Talentenjachten van vroeger: 16 talentenshows die jij keek

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Talentenshows talentenjachten vroeger nederland televisie

Talentenjachten zijn altijd populair op televisie. Maar ken jij alle talentenshows nog? Wij hebben een overzicht gemaakt van de leukste talentenshows van vroeger. Benieuwd welke talentenjacht jij keek!

De talentenjacht op televisie

Al jarenlang zijn talentenjachten populair op televisie. Holland’s Got Talent of X-factor zijn natuurlijk bekend, maar doen alweer af bij de nostalgische shows van vroeger!

Idols 1 jury
Via: Idols / RTL (capture)

Het concept is eenvoudig: er werd een show opgezet, waar talentvolle kandidaten (en gelukkig ook vaak minder talentvolle) konden meedingen naar een prijs of andere prestatie. Denk hierbij aan een rol in een film/musical, een optreden of lidmaatschap van een nieuwe band.

De ouderwetse talentenshows waren ook niet zonder succes en hebben ons een groot aantal artiesten opgeleverd, denk maar aan Marco Borsato of Helmut Lotti!

16 talentenjachten van vroeger

Maar ken jij alle talentenshows van vroeger nog wel? Wij hebben een overzicht gemaakt van de talentenjachten die vroeger op televisie waren. Vooral nummer 11 zal jij je wel nog goed kunnen herinneren.

1. Mini Playbackshow

In de Mini Playbackshow gingen kinderen helemaal los op de muziek samen met presentator Henny Huisman.

Talentenjachten van vroeger: 16 talentenshows die jij keek

2. Starmaker

Na realityshow Big Brother, nam een groep van 12 muzikanten intrek in het Big Brother huis. De muzikanten kregen workshops en zouden uiteindelijk een band vormen. Iedere week viel er iemand af totdat er 6 ‘bandleden’ overbleven.

Het resultaat van deze show was de band K-otic (met o.a. Sita).

3. Nieuwe oogst

Waarschijnlijk zullen de meesten dit programma niet heel bekend voorkomen. Maar als je het zelf niet kent, heb je misschien je ouders wel eens hebben horen praten over dit programma.

Nieuwe Oogst was namelijk een van de eerste talentenjachten op de Nederlandse televisie.

Talentenjachten van vroeger: 16 talentenshows die jij keek

4. Popstars

Vooral de audities waren altijd leuk bij Popstars om te kijken. Sommigen konden echt helemaal niet zingen. Het leek soms eerder op een comedy voorstelling.

https://www.youtube.com/watch?v=kdgzhe_pnXo

5. Your Big Break

RTL 4 heeft vele talentenjachten getoond. Eentje daarvan was ‘Your Big Break’ in 2000. Het programma werd gepresenteerd door ex-TMF-VJ Fabienne de Vries.

Hoewel Jody Bernal de talentenjacht niet won (hij werd 2e), is zijn single, komende uit deze show, wel tot #1 gestegen!

6. So You Think You Can Dance

We komen inmiddels om in de dansprogramma’s, maar deze talentenshow gericht op dans was een groot succes. SYTYCD kwam uit de VS, maar werd in 2008 ook op de Nederlandse en Belgische buis getoond.

Uiteraard kan het noemen van Dan Karaty of Jan Kooijman als juryleden hier natuurlijk niet ontbreken.

7. De Nix-factor

De Nix-factor was eigenlijk een heel gek programma. In dit programma gingen ze niet op zoek naar de beste zanger maar juist naar de slechtste. Sommige deelnemers die auditie kwamen doen, waren zelfs te goed en werden weer naar huis gestuurd.

8. Showmasters

In Showmasters gingen ze op zoek naar talenten om televisieprogramma’s te presenteren. Ook Jochem van Gelder heeft aan Showmasters meegedaan.

Wat een broekie was hij toen nog!

Talentenjachten van vroeger: 16 talentenshows die jij keek

9. Vara’s Voorstelling

Vara’s Voorstelling was een voorloper op programma’s zoals Holland’s Got Talent en Idols. Alleen trok dit programma niet heel veel kijkcijfers. Verschillende talenten kwamen aanbod van zangers tot goochelaars en jongleurs.

10. Soundmixshow

Ook de Soundmixshow was een programma die gemaakt werd door Henny Huisman.

Ook Marco Borsato heeft aan de Soundmixshow meegedaan. Marco Borsato heeft ze doorbraak te danken aan dit programma.

11. Idols

Iedereen zal zich vast Idols wel nog kunnen herinneren. In 2002 werd Idols voor het eerst opgenomen en daarbij zullen we de strijd tussen Jamai of Jim nooit meer vergeten…

Idols is mede zo populair geworden, omdat Henkjan Smits (terecht) zo ongekend gemeen kon reageren als jurylid. Smullen was het…

Idols 1 televisie talentenjacht vroeger auditie
Via: RTL / youtube.com (capture) | Nucky Nelson

12. Star Academy

Star Academy werd uitgezonden op de televisiezender Yorin. Jongeren kregen in dit programma de kans om hun talenten verder te ontwikkelen.

Talentenjachten van vroeger: 16 talentenshows die jij keek

13. TMF Kweekvijver

Ook de muziekzender TMF had een eigen talentenjacht op televisie. Ze gingen van nieuwe talenten een videoclip opnemen, die dan te zien was op de zender.

14. Korenslag

In Korenslag ging men op zoek naar het beste zangkoor. De koren streden om de titel ‘het beste koor van Nederland’.

Talentenjachten van vroeger: 16 talentenshows die jij keek

15. Bijna Beroemd

Bijna Beroemd was een programma, dat gepresenteerd werd door Jochem van Gelder en Jetske van den Elsen. Kinderen lieten in dit programma hun talenten zien.

16. Holland’s Got Talent

Één van grootste talentenshows wereldwijd is toch Got Talent, waarbij dat in Nederland natuurlijk Holland’s Got Talent was. Ondanks, dat dit programma nog loopt, is het toch noemenswaardig voor ons overzicht, want ook HGT begon al in 2008.

In de tussentijd zijn er vele seizoenen uitgezonden met enkele bekende winnaars of finalisten, zoals Waylon (2e in het eerste seizoen) of Mart Hoogkamer (2e in 2016).

Jouw favoriete talentenjacht?

Welke auditie kan jij je nog goed herinneren of vond je leukste of grappigste? Hebben we hier nog een belangrijke talentenshow over het hoofd gezien? Laat het weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...