In de jaren ’90 hoorde iedereen wel bij een posse. Je had allerlei groepjes die je vaak van elkaar kon onderscheiden door simpelweg te kijken naar de kleding die zij droegen.
Liep jij strak in je trainingspak te hakken? Had je opgeschoren haar? Of toupeerde jij je haar en had je een kuif? Bij welke posse hoorde jij?
De ‘posses’ van de jaren 90
Puberen is niet fijn. Puistjes, hormonen, maar ook kuddegedrag hoort erbij. Juist dat laatste zorgt in bijna iedere generatie voor groepjesvorming.
Je hoorde bij een bepaalde groep en die gedroeg zich op een bepaalde manier, droeg bepaalde kenmerkende kleding, luisterde naar een bepaald type muziek, ze hadden hun eigen taal en gewoontes, kortom wij kloonden elkaar gewoon.
1. Gothic of gewoon goths
Vroeger dacht ik dat goths satanisten waren. Ik vond ze doodeng tot het zusje van een vriendin ‘besloot’ goth te worden. Van de één op de andere dag was ze het. Tot dat moment ‘kende’ ik er maar één en dat was de androgyne en redelijk aparte Marilyn Manson.
Nu weet ik niet wat waar is van de verhalen, maar in de jaren 90 deden er hele rare rondom hem de ronde. Hij is volgens mij nog steeds een beetje, uhm apart. Wat wel bewonderenswaardig is, dat hij ervoor zorgde dat het allemaal minder maf werd.
Ik zeg niet dat het nu geaccepteerd is, maar wij kijken er niet van op of om zoals vroeger.
Maar niet denken dat alle goths hetzelfde zijn. Nee joh, je hebt (wist ik ook niet) volgens meneer/ mevrouw Wiki variaties in kledingstijlen.
Zo heb je batcave/deathrock, victorian, lolita, fetisj, androgyn, cybergothic en darkwave goths. Zeg je dat zo? 😉 Vroeger snapte ik deze subcultuur totaal niet maar zo zijn er blijkbaar wel meer.
Zie de aflevering van Southpark waar de goths strijden tegen hun aartsrivalen, de emo’s, die overigens wel erg op goths lijken.
2. De punkers
Punk is niet dood, bij lange na niet. Sterker nog, deze subcultuur is vaak inspiratie voor modeontwerpers, maar ook in muziekvideo’s van bekende artiesten zie je punk elementen terugkomen.
In onze tijd was het niet zo geaccepteerd en kon men zich er nog mee onderscheiden van de rest.
Zo een hoge gekleurde hanenkam was toch wel een bezienswaardigheid. Hoe ze die dingen zo kregen, is mij een raadsel. Ik kreeg met moeite een kuifje voor elkaar.
Die hoge kuiven zag je veel in Nederland en Duitsland, maar als de mainstream punkbands muziekvideo’s maakten, hadden deze toch vaak een duistere setting. Hoewel ook Greenday wel af en toe van een kleurtje hield.
3. De skaters
Nu wordt het tricky. Onder de punkers had je een groep wat niet graag ging motorrijden maar liever een skateboard pakte, de skaters. Lange haren voor je gezicht, niets in de wereld deugde en skaten was je passie. Ik heb wel eens geshopt met skaters en goths en de prijzen vielen mij zwaar tegen.
Voor de echte goth of skater look was je aardig wat guldens kwijt! Ook al zag het er niet zo uit.
4. Hiphoppers
In de jaren negentig waren er in Nederland weinig hiphopartiesten dus keken wij jeugdigen met zijn allen naar the US of A. Daar kwam alle goede hiphopmuziek vandaan. Nou ja, goed. Tijdens de gouden tijd van de hiphop kwamen zelfs muzikanten als Vanilla Ice langs die graag meeliften op de hiphophype.
Maar of het hiphop was… De jongeren die echt naar hiphop luisterden, keken naar Yo! MTV Raps en daar zag je eerder Rakim, KRS-One en Chuck D. Naarmate hiphop populairder, des te meer artiesten vanuit de underground scene de stap maakten naar mainstream.
Tegenwoordig rapt zo ongeveer iedereen en vormen wij samen een grote hiphop posse en autotune is lit ;). Ik heb overigens nog steeds alle Wu Tang Clan cd’s, T-shirts, truien, een pet. Bij hen speelde het logo een grote rol, maar ook de Shaolin cultuur.
Alles bij elkaar vond ik meer dan awesome, als dat al kan. Het hele aspect van marketing namen zij toen al mee in hun muziek en bedrijfsstrategie.
5. Gabbers
Vraagje, hoeveel gabbers zijn nu volwassen en hebben regelmatig last van hoofdpijn? Een groep die ik echt alleen maar grappig vond, waren de gabbers. Ik zag alleen maar mensen op de dansvloer die zichzelf tikjes tegen hun hoofd gaven.
Allemaal op van die mooie Nike’s en Cavello’tje erbij. Prachtig om te zien. Ik wed dat als ik er eentje nu zou vragen te hakken, ze het allemaal nog moeiteloos een uurtje volhouden! Kun jij het een beetje? Hoorde jij bij de gabber posse?
Vrouwelijke gabbers werden gabberinnen genoemd en uiteraard hielden ook zij van Hakkûh. Het prachtige opgeschoren kopje, de Aussie en dan Hakkûh maar. Weer of geen weer, dat topje moest aan!
6. Alto’s
Alternatievelingen, zo kun je alto’s het best omschrijven. Maar daar valt veel onder. Een goth kleedt zich alternatief, maar een punker ook. Bij ons op school was je alto als je lang haar had.
Daarnaast hield je van The Hanson Brothers en The Kelly Family. En je had een broek met wijde pijpen, liefst corduroy. Uiteraard moest je ergens een peace teken hebben, om je nek, op je rugzak getekend met tip-ex, whatever. Zo zagen wij alto’s 😉
7. De ‘popie jopies’
De populairste jongeren werden eigenlijk het meest gehaat. Iedereen wilde bij de popie jopies horen, maar slechts een deel van ons mocht bij dit clubje.
Zij waren de trendvolgers die deden alsof zij trendsetters waren. Haarmascara, kohl om de ogen, schoenen met blokhakken en ga zo maar door. Het was onder hen cool om iets aan te doen wat één van hun idolen in een tienerblad droeg.
Of in een clip. Als zij maar op hun idool leken en oh wat vonden wij “buitenstaanders” ze prachtig. Een belangrijk kledingstuk van zulke hipsters, zoals ze de Amerikanen zij noemden, waren toch wel deze sneakers. Had jij ze ook? En droeg jij ook Chipie?
8. Kakkers
Kakkers waren gemakkelijk te herkennen aan hun haar tot in de nek, opstaand kraagje, de Ralph Lauren polo uiteraard en niet te vergeten de trui over de schouders en dan een knoop erin.
Zij waren in die tijd de enige die roze aandeden.
Bij welke ‘posse’ hoorde jij vroeger?
De jaren 90 waren best ok als puber. Je voelde je één met je posse en hoorde ergens bij. Als tiener heb je het gevoel dat je ouders je niet begrijpen. Dan is zo een posse-eensgezinde vriendengroep toch wel fijn. Heb je tegenwoordig eigenlijk nog wel zulke posses?
Bij welke groep hoorde jij vroeger of zijn wij een posse vergeten? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder.
Lees ook:
- 12 typetjes waarvan iedere vriendengroep wel enkele had
- 13 make-upblunders waar ieder meisje tegen gezondigd heeft
- 10 manieren waarop wij contact hielden zonder mobieltje
01
Uncle Joey uit Full House: zo gaat het Dave Coulier nu