Loenatik: zo gaat het nu met de gekke cast (+foto’s)

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Loenatik serie vroeger cast nu feat

Het is alweer vele jaren geleden dat de eerste uitzending van Loenatik te zien was op de Nederlandse tv. Deze serie speelde zich af in een psychiatrische inrichting en hier gebeurde altijd wel wat. Wij gingen op zoek naar de cast en vertellen je hoe het nu met ze gaat.

Loenatik: gekkenwerk

Loenatik speelde zicht af bij de psychiatrische inrichting Zonnedael, waarbij we het leven zagen van de patiënten, maar ook de verpleegsters en directeur van de inrichting. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat dit niet altijd van helemaal soepel ging met alle uitgesproken karakters.

Loenatik serie vroeger cast nu
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

De komische televisieserie bevatte de volgende hilarische en typerende rollen:

 • De Majoor (Breederoo)
 • Bep Brul
 • Fats
 • Mevrouw de Haas
 • (Dokter) Doolittle
 • Zuster ten Hoeven
 • Bomhoff
Loenatik televisie show vroeger cast nu
Via: youtube.com (capture) | Loenatik te gek

De serie draaide van 1995 tot 2001. In totaal zijn er 27 afleveringen gemaakt van Loenatik en volgende er nog twee films (in 2002 en 2014). Ook nu zijn er nog steeds veel fans van Loenatik, daarom dat wij op zoek zijn gegaan hoe het met de acteurs gaat.

Wist je dat…

 • Er nog twee films gemaakt zijn: ‘Loenatik de Moevie’ en ‘Loenatik, te gek’, waarbij de eerste genomineerd werd voor een gouden kalf.
 • De serie was eigenlijk bedoeld voor de jeugd, maar er keken erg veel ouderen naar
 • De serie werd opgenomen op Elswout, een 85 hectare groot landgoed in Bloemendaal
Landgoed Elswout Loenatik serie vroeger
Via: Wikimedia Commons | China Crisis, CC

Herinneringen ophalen

Ken je de nostalgische intro nog?

We hebben ook nog een leuk fragment voor je gevonden.

Hoe is het nu met de cast?

Wij zijn voor je op zoek gegaan hoe het nu gaat met de cast van Loenatik en er is een verrassende samenwerking geweest de afgelopen jaren die je misschien niet eens hebt opgemerkt tussen twee castleden.

Benieuwd hoe de cast van Loenatik er nu uitziet? Dat hebben we voor je uitgezocht!

Bep Brul – Karen van Holst Pellekaan

De romantica van het stel en groot actrice, aldus haarzelf. Deze nymfomane, voor wie er nooit genoeg make-up kon zijn, werd gespeeld door Karen van Holst Pellekaan.

Loenatik cast Bep Brul Karen van Holst Pellekaan
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

Karen van Holst heeft nog in een aantal series geacteerd, maar is vooral verder gegaan als schrijfster van onder andere kinderboeken en ze maakt poppen. Bovendien maakt ze zich sterk tegen de bio-industrie. In onderstaande video zie je Karen enkele jaren later over haar rol in Loenatik.

Fats – Dick van den Toorn

Eten is hetgeen Fats het liefst deed. Hij stopte zich vol met alles en vraagt vanuit z’n (onnodige) rolstoel alleen maar om aandacht. Deze vreetzak werd gespeeld door DIck van den Toorn.

Loenatik cast Fats Dick van den Toorn
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

Dick van Toorn heb je nog vaak teruggezien op televisie in series als ‘M’n dochter en ik‘ en ‘Auberge de Vlaamsche pot’. Daarnaast was hij regelmatig in het theater te zien en heb je hem vaker bij het Sinterklaasjournaal gezien. Zo ziet hij er nu uit:

Marjoor Breederoo – Martin van Waardenberg

Nog zo’n iconisch karakter van de serie: de Majoor. Gespeeld door Martin van Waardenberg, dacht Breederoo (met twee e’s en twee o’s) dat hij Majoor was in het leger. Het uitstekende toneelspel is niet onopgemerkt gebleven; Martin van Waardenberg werd voor Loenatik genomineerd als beste acteur.

Loenatik cast Majoor Martin van Waardenberg
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

Martin van Waardenberg heb je ook nog regelmatig kunnen zien, onder andere in de reclames van de Gamma waarin hij als onderdeel van ‘Sjaak en Freek’ de show stal samen met een andere Loenatik-collega. Ook was hij te zien in musicals en het tv-programma ‘Kanniewaarzijn’. Hij is naast acteur ook regisseur. In deze hilarische commercial kun je ook nog even goed zien dat het een trotse Rotterdammer is:

Mevrouw de Haas – Judith Bovenberg

Misschien wel de meest negatieve karakter van het stel. Paranoïde en psychopatisch, beslist niet gemakkelijk om te spelen door Judith Bovenberg.

Loenatik cast De Haas Judith Bovenberg
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

Judith Bovenberg is nu aan de slag als trainer en danscoach, maar houdt zich ook bezig met handgemaakte kunst uit stof.

Doolittle – John Buijsman

Manisch-depressief en zoals de naam al doet vermoeden, heeft hij bijzondere affectie (of eerder afleiding?) richting dieren. Deze rol werd gespeeld door John Buijsman.

Loenatik cast Doolittle John Buysman
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

John Buijsman heeft niet stilgezeten de afgelopen jaren en was de wederhelft van Martin van Waardenberg in de Gamma-reclames. Hij heeft in een hele waslijst aan series en films gespeeld de afgelopen jaren en is nog regelmatig op tv of op het podium te zien. Ook maakt(e) hij zich hard voor een civiele zaak en treedt hij hierin op als 010Sherriff…

Zuster ten Hoeven – Jacqueline Blom

Waarschijnlijk heb je af en toe ook medelijden met haar gehad. De verpleegster van de gekken was altijd zorgzaam en gespeeld door Jacqueline Blom.

Loenatik cast Ten Hoeven Jacqueline Blom
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

Jacqueline Blom heeft onder andere in Penoza gespeeld, waarin ze een aantal seizoenen de rol van Justine de Heer op zich heeft genomen. Ook zij heeft inmiddels een grote lijst aan rollen in series, film en toneel.

Bomhoff – Walter Crommelin

Natuurlijk werd de psychiatrische inrichting Zonnedeal ‘geleid’ door directeur Bomhoff… als hij daar tijd voor had! Bomhoff werd gespeeld door Walter Cromelin.

Loenatik cast Bomhoff Walter Crommelin
Via: youtube.com (capture) | Loenatik

Walter Crommelin is pianist en was tussen 2008 en 2010 de stem voor ABN AMRO-reclames. Daarnaast was hij nog in veel series en films te zien zoals Flodder, Otje en Baantjer. Onderstaand een foto van de goede oude ‘Bomhoff’. Hij was tot 2014 actief als acteur en heeft meegespeeld aan vele series, films en reclames.

Jouw Loenatik-herinneringen

Herkende jij ze nog allemaal? Wat zijn jouw herinneringen? Laat het vooral weten in een reactie onderin!


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Loenatik: zo gaat het nu met de gekke cast (+foto’s)”

 1. Waarom worden kinder serie’s zoals floris, de zwarte kat, zevensprong niet uit gezonden voor de jeugd. Dan dat alles zoveel keer wordt herhaalt nu. Married white childeren is al 100 keer herhaald. Groetjes van een fan van kinderserie’s.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...