Via: Suske en Wiske (cover)

5. Jerom

Jerom is een soort kleerkast, hij is oersterk en heeft bijzondere vaardigheden. In het begin (1953) was hij een soort van oermens uit de prehistorie, gekleed als holbewoner, maar hij is geleidelijk aan beschaafd geworden, mede als reactie op boze brieven van lezers!

jerom
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

Met zijn enorme kracht heeft hij zijn vrienden, en zichzelf, uit heel wat hachelijke situaties gered. Hij kan namelijk met één hand een heel schip optillen, of een auto zoals op de foto hierboven.

6. Schanulleke

Schanulleke is een lappenpop, de pop van Wiske die haar overal mee naartoe neemt. Ze bungelt voortdurend aan Wiskes hand. Ze is slechts een lappenpop, maar heeft regelmatig belangrijke wendingen aan de verhalen gegeven. Zo raakt ze regelmatig kwijt, dan moet ze gezocht worden! Dat heeft onze vrienden vaak in gevaarlijke situaties gebracht. Gelukkig wordt ze altijd weer gevonden.

schanulleke
Via: Mosselen Om Half Twee / youtube.com (capture) | Gaetan Massun

7. Professor Barabas

Professor Barabas is een geniale geleerde, uitvinder van o.a. de teletijdmachine. Zoals vele geniale geleerden is hij ook behoorlijk verstrooid. Hij kwam in de strip toen Wiske op het eiland Amoras een vaas vond en tante Sidonia diezelfde vaas tegen zijn hoofd gooide.

professor barabas
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

Hij heeft ook nog de gyronef, de terranef, de snelgroeier en nog veel meer uitgevonden. Al zijn uitvindingen zijn bedoeld om de mensheid te helpen, hij wil niet dat ze voor verkeerde doeleinden gebruikt worden maar beseft zich maar al te goed dat ze ook gevaarlijk kunnen zijn!

8. Krimson

Krimson noemt zichzelf Dr. Krimson, hij is een van de slechteriken. Alles dat hij doet, doet hij om controle over de volledige mensheid te krijgen. Hij smijt met geld, doet dat graag, is dol op luxe en pronkt behoorlijk met wat hij heeft. Hij houdt zijn criminele zaakjes meestal van een afstand bij, via een scherm.

krimson
Via: Suske en Wiske 1985 / youtube.com (capture) | mdftrasher

Hij wordt nagenoeg elke keer ontmaskerd en schuldig bevonden aan zijn misdaden, maar komt steeds weer vrij uit de gevangenis omdat zijn netwerk hem daar steeds bij helpt. Hij wordt gezien als misdadiger nr. 1 in de reeks.

9. De Zwarte Madam

De zwarte madam is één van de schurken van de Suske en Wiske reeks. Bij haar eerste verschijning probeerde ze Lambik te laten opdraaien voor de diefstal van de Goudreserve van de Belgien.

de zwarte madam
Via: Mosselen Om Half Twee / youtube.com (capture) | Gaetan Massun

Ze heeft twee handlangers, partners in crime, Lange Wapper en Kludde. Ze is erg gemeen, wat voortkomt uit het feit dat de mensheid tegenwoordig banger is voor atoomwapens dan voor echte geesten en spoken.

10. Theofiel Boemerang

Theofiel Boemerang is de irritante en opdringerige buurman van tante Sidonia. Deze beste man heeft zelf een tweede voorletter (Theofiel B. Boemerang), al weet niemand waar die voor staat. Hij is een klungelige zakenman die partijen opkoopt van bepaalde artikelen, vaak stofzuigers, en die dan probeert te verkopen.

theofiel Boumerang
Via: Suske en Wiske / youtube.com (capture) | ambidexter69

Meestal zonder succes, maar in een aantal verhalen komen de spullen die hij probeert aan de man te brengen juist wel goed van pas. Vooral Lambik is vaak de klos en moet de lange verkooppraatjes van Theofiel aanhoren, tot zijn grote ongenoegen. Theofiel heeft een echtgenote, Celestine.

En jij, heb jij, net als ik, nu ook zin om weer eens een Suske en Wiske te lezen? Laat het ons weten via een reactie onderaan.

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

2 gedachten over “Deze 10 personages herken je als je vroeger Suske en Wiske las”

  1. Er is ook een geweldige podcast over Suske en Wiske gemaakt. De Perfecte Podcast. Heb ik met enorm veel plezier naar geluisterd en is herkenbaar voor iedereen die het vroeger heeft Gelezen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer