Rubik’s Cube: ken jij deze 11 geheimen en variaties nog?

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

rubik's cube

De kubus van Rubik. In de jaren ’80 was het een enorme hype. Daarna is de Rubik’s cube nooit verdwenen. Ken jij alle verschijningsvormen, trucs, mogelijkheden en geheimen? Wij delen ze met jou! Tot in extremen. Dit is kubusmania!

Hype van de Rubik’s Cube

Rubik’s kubus werd direct na zijn verschijning een must in iedere schooltas. Pauzes gingen verloren aan eindeloos gedraai. Aanvankelijk was je blij als je één kant in één kleur had gekregen. Dat was nog wel te doen. Daarna werd het moeilijker.

Via: pxfuel.com, CC

Rubik’s Cube oplossen

De blijdschap om het eerste vlak verdween al snel, want het tweede vlak kostte dagen! Als je het ene blokje op de goede plek kreeg, bleek een ander vakje dat eerst goed zat op een foute plek terecht te zijn gekomen. Om gek van te worden!   

Via: pxfuel.com, CC

Uitvinder van de Rubiks kubus

De puzzelkubus kwam uit Hongarije. Wiskundige, uitvinder en architect Ernö Rubik gebruikte hem voor het eerst  in 1974 om er les mee te geven. In 1975 vroeg hij er octrooi op aan, alleen voor Hongarije. De speelgoedversie verscheen begin jaren ‘80.

Dat werd een enorme hit met honderden miljoenen verkochte exemplaren. Rubik ontwikkelde daarna nog meer puzzels, waaronder Rubik’s Magic en Rubik’s Magic. Helaas voor Rubik raakten die nooit zo populair als de kubus.

Via: Wikimedia Commons | Babak Mansouri, CC

Rubik’s Cube: geheimen, tips en variaties

Ken jij de ins en outs van de kubus? Wil je weten hoe je hem oplost? Heb je enig idee hoe moeilijk of hoe gemakkelijk het kan worden met een Rubik’s kubus? Lees onderstaande 11 geheimen, onverwachte mogelijkheden, tips en variaties. 

Via: pxfuel.com, CC

1. De oplossing

In de jaren ’80 was er nog geen YouTube. Je moest de handigheidjes dus leren van klasgenootjes of uit een boekje. Tegenwoordig is het veel makkelijker om de oplossing te leren; je begint bij één vlak. Die leg je onderop.

Dan doe je de tweede laag. Daarna maak je een kruis op de bovenkant en tot slot draai je de bovenste hoekstenen op hun plek. Voor iedere handeling bestaan formules of algoritmen. Als je die onthoudt en op het juiste moment toepast, kan er niets meer misgaan. Het vraagt geduld en inspanning om dit onder de knie te krijgen. Desondanks kan iedereen het met een beetje doorzettingsvermogen leren.

2. De snelheid

Heb je alle formules of algoritmen onthouden? Kan je de kubus in iedere situatie oplossen? Dan wordt het tijd om andere weggetjes te leren. Om de kubus je helemaal eigen te maken. Om hem van binnen en van buiten te begrijpen.

Als dat lukt, hoef je steeds minder een beroep te doen op de formules. Uiteindelijk kan je het zelfs helemaal zonder. Gewoon kijken waar alles zit, even nadenken, diep ademhalen en razendsnel draaien. De besten kunnen het binnen enkele seconden.

3. De simpelste variant; 2 x 2

Voor die puzzelaars die zich de kubus helemaal eigen hebben gemaakt, bestaan er tal van varianten. Die vind je trouwens ook voor puzzelaars die zo’n kubus met negen vlakjes op elke zijde te ingewikkeld vinden. De eenvoudigste variant telt bijvoorbeeld slechts vier vakjes per zijde. Dat is Rubik’s mini en die is een stuk overzichtelijker.

De oplossing vraagt een andere benadering, want er is geen sprake meer van een middelste blokje. Je kan dus geen kruis meer maken op een vlak. Er bestaan enkel hoekstenen. Formules en algoritmen heb je bij Rubik’s mini niet nodig.

4. Rubik’s Edge

Een andere versimpeling van de oorspronkelijke kubus is Rubik’s Edge. Hij ziet eruit alsof Rubik twee lagen van zijn kubus heeft afgehaald. Dat oogt net als de bij de minikubus een stuk eenvoudiger, bijna als een ouderwetse schuifpuzzel. Maar schijn bedriegt!

Voor je het weet is deze puzzel niet vlak meer! Je kan er allerlei vormen mee maken en als dat gebeurt ziet deze puzzel er niet meer zo gemakkelijk uit.

5. Rubik 4 x 4 x 4

Deze voelde je vast al aankomen: Als Rubik’s kubus makkelijker kan, kan hij ook moeilijker. De eerste stap is voorspelbaar. Gewoon een blokje erbij aan alle kanten. Dan krijg je niet negen, maar 16 blokjes per zijde. Een waarschuwing is hier op zijn plek, want het verdient geen aanbeveling deze puzzel ter hand te nemen als de oorspronkelijke kubus je al tot waanzin drijft. Dit is echt nog moeilijker!

6. Maar het kan nog moeilijker

Hoe gek denk je dat het kan worden? 5 x 5 x 5? 10 x 10 x 10? En is het nog mogelijk zoiets op te lossen? En als dat kan, kan dat dan in een paar seconden? Nee dus. Daar heb je echt meerdere uren voor nodig, zelfs als je heel erg slim en handig bent. Zo is de recordtijd voor een 15 x 15 x 15 kubus bijna twee en een half uur.

Op de volgende pagina ontdek je nog veel meer geheimen en variaties van de Rubiks kubus. Wat dacht je van het wereldrecord van een robot (nr. 9)?

Topics:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...