzelf in Michael , maar leef tot mijn (stille verdriet) niet in die tijd.
   Wel probeer ik in het heden mijn karakter uit te dragen zodat ik dat van hem misschien iets door kan geven, dit is niet moeilijk daar ik bijna net zo ben.
   En, zolang vriendelijkheid, behulpzaamheid, eerlijkheid, trouw, liefde geven en beschermen nog gratis zijn, zal ik dit zolang ik leef ook uit zijn naam voor mijzelf en anderen blijven doen, dit betekenen hij en de zijnen voor mij.

   Beantwoorden
 8. Hallo mensen, ook ik kijk iedere avond naar Het kleine huis en het ontroerd en vertederd me steeds weer ik ben 65 en weet dat het toen harde tot zeer harde tijden waren voor deze mensen .
  Maar de eerlijkheid, tederheid, liefde, trouw, warmte en je zwakheid durven tonen de saamhorigheid in gezin en dorp als er iets is, stijgt daar ver boven uit.
  Ik zou er ook heel graag als een mensje deel van willen zijn, zou niet hoeven wennen.
  Ja er deel van zijn, gelukkig kunnen wij in de avond als liefhebbers nog heerlijk een uurtje wegdromen van een dorp met heerlijke en lieve mensen, en daar even zijn .
  Dat het u allen als fans goed moge gaan .

  Beantwoorden
 9. Ik kijk elke avond naar Het kleine huisje, en bijna elke avond is het huilen. Elke keer mooie verhalen. Als 8 jarig meisje volgde ik in 1974 de serie. Mooie tijd! In Twente hadden de mensen ook aandacht voor elkaar, net als bij Het kleine huisje. Opgegroeid met het christelijke geloof, normen en waarden. Charles was mijn favoriet. Ook nu, nu ik weer kijk. Een hele charmante, knappe man. Een mooi gezin, de Ingalls.

  Beantwoorden
 10. Op een gegeven moment (her)ontdekte ik deze serie op RTL8, nu kijk ik elke dag.
  Wat een heerlijke sfeer.
  Wel apart dat kinderen van hele verschillende leeftijden in dezelfde klas zitten en dat Charles als het zo uitkomt zowel dominee als hulpdokter is.
  Een prominent figuur in z’n leefomgeving en een geweldige vader en man in de serie.
  Niks ten nadele van z’n vrouw, maar hij heeft zo ongeveer de wijsheid in pacht.
  Ik vind vooral Laura en Charles top, maar het hele gezin is hecht en moedig.
  ‘k Denk dat ik de hele serie nog wel aan ga schaffen.

  Beantwoorden
 11. In de jaren 70 soms (een gedeelte van), een aflevering gezien maar vond het niet zo interessant. Tot…ik een aantal weken geleden troosteloos zat te zappen en een aflevering zag staan op RTL8.
  O ja, dacht ik, even kijken hoe dat ook al weer ging.
  En nu dus elke dag, niet lineair, maar laat op de avond.
  Kostelijk, heerlijke serie, elke dag weer.
  Ik ben er ingestapt bij het begin van serie 3 en er zijn er 9 dus kan nog even voort en vertrouw er op dat ze na afloop weer bij serie 1 episode 1 beginnen.
  Doen ze dat niet dan ligt de hele doos voor mij klaar bij een of andere webstore.
  Doen ze dat wel dan ligt de hele doos ook voor mij klaar bij een of andere webstore. Want je wilt het bezitten.

  Beantwoorden
 12. ben nu 60 geen aflevering gemist. 10 jaar geleden: mams wat wil je voor je 50 e verjaardag? ik kon me niets bedenken. het mooiste kado kreeg ik………… alle series op dvd. HEERLIJK

  Beantwoorden
 13. ik heb ooit in de serie gezien helemaal de laatste aflevering van alle seizoenen dat de bewoners van walnut grove het hele stadje opblazen met dynamiet de school het restaurant de winkel waarom is dat nergens meer terug te vinden??

  Beantwoorden
  • Hallo meneer, mevrouw van meel
   Deze aflevering staat op een dvd. En daar staat ook de aflevering op dat Albert ziek word, en nog een aflevering.. laura haar dochter word meegenomen, als ze in de stad zijn. Het betreft een moviebox met 3 film.
   Hoop u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven
   Mvg A. Rietveld

   Beantwoorden
 14. Toen ik jong was, keek ik er al naar.
  En een jaar of 6, 7 geleden kwam de serie smiddags op tv.
  En nu kijk ik weer.
  Ben inmiddels 72, maar wat mij opvalt aan deze serie is de ongelofelijk verbondenheid van mensen onder elkaar in die tijden en hoe hun zich uit hele moeilijke situaties wisten te redden.
  Soms is de serie tragisch met de blindheid van Mary, het verlies van haar baby etc.
  Wat een verschil met deze tijd.

  Beantwoorden
 15. Ik ben 70 en ik vind het nog steeds een leuke serie, heb de hele op serie DVD aangeschaft, en is lekker om in de winter naar te kijken, vooral nu met Corona.

  Beantwoorden
 16. Ben bijna 60 en ook deze dame vind het heerlijk om het te zien, eet er zelfs eerder voor als het kan. Ik ben soms jaloers op die ouwe tijd, zo simpel en gewoon, mogen ze een voorbeeld aan nemen.

  Beantwoorden
 17. Ben nu 60, en heel blij dat ik nu weer elke werkdag, het kleine huis zie op tv.
  er komen zoveel mooie en warme herinneringen naar boven.
  ik zal het blijven kijken, en koesteren als een kostbaar kleinnoot.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...