loeki de leeuw

Via: Loeki de Leeuw (capture)

Hij was lang de Nederlandse huiskamer-STER: Loeki de Leeuw. Altijd even lachen tijdens de TV-reclames… Welke ken jij nog?

Loeki de Leeuw

Het was de cultheld van de Nederlandse televisie… de soms wat onhandige, maar bovenal vriendelijk leeuw: Loeki! Vanaf de jaren ’70 tot 2004 leukte hij de STER-reclameblokken op. Natuurlijk kent iedereen zijn bekendste kreet (en vaak enige tekst): ASJEMENOU!

Feitjes over Loeki de Leeuw…

Via: Loeki de Leeuw (capture)

Wist je dit al over Loeki de Leeuw?

Wie kent de onhandige Loeki de Leeuw nou niet? Jarenlang was Loeki de Leeuw te zien op televisie tijdens de reclame (STER). Eigenlijk was Loeki de Leeuw de enige reden dat je naar de reclame keek. Bijna iedereen zal zich Loeki de Leeuw wel nog kunnen herenigen. Als kind zal je vast wel eens “Asjemenou” geprobeerd hebben na te zeggen.

1 . Het begin van Loeki de Leeuw

Op 24 januari 1972 was Loeki De Leeuw voor het eerst op tv. Misschien kun jij deze eerste keer nog wel herinneren.

nederlandse reclame loeki de leeuw
Via: Loeki de Leeuw (capture)

2. Loeki de Leeuw kwam niet zomaar op tv

Loeki de Leeuw kwam op televisie omdat ze reclame meer van elkaar moesten gaan scheiden. Vroeger mochten er namelijk geen meerdere reclames achter elkaar worden afgespeeld. In het begin was Loeki de Leeuw alleen te zien op Nederland 1 en 2.

loeki de leeuw buitenland
Via: Loeki de Leeuw (capture)

3. Loeki de Leeuw was niet te stoppen

Er zijn meer dan 7000 filmpjes gemaakt van Loeki de Leeuw. Hij was bijna niet te stoppen. Maar in 2004 werd besloten dat Loeki de Leeuw niet meer te zien zal zijn tijdens het reclameblok. Je zult hem vast ook gemist hebben op televisie. Wel is hij nog een aantal keer terug geweest in een reclame van een supermarkt.

loeki de leeuw reclame
Via: Loeki de Leeuw (capture)

4. Geesink Studio

Waarschijnlijk zal jij nooit gehoord hebben van de Geesink Studio. Maar dit bedrijf maakte de filmpjes van Loeki de Leeuw.

5. Loeki de Leeuw bestond al in 1953

Loeki is veel ouder dan je misschien denkt. Loeki werd namelijk in 1953 al gebruikt als mascotte voor het Nederlands voetbalteam.

loeki de leeuw flirt
Via: Loeki de Leeuw (capture)

6. Loeki de Leeuw verdween heel langzaam van televisie

Toen bekend was geworden dat Loeki de Leeuw zal stoppen, hebben ze hem telkens minder op televisie laten komen. Omroepen waren bang, dat als ze ineens zouden stoppen, er dan opstand zou komen.

Loeki de Leeuw ster
Via: Loeki de Leeuw (capture)

7. Loeki is back

Je zult het misschien in verwacht hebben maar in 2016 kwam Loeki terug als DJ Loeki. Of die ooit nog een keer terug blijft voor iedereen een raadsel.

8. Loeki de Leeuw was niet alleen maar bekend van TV

Iedereen kende Loeki natuurlijk van televisie. Maar in stripbladen kwam Loeki ook voor. Zelfs in de Efteling is Loeki een tijd te zien geweest.

loeki de leeuw grappig
Via: Loeki de Leeuw (capture)

9. Het maken van Loeki filmpjes kostte veel tijd

Jij zal misschien denken dat het maken van zo’n kort Loeki filmpje weinig tijd kost. Maar ze waren in de studio uren druk met het maken van een video. De video’s werden helemaal met de hand gemaakt.

10. Dit wist bijna niemand over de filmpjes

Dit zal je vast niet geweten hebben. De filmpjes werden gemaakt via de stop-motion. Stop-motion is een filmtechniek waarbij de beelden bestaan uit honderden losse foto’s achter elkaar. Bij elke beweging maakte ze een nieuwe foto.

loeki de leeuw trouwen
Via: Loeki de Leeuw (capture)

Jouw herinnering aan Loeki de Leeuw

Blijft Loeki de Leeuw voor jou ook altijd nog een held? Laat in de comments onderin weten wat jij het leukste vond aan deze nostalgische leeuw of deel dit artikel!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer