Laura Pausini: zo gaat het nu met de zangeres van La Solitudine

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Laura Pausini

Laura Pausini scoorde in 1993 een gigantisch hit met La Solitudine. Tot op de dag van vandaag hoor je dit liedje nog regelmatig op de radio. Maar weet jij wat deze zangeres na haar bekendste nummer nog meer heeft gedaan? En wat ze tegenwoordig doet? We zochten het voor je uit.

La Solitudine

Laten we eerst even in de goede stemming komen … Is je Italiaans goed genoeg om een paar woorden mee te zingen? Dan is dit je kans! Hier is La Solitudine van Laura Pausini:

Laura Pausini in Nederlandse Top 40

Het nummer stond 19 weken in de Nederlandse Top 40 en haalde de eerste plaats. Het album waar deze single vandaan komt heet Laura Pausini en stond 59 weken in de Album Top 100, met als hoogste notering de tweede plek.

Laura Pausini in Nederlandse Top 40
Via: Laura Pausini (cover)

Ik wil niet dat je liegt

Zelfs liefhebbers van Nederlandstalige muziek kunnen niet heen om het succesvolle nummer. De cover van Paul de Leeuw heet Ik wil niet dat je liegt. Deze versie is in ons land minstens zo bekend als het origineel van Laura Pausini.

Ook dit liedje uit 1993 stond 19 weken in de Top 40 met de eerste plek als hoogste notering. Net als La Solitudine dus …

Laura Pausini

Maar terug naar de zangeres waar het om gaat: Laura Pausini. Geboren in 1974 groeide zij op in Solarolo in het Noordoosten van Italië. Ze ging naar de kunstacademie en nam in 1987 een album in eigen beheer op. De titel was Il sogni di Laura. Daarmee kreeg ze aandacht van de muziekindustrie.

Laura Pausini: zo gaat het nu met de zangeres van La Solitudine
Via: Il sogni di Laura (cover)

Als gevolg kon ze in 1993 meedoen aan de jeugdcompetitie van het beroemde festival van San Remo. Ze haalde de finale met het nummer La Solitudine. En won!

https://www.youtube.com/watch?v=xAXyLq8pjYM

Een jaar later deed ze weer mee, maar dan met de competitie voor volwassenen. Het liedje heette Strani Amori en ze haalde er de derde plek mee.

https://www.youtube.com/watch?v=kiC14w7j_IM

Hier haalde deze single de vijfde plek in de Nederlandse Top 40, waar het liedje 16 weken instond. Het album waar het vanaf kwam heette Laura. Dat haalde de eerste plek in de Nederlandse Album Top 100. 57 weken stond het erin.

Laura Pausini: zo gaat het nu met de zangeres van La Solitudine
Via: Laura (cover)

Laura Pausini internationaal

Niet alleen Italië en Nederland waren gek op haar muziek. Laura werd een succes in veertig landen. Vooral in de Spaanstalige delen van de wereld kreeg de Italiaanse veel succes. Vandaar dat zij ook in het Spaans ging zingen; oude muziek kreeg nieuwe versies en nieuwe platen kregen een Spaanse editie. Haar derde album uit 1997 Le cose che vivi werd zo ook Las cosas que vives.

Laura Pausini: zo gaat het nu met de zangeres van La Solitudine
Via: Las cosas que vives (cover)

In Nederland hielden we het bij de Italiaanse versie die 24 weken in onze Nederlandse album top 100 stond en daarin de zevende plek haalde. De single was Incancellabile.

Ook in dit melodieuze nummer liet Laura Pausini haar zuivere stem met overtuiging klinken. Desondanks kwam het niet verder dan een 39e plek in de Nederlandse Top 40. En eigenlijk leek de liefde in ons land voor de Italiaanse vanaf toen een beetje over. Grote hits bleven uit en haar singles haalde de Top 40 niet meer. Alleen haar albums verkochten nog vrij redelijk.

Zo gaat het nu met Laura Pausini

Ben je nieuwsgierig hoe het sindsdien met Laura Pausini is gegaan? Wil je weten of ze nu nog steeds in de schijnwerpers staat? Kijk dan snel op de volgende pagina.

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...