SWING mee met deze 25 Nederlandse hits in Amerika!

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Nederlandse hits in Amerika

Nederland is over de jaren niet alleen beroemd geworden door de tulpen, onze schilders en de manier waarop wij onze voeten drooghouden. Nee, ook de MUZIEK uit ons kikkerlandje is een goed exportproduct gebleken. Niet alleen in Europa, maar ook in Amerika smulden ze van onze hits. Kijk maar naar onderstaand lijstje, allemaal kwamen ze in de Billboard Hot 100.

1. Willy Alberti – Marina (nr. 42)

Ook Willy Alberti scoorde een hit in Amerika met zijn Marina  Rocco Granata deed het net iets beter, maar Willy kwam toch in 1959 op een 42ste plaats in de Amerikaanse hitparade en staat daarmee aan het begin van onze lijstje hits.

2. The Blue Diamonds – Ramona (nr. 72)

The Blue Diamonds hadden meerdere hits, maar met hun Ramona schopten ze het in 1960 tot nummer 72 in de Amerikaanse charts.

3. Venus – Shocking Blue (nr. 1)

Dit liedje is waarschijnlijk bij iedereen wel bekend. Het is een van de twee nummer 1 hit noteringen in Amerika. En daarnaast ook een aantal keren gecovered door oa Bananarama.

4. Tee Set – Ma Bella Mie (nr. 5)

Deze band behaalde met dit nummer in 1970 een top 5 notering in Amerika.

5. George Baker Selection – Little Green Bag (nr. 21)

George Baker is vooral in Amerika bekend met twee liedjes: Una Paloma Blanca en Little Green Bag. De laatste is vooral weer bekend geworden door de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino.

6. Mouth & McNeal – How do you do (nr. 8)

Dit duo rond Willem Duyn en Maggie MacNeal (Sjoukje van ’t Spijker) scoorde in de jaren 70 een aantal grote hits. ‘How do you do’ bereikte in Amerika zelfs een top-10 notering. In 1974 deden ze ook mee aan het Songfestival en behaalde toen een derde positie. Dat jaar won ABBA. Dus zeker geen slechte prestatie.

https://youtu.be/uYNMKZ90jtA

7. Focus – Hocus Pocus (nr. 9)

Focus is vooral bekend door Jan Akkerman. Deze gitarist uit Nederland wordt algemeen gezien als een van de beste gitaristen in de wereld en in dit liedje is dat ook duidelijk te horen. De hit Hocus Pocus uit 1971 werd ook in Amerika een grote hit.

In 2010 is het liedje nog een keer gebruikt voor een reclamecampagne van Nike.

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...