Was jij vroeger een skater? Dan was je ongetwijfeld cool. Net zoals in Rocket Power waren skaters stoere kinderen. Ze hadden lef, waren sportief, en nooit alleen. En dan nog die kleren…

Skatecultuur in de jaren 90

Skaten ontstond in de jaren ’70, maar werd vooral mainstream tijdens de jaren ’90 en dat kwam niet alleen door Tony Hawk. Het staat voor vrijheid. Je kan je skateboard nemen en gewoon op straat oefenen. Vandaag wordt er nog steeds veel geskatet. Sterker nog: vandaag kan je er een carrière van maken! Die vrijheid, het sportieve karakter van het skaten, en natuurlijk de kleding, maken het de coolste sport die er is. Hing jij met je vrienden ook vaak rond op het skatepark? Dit is waarom skaters zo cool waren!

Skaters skateboard
Via: flickr.com | FaceMePLS, CC

1. De stoere kleding

Iedereen had vroeger zijn/haar eigen school-posse, dus kon je skaters ook al gemakkelijk herkennen. De meeste droegen Airwalks schoenen, waarbij ze de veters niet knoopten maar in de schoenen staken. Dat was een belangrijk detail! Daarnaast kozen ze ook vaak sportieve merken, zoals Addidas, Vans, Overzeas,… Verder was alles wat ze droegen wel een paar maten te groot. Hierdoor kon je ook regelmatig hun onderbroek spotten. Een brede broek en een oversized t-shirt waren onweerlegbare kenmerken van een skater.

.

En daarbij droegen ze altijd graag de combinatie van zwart/wit geblokte kleuren. Op hun zweetbandje, t-shirt, schoenen,…

.

2. De ketting

Natuurlijk mogen we de typerende ketting aan de broek niet vergeten. Zo was je portemonnee altijd veilig!

Broekketting ketting portemonnee
Via: Wikimedia Commons | 神奈義忠, CC

3. Skaters waren nooit alleen

Je zag de skater nooit alleen, maar altijd in een groep van vrienden. Dit maakte hen natuurlijk ook cool en intimiderend. Ze hingen meestal uren rond op openbare plaatsen zoals bij het openbaar zwembad, het park, en uiteraard het skatepark.

.

4. De haircut van Kurt Cobain

Het stoere uiterlijk werd meestal afgewerkt met een kapsel zoals dat van Kurt Cobain. Dit maakte skaters zo cool vroeger.

Skateboarder

5. Stoere skaters luisterden naar ruige muziek

En dat was dan meestal hardcore of punkrock. Skaters in de jaren ’90 waren vooral fan van Nirvana, Korn, Limp Bizkit, The Offspring of Blink 182, die er zelf ook wel vaak uitzagen als echte skaters…

Skate Punk muziek skaters Blink 182
Via: Wikimedia Commons | Rick Devoe, CC

6. Vlogs avant la lettre

Skaters maakten vroeger vaak filmpjes. Terwijl dat toen nog niet eens gebruikelijk was! Ze wilden natuurlijk gewoon graag hun skatekunsten tonen en vastleggen.

Wat vond jij van skaters?

Nu zijn we natuurlijk ook benieuwd wat jij van skaters vond? Was je er misschien zelf een of had je skater-vrienden? Het kan natuurlijk ook zijn dat je zelf tot de gabbers behoorde er niks van moest hebben. Laat het weten in een reactie onderin!


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve, leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je e-mailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer