Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Laatste update:

8

Ouderwetse woorden verdwijnen

Ouderwetse woorden verdwijnen langzaam uit gesprekken, teksten en media. Maar misschien gebruik jij ze nog. Hieronder kun je er 25 langslopen. Hoeveel ervan heb jij al van afgeschreven?

Taal leeft

Taal is een levend organisme. Als je nu een Nederlander van 300 jaar geleden zou kunnen spreken, bestaat de kans dat je hem of haar amper kunt begrijpen. Dat komt doordat taal verandert. Soms snel, soms langzaam.

Kun jij bijvoorbeeld chocola maken van: “Samana hebbunt sie that lant opgiworpon endi hiro huova gimakot.” Toch is het Nederlands …

Taal sterft

Er zijn verdwenen woorden. Niemand stapt bijvoorbeeld nog in zijn automobiel. We pakken gewoon de auto.

En hippe woorden raken uit de mode of krijgen een andere betekenis. Zo is de kans groot dat je vreemd wordt aangekeken als je zegt dat je de nieuwe broek van je beste vriendin gaaf of wreed vindt.

Gelukkig zijn woorden nooit op slag dood. Het is niet zo dat een woord van de ene op de andere dag verdwijnt. Al is het alleen maar omdat de boeken en andere media blijven bestaan en ons aan oude woorden helpen herinneren.

En een nieuwe generatie gebruikt een ouderwets woord niet meer, maar de oude generatie nog wel. Met het uitsterven van de generatie verdwijnt dan langzaam dat woord. In extreme gevallen kan zo zelfs een hele taal verdwijnen.

Soms bestaat een bepaalde beroepsgroep die ouderwetse woorden in stand houd. Zo zit het ambtelijk taalgebruik barstensvol ouderwetse woorden: “Heden 12 mei, zetten wij u krachtens artikel 67b van de wet uit uw huis.”

Je kunt je afvragen of die woorden over 50 jaar nog in ambtelijke stukken staan.

Ook jij kunt woorden reanimeren!

Sommige ouderwetse woorden zijn best mooi. Als jij zo’n fraai ouderwets woord tegenkomt, staat je niets in de weg dat gewoon weer in gebruik te nemen. En indien je dat doet, zal men je achten en blits vinden, vermits je het niet te vaak doet, want dan ben je duf.

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Boordevol woorden, die in de vergetelheid zijn geraakt. Opvolger van het zeer succesvolle Verdwijnwoordenboek (2013)

Wil jij ook woorden reanimeren? Hieronder staan er 25 die je in overweging kunt nemen.

Bijna verdwenen: 25 ouderwetse woorden

Pak je turflijst en zet een streepje voor ieder woord dat je het afgelopen half jaar nog gebruikt hebt. Aarzel niet om je score bij de reacties te zetten, want dan kunnen de andere lezers van dit artikel toetsen hoe ouderwets hun taalgebruik is.

1. Abusievelijk

Letterlijk betekent ‘abusievelijk’ per abuis. Of per vergissing. Bijvoorbeeld: “Hij ging abusievelijk naar binnen door de uitgang.” Vandaag zeggen we liever dat iemand zich vergist of iets per ongeluk doet. Iemand laat niet abusievelijk, maar per ongeluk zijn ijsje vallen.

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Via: unsplash.com | Sarah Kilian, CC

2. Behelzen

Behelzen betekent ‘omvatten’ of ‘betrekking hebben op’. Tegenwoordig zeg je niet: “Wat behelst het plan?” maar “Waar gaat het plan over?”

3. De benenwagen

Ga jij wel eens met de benenwagen? Waarschijnlijk niet. Als je zoiets zegt, kunnen mensen zomaar denken dat je op rolschaatsen komt. Daarom zeg je gewoon dat je komt lopen.

Wist jij overigens dat er tijdens de wandelvierdaagse in Nijmegen een heuse benenwagen meerijdt?

4. De bom

Dankzij het liedje van Doe Maar hoor je de uitdrukking De bom nog af en toe langskomen. Maar wie heeft het tegenwoordig nog over de bom als hij of zij een kernoorlog of een nucleaire aanval bedoelt?

Hoe gebruikelijk de uitdrukking was in de jaren tachtig blijkt ook uit het liedje De bom valt nooit van Herman ven Veen.

5. Doch

Ken je de uitdrukking ‘Streng doch rechtvaardig’? De meest mensen gebruiken tegenwoordig liever het woord ´maar´.

6. Echter

Net als ‘doch’ geeft ‘echter’ aan dat er sprake is van een tegenstelling: “Ik moet de huur nog betalen, echter al mijn geld is op.” Ook dit woord maakt in onze tijd langzaam plaats voor ´maar´.

7. Derving

Derving betekent het verlies van inkomsten. Er is bijvoorbeeld sprake van als een bakker zijn winkel een dag dicht moet doen omdat hij ziek is.

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Via: unsplash.com | Alex Motoc, CC

8. Gaarne

Als je iets gaarne doet, doe je het graag of met genoegen.

9. Gelieve

Er hangt een briefje in een café met de tekst: “Geliefde aan die kant van de bar te bestellen.” Betekent dit dat je een levenspartner aan de andere kant van de bar kunt bestellen? Welnee! Het is gewoon een taalfoutje …

“Wil je aan die kant van de bar bestellen?” Dat is wat de schrijver van het briefje eigenlijk bedoelde.

10. Haaibaai

Er bestaan een heleboel ouderwetse of verdwenen woorden voor een vrouw die graag ruzie maakt, veel snauwt of erg bazig is. ´Haaibaai´ is er eentje van. Het woord komt uit de 17e eeuw. Synoniemen zijn ´kenau´, ´feeks´, ´furie´, ´helleveeg´, ´harpij´ en ´tang´.

Vandaag hoor je het woord ´bitch´ vaak om hetzelfde aan te duiden.

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Via: unsplash.com | Engin Akyurt, CC

11. Jegens

Vroeger ging het gesprek wel eens over de plichten jegens God of de maatschappij. Dan was het de vraag wat je verplicht moest doen voor God of de maatschappij. Een synoniem is ´tegenover´.

12. Jofel

Dit woord heeft eigenlijk twee betekenissen. Als iemand jofel is kan hij lekker in zijn vel zitten of bijzonder sympathiek zijn. Als je je niet zo jofel voelt, voel je je niet zo lekker.

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Via: Joris Jofel en de schat van de rosse ridder (cover)

13. Kleuren-tv

De eerste televisies waren allemaal zwart-wit. Dat veranderde in 1967 met de komst van kleurentelevisies met het hippe Teletekst. En dus spraken mensen dat woord voluit uit als ze zo´n wonderlijk apparaat in huis kregen. Daarmee onderscheidden ze zich van de mensen met zwart-wittelevisies.

Nu doet niemand dat meer, want alle televisies hebben kleur.

14. Knurft

Als iemand heel onhandig was of onvolwassen deed, werd hij een knurft genoemd.

15. Indien

Zodra je het woord ´indien´ ziet, weet je dat er een voorwaarde is: “Indien nodig, sta ik altijd voor je klaar.” Dat betekent dat je niet moet aankomen met flauwekul, maar dat je altijd om hulp kan vragen als er echt iets is.

16. Leip

In de jaren tachtig was iemand leuk of helemaal te gek als hij leip was. Dat was dus positief. Als je nu leip bent, ben je een gevaarlijke gek of doe je iets waarmee je jezelf in gevaar brengt. Maar ook in die betekenis komt het woord steeds minder voor.

17. Linkmiechel

Een linkmiegel is iemand die ruzie zoekt, een akelig (doorgaans mannelijk) persoon of een vechtersbaas. Nu gebruiken we meestal andere woorden om zo iemand aan te duiden.

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Via: unsplash.com | Engin Akyurt, CC

18. Moeder de vrouw

Moeder de vrouw is de vrouw des huizes. Het is een clichématige uitdrukking uit de 19e eeuw. Soms zegt een man als hij naar huis gaat: “Zo, ik ga maar weer eens naar moeder de vrouw.” Niet iedereen waardeert die zegswijze, want hij lijkt de rol van de vrouw te reduceren tot het moederschap. Alsof ze niet ook journalist, directeur of topsporter kan zijn.

19. Omtrent

Je kunt vragen hebben omtrent het budget. Of hoge verwachtingen omtrent een sportwedstrijd. Synoniemen zijn ´aangaande´ en ´betreffende´. Maar ja, die woorden klinken ook een beetje ouderwets. Daarom zeggen we nu dat we vragen hebben over een budget en veel verwachten van een een sportwedstrijd.

20. Puik

Als een resultaat puik is, is het uitmuntend.

21. Reeds

Je bent reeds bijna aan het einde van dit artikel. Dat betekent dat je dit artikel eerder dan gedacht hebt uitgelezen. ´Reeds´ is een ouderwets woord dat langzaam verdrongen raakt door ´al´. Liefhebbers van de televisieheld Sjef van Oekel gebruiken het woord regelmatig. Sjef deed dat immers ook. En toen hij het deed klonk dat al ouderwets.

22. Senang

Als je je senang voelt, voel je je prettig of behaaglijk. Het woord is afkomstig uit het Maleis dat onder meer in Indonesië gesproken wordt. Nederlandse zeelieden brachten het mee naar Nederland.

23. Spetter

Als er een druppel vet uit de pan vliegt noem je dat een ´spetter´. Er was een tijd dat je dat woord ook gebruikte voor iemand die je heel erg aantrekkelijk vond. “Wat een spetter!” zei je dan. Paul Verhoeven maakte in 1980 om die reden een film met die titel.

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Via: Spetters (cover)

24. Wellicht

Als je nu niet zeker bent van je zaak, gebruik je het woord ´misschien´. Bijvoorbeeld: “Ik kom misschien.” of “Ik kan misschien wel 20 pannenkoeken opeten.” Vroeger kon je wellicht wel 20 pannenkoeken opeten, maar steeds minder mensen gebruiken dat woord.

25. Zemelen

´Zemelen´ is een ouderwets woord voor zeuren. Als je vroeger op je kleurentelevisie naar het populaire programma De Familie Knots keek, kun je je vast nog wel de oude zemelaar herinneren.

Welke woorden gebruik(te) jij?

Hoeveel van de 25 woorden die in dit artikel staan genoemd heb jij de afgelopen zes maanden nog gebruikt? Meer dan vijf? Meer dan tien? Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderin, ook als je nog leuke ouderwetse woorden mist! We zijn namelijk razend benieuwd…

Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer
Boordevol woorden, die in de vergetelheid zijn geraakt. Opvolger van het zeer succesvolle Verdwijnwoordenboek (2013)

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer”

  1. Blijkbaar ben ik ouderwets want het betreft hier mijns inziens hele normale woorden. Sommige mensen zijn misschien versimpeld of hebben een kleine woordenschat maar dat hoeft toch niet meteen de norm te worden..

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...