RObert Wadlow langste mens

Via: flickr.com | Paille, CC

Het is je vast al eens overkomen. Je loopt door de stad en plotseling zie je een ware reus op je afkomen. Al dan niet bewust kijk je toch even vol verbazing omhoog. Deze persoon doet alsof hij niets doorheeft en loopt rustig door. Maar… diep van binnen weet hij/zij heel goed dat er op elk moment van de dag mensen naar hem/haar staren. Iemand die dit ook wist, was Robert Wadlow.

Robert Wadlow

Iemand die echt al van jongs af aan een soort attractie was, staat bekend onder de naam Robert Pershing Wadlow. In zijn leven was hij vaak voor een camera te vinden om op een humoristische wijze de verschillen in lengtes toonbaar te maken.

Robert heeft niet lang van zijn leven kunnen genieten, maar spraakmakend was het wel. Hieronder een paar feitjes over de langste man die ooit op deze aardbol heeft rondgelopen.

Afbeelding wordt geladen…

1. Geboren op 22 februari 1918

Op 22 februari bracht Addie Johnson (zijn moeder) een gezond kindje op aarde in Alton, Illinois. Bij de geboorte van Robert Wadlow bleek nog nergens uit dat hij zou uitgroeien tot een reus.

Robert Wadlow
Via: Wikimedia Commons | onbekend, CC

2. Al snel groter dan zijn vader

Al snel bleek dat hij toch abnormale groeispurten maakte op zeer jonge leeftijd. Op 8-jarige leeftijd had hij zijn vader qua lengte al ingehaald door een lengte van 1.83 meter te bereiken. Door zijn lengte droeg hij op deze leeftijd al kleren voor volwassenen.

Afbeelding wordt geladen…

3. Zijn langste lengte…

1.83 meter was uiteraard niet de lengte waar het bij bleef. Op zijn negentiende was hij om en nabij de 2.60 meter. Hij kon toen alleen nog maar lopen met behulp van beenbeugels. Achttien dagen voor zijn overlijden is zijn uiteindelijke lengte vastgesteld: 2.72 meter.

Afbeelding wordt geladen…

4. Schoenmaat 71 (!)

Wadlow leefde uiteraard op grote voet. Het gewicht van zijn lichaam moest toch in evenwicht gehouden worden en dat resulteerde in schoenmaat 71. Vanzelfsprekend kon hij niet zomaar een schoenwinkel naar binnen lopen om nieuwe schoenen te kopen. Zijn schoenen werden speciaal voor hem op maat gemaakt.

Robert Wadlow schoenen grootste mens
Via: Wikimedia Commons | Doug Coldwell, CC

5. Drie bijnamen

Bijzondere mensen krijgen natuurlijk vaak bijnamen, zo ook Wadlow. ‘The giant of Illinois’ en ‘The giant of Alton’ waren de bijnamen die zijn ontstaan door zijn geboorteplaats, maar de bekendste bijnaam is toch ‘The gentle giant’ vanwege zijn sociale kant.

6. Hyperplasie van de hypofyse

De oorzaak van zijn waanzinnige lengte was dus de hyperplasie van de hypofyse. Hyperplasie is een vergroting van een orgaan/weefsel als gevolg van een abnormaal hoge celdeling. De hypofyse is een klier dat zich bevindt net onder de hersenen.

Een groot aantal hormonen worden vanaf deze plek gereguleerd en we kunnen veronderstellen dat de groeihormonen sterk ontwikkeld waren.

Benieuwd hoeveel het verschil was met de langste Nederlander ooit? Kijk dan vooral even naar nummer 7!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer