Modelbouw bouwpakketten: 12 zaken die iedere hobbyist nog herkent

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

modelbouw bouwpakketten

7. De verf

Soms bleek je collectie verf onvoldoende om het nieuw verkregen bouwpakket van de juiste kleuren te voorzien. Dat leverde onvoorziene kosten op die behoorlijk op konden lopen.

En vroeger had je nog amper verf op waterbasis. Daardoor kon die behoorlijk sterk ruiken. Daarbij had je dan nog terpentine nodig voor het reinigen van de kwasten. Sommige onderdeeltjes verfde je in het raamwerk waar je ze uit moest knippen, anderen waren handiger te verven als je ze eerst op hun plek plakte.

Via: pixabay.com | Matias Luge, CC

8. De lijm

Lijm had je in tubes en in potjes. De lijm uit de tubes kon je het beste met een tandenstoker of een satéprikker aanbrengen. De potjes hadden een handig kwastje in de deksel dat het risico op knoeien aanmerkelijk verminderde.

Nadeel daarvan was dat die toch iets minder goed plakte. Daarbij was het natuurlijk altijd oppassen dat de lijm niet op de doorzichtige onderdelen kwam. Vooral bij autoruiten kon dat heel vervelend zijn.

9. Drogen. En nog een keer drogen

Drogen vroeg geduld. Soms moest je klemmen, elastiek of plakband gebruiken om de delen tegen elkaar te houden. En als het dan droog was zag je heel vaak toch weer een klein stukje dat nog nog een beetje bijgeverfd moest worden, zodat je geduld weer opnieuw op de proef werd gesteld.

Dat gebeurde vooral als je delen had afgeplakt om te voorkomen dat er verf opkwam; je kon namelijk beter iets te veel dan iets te weinig afplakken.

Via: pixabay.com | Matias Luge, CC

10. De plakkertjes

Als het tijd was voor de plakkertjes, wist je dat je bijna klaar was. Vooral bij vliegtuigen vormden die stickers de kers op de taart. Het was echt de finishing touch! Makkelijk was dat trouwens nooit. Die plaatjes waren kwetsbaar en wilden niet altijd plakken.

Vooral de hele kleine plakkertjes waren vaak moeilijk op hun plaats te krijgen. Wat er allemaal bij kwam kijken blijkt heel goed uit deze instructie:

11. Het showen

Na alle inspanningen – van de selectie, het sparen, het verven en het lijmen tot het stickeren – kon er eindelijk bewondering geoogst worden. Hoe vaak stond jij versteld van je eigen creaties? En hoe vaak kreeg jij waarderende blikken op jouw creaties?

En het was niet alleen heerlijk om je bouwwerk te laten zien, maar het was ook fantastisch om te kijken wat je vriendjes en vriendinnetjes hadden gebouwd. En dat is het nog steeds! Kijk maar eens rond op deze beurs in Tsjechië:

12. Het afstoffen

De laatste fase van de modelbouw was het afstoffen. Want hoe langer het resultaat stond, hoe meer stof het ving. En dat hadden ouders met stoflappen, plumeaus en stofzuigers ook door. Zij vonden die zeilschepen er best stevig uitzien.

Daarom gingen ze doortastend het stof te lijf. Onherstelbare schade was dikwijls het gevolg. Vandaar dat je maar beter zelf bijtijds kon gaan afstoffen, bij voorkeur met grote precisie en met hele zachte kleine kwastjes. Of met lucht.

Jouw herinnering aan modelbouw

Had jij je slaapkamer volstaan met prachtige bouwwerken? Heb je tips en trucs voor volwassen jongetjes die deze hobby weer willen oppakken? Heb jij nog steeds een ultieme wens om een bepaald plastic bouwpakket in elkaar te zetten? Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...