Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

8

Laatste update:

8

Ouderwetse woorden verdwijnen

13. Kleuren-tv

De eerste televisies waren allemaal zwart-wit. Dat veranderde in 1967 met de komst van kleurentelevisies met het hippe Teletekst. En dus spraken mensen dat woord voluit uit als ze zo´n wonderlijk apparaat in huis kregen. Daarmee onderscheidden ze zich van de mensen met zwart-wittelevisies.

Nu doet niemand dat meer, want alle televisies hebben kleur.

14. Knurft

Als iemand heel onhandig was of onvolwassen deed, werd hij een knurft genoemd.

15. Indien

Zodra je het woord ´indien´ ziet, weet je dat er een voorwaarde is: “Indien nodig, sta ik altijd voor je klaar.” Dat betekent dat je niet moet aankomen met flauwekul, maar dat je altijd om hulp kan vragen als er echt iets is.

16. Leip

In de jaren tachtig was iemand leuk of helemaal te gek als hij leip was. Dat was dus positief. Als je nu leip bent, ben je een gevaarlijke gek of doe je iets waarmee je jezelf in gevaar brengt. Maar ook in die betekenis komt het woord steeds minder voor.

17. Linkmiechel

Een linkmiegel is iemand die ruzie zoekt, een akelig (doorgaans mannelijk) persoon of een vechtersbaas. Nu gebruiken we meestal andere woorden om zo iemand aan te duiden.

Via: unsplash.com | Engin Akyurt, CC

18. Moeder de vrouw

Moeder de vrouw is de vrouw des huizes. Het is een clichématige uitdrukking uit de 19e eeuw. Soms zegt een man als hij naar huis gaat: “Zo, ik ga maar weer eens naar moeder de vrouw.” Niet iedereen waardeert die zegswijze, want hij lijkt de rol van de vrouw te reduceren tot het moederschap. Alsof ze niet ook journalist, directeur of topsporter kan zijn.

19. Omtrent

Je kunt vragen hebben omtrent het budget. Of hoge verwachtingen omtrent een sportwedstrijd. Synoniemen zijn ´aangaande´ en ´betreffende´. Maar ja, die woorden klinken ook een beetje ouderwets. Daarom zeggen we nu dat we vragen hebben over een budget en veel verwachten van een een sportwedstrijd.

20. Puik

Als een resultaat puik is, is het uitmuntend.

21. Reeds

Je bent reeds bijna aan het einde van dit artikel. Dat betekent dat je dit artikel eerder dan gedacht hebt uitgelezen. ´Reeds´ is een ouderwets woord dat langzaam verdrongen raakt door ´al´. Liefhebbers van de televisieheld Sjef van Oekel gebruiken het woord regelmatig. Sjef deed dat immers ook. En toen hij het deed klonk dat al ouderwets.

22. Senang

Als je je senang voelt, voel je je prettig of behaaglijk. Het woord is afkomstig uit het Maleis dat onder meer in Indonesië gesproken wordt. Nederlandse zeelieden brachten het mee naar Nederland.

23. Spetter

Als er een druppel vet uit de pan vliegt noem je dat een ´spetter´. Er was een tijd dat je dat woord ook gebruikte voor iemand die je heel erg aantrekkelijk vond. “Wat een spetter!” zei je dan. Paul Verhoeven maakte in 1980 om die reden een film met die titel.

Via: Spetters (cover)

24. Wellicht

Als je nu niet zeker bent van je zaak, gebruik je het woord ´misschien´. Bijvoorbeeld: “Ik kom misschien.” of “Ik kan misschien wel 20 pannenkoeken opeten.” Vroeger kon je wellicht wel 20 pannenkoeken opeten, maar steeds minder mensen gebruiken dat woord.

25. Zemelen

´Zemelen´ is een ouderwets woord voor zeuren. Als je vroeger op je kleurentelevisie naar het populaire programma De Familie Knots keek, kun je je vast nog wel de oude zemelaar herinneren.

Welke woorden gebruik(te) jij?

Hoeveel van de 25 woorden die in dit artikel staan genoemd heb jij de afgelopen zes maanden nog gebruikt? Meer dan vijf? Meer dan tien? Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderin, ook als je nog leuke ouderwetse woorden mist! We zijn namelijk razend benieuwd…

Boordevol woorden, die in de vergetelheid zijn geraakt. Opvolger van het zeer succesvolle Verdwijnwoordenboek (2013)

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

8 gedachten over “Deze 25 ouderwetse woorden hoor of zie je bijna nooit meer”

  1. Blijkbaar ben ik ouderwets want het betreft hier mijns inziens hele normale woorden. Sommige mensen zijn misschien versimpeld of hebben een kleine woordenschat maar dat hoeft toch niet meteen de norm te worden..

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...