Idols 1: terugblik naar de eerste Idols audities ooit

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Idols 1 jury

💡 In het kort

We duiken terug in de tijd naar de eerste audities van Idols in 2002, waarbij zowel de kandidaten als de jury nog oprecht waren. Enkele hoogtepunten:

 • Idols 1 markeerde het begin van een wereldwijd fenomeen met Jamai Loman als winnaar.
 • De jury, met onder anderen Henkjan Smits, stond bekend om hun authentieke en soms harde feedback.
 • Onder de vele audities waren er hilarische momenten, zoals kandidaten die onverwacht korte optredens gaven…

Herbeleef Idols 1 met bovendien 4 van de meeste hilarische audities!

Wij blikken heerlijk terug naar de Idols audities uit 2002. Idols 1 bleek een wereldprimeur en dat heeft als voordeel dat kandidaten nog 100% oprecht waren. Bij sommige kandidaten en de Idols jury kun je dat nog goed zien…

Idols 1: wereldwijde primeur

Onlangs was het weer zover, een nieuwe editie van Idols werd uitgezonden en nieuwe muzikale potentiaaltjes maakten weer kans op die grote doorbraak. In de jury zat deze keer Jamai Loman en waar kennen we hem ook alweer van?

Juist… Idols 1, de allereerste Idols ter wereld, want pas daarna is het wereldwijd doorgebroken!

De eerste Idols liep van 1 november 2002 tot 8 maart 2003 en werd uitgezonden op RTL 4. De audities waren met gemiddeld 3,7 miljoen kijkers per aflevering ongekend populair. Er keken maar liefst ruim 5 miljoen kijkers naar de finale tussen Jim en Jamai!

Het doel was natuurlijk de finale van de audities winnen en met een dik platencontract de wereld veroveren!

Keek jij naar Idols 1? Kun jij je de originele jury nog herinneringen en was jij op het einde voor Jim of Jamai? Wat vond jij het leukste aan Idols 1?

Deel je herinneringen aan de eerste Idols in een reactie onderin!

De spraakmakende Idols jury

Één van de geweldige zaken van de eerste aflevering van de talentenjacht, was die authentieke jury. De Idols Jury van het eerste seizoen bestond uit de volgende juryleden:

 • Henkjan Smits (voorzitter)
 • Eric van Tijn
 • Jerney Kaagman
 • Edwin Jansen

Het programma werd gepresenteerd door Tooske Breugem en Reinout Oerlemans. Vooral voorzitter Henkjan Smits werd tijdens de looptijd van Idols 1 sterk bediscussieerd. Hij zou nogal bot kunnen zijn naar de kandidaten…

Idols 1 televisie talentenjacht vroeger jury Henkjan Smits
Via: RTL / youtube.com (capture) | Nucky Nelson

Hier de complete Idols jury in actie:

Idols 1 televisie talentenjacht vroeger
Via: RTL / youtube.com (capture) | Nucky Nelson

De Idols 1 kandidaten

Natuurlijk ging het allemaal om de kandidaten, die auditie deden. Eerst waren er lokale voorrondes op 5 verschillende plaatsen in Nederland, waar maar liefst 7.626 deelnemers aan meededen!

Na een strenge selectie waren er nog 94 kandidaten over in de theaterrondes, waarvan er 30 door gingen naar de workshops. Hier kregen de deelnemers zang- en stylingadvies, maar vielen ook steeds meerdere deelnemers af.

Uiteindelijk bleven er 10 kandidaten over, waarbij er iedere aflevering één iemand afviel. Dit waren de Idols 1 finalisten, gesorteerd naar uiteindelijk plaats in de ranglijst:

 1. Jamai Loman
 2. Jim Bakkum
 3. Hind Laroussi
 4. Dewi Pechler
 5. David Goncalves
 6. Marieke van Ginneken
 7. Bas Nibbelke
 8. Joël de Tombe
 9. Yuli Minguel
 10. Zosja El Rhazi

De bloedstollende Idols finale

Na het afvallen van 8 finalisten, wat al spannend genoeg was, volgde op 9 maart 2023 de Idols 1 finale. Uiteindelijk was het een geweldige strijd tussen Jim en Jamai, waar bijna ieder kind en tiener voor aan de buis gekluisterd was…

En dan te bedenken dat Jamai in zijn eerste auditie maar 2 van de 4 juryleden had overtuigd!

Het grote verschil tussen Idols 1 en de edities erna, is dat de deelnemers nog niet doorhadden, wat voor een hype het zou worden. Veel van hen hebben zich dan ook in alle eerlijkheid aangemeld, zonder te realiseren dat echt HEEL Nederland ze te zien zou krijgen (ook als ze minder goed bleken te zijn, dan zelf gedacht).

Die spontaniteit en eerlijkheid maakte Idols 1 ook zo’n groot succes. Nu vraag je je bij iemand die slecht is af, of het niet gewoon grappig bedoeld (of zelfs in scene gezet) is…

De meest hilarische Idols 1 audities

Het was dus altijd spannend, wie de volgende was die op de stip mocht komen te staan. Gelukkig waren er naast de natuurtalenten, ook de tja… anderen.

Idols 1 televisie talentenjacht vroeger auditie
Via: RTL / youtube.com (capture) | Nucky Nelson

We hebben de grappigste audities van Idols 1 op een rijtje gezet. Wie had wat jou betreft Idols ‘de grappige versie‘ moeten winnen?

1. “Wat kom je doen?”

Je zou het aan haar houding niet meteen zien, maar deze kandidate kwam ook de auditie doen. Ook met een heel bijzonder nummer…

2. Tim did it ‘his way’

Oorspronkelijk een klassieker van Frank Sinatra, bracht Tim de Sid Vicious versie van ‘My Way’. Goed geprobeerd, maar niet wat de Idols Jury zocht…

3. Brenda had de kortste

Ook Brenda wilde haar best doen om een perfecte editie van Don’t Speak (No Doubt) over te brengen. Maar na drie regeltjes vond de jury het al genoeg…

4. Vincent doet Normaal

Een van de bijzonderste kandidaten was toch wel Vincent met zijn klompendans. Hij zong hier een nummer van Normaal, maar hij kon helaas niet helemaal overtuigen.

Vincent werd echter nog wel onderdeel van een heuse Achmea-reclame, waarbij de uitkomst er iets anders uitzag! Helaas berusten die beelden niet op de werkelijkheid…

Meer bijzondere audities…

Wil je alle eerste audities nog eens voorbij zien komen (en onder andere zien dat Jamai bijna wordt weggestuurd), dan moet je deze Idols 1 video even doorkijken:

IDols 2 was ook niet mis…

Idols 2 mocht er overigens ook wel wezen… Dit ongelooflijke gezelschap heeft de tweede editie namelijk uiteindelijk opgeleverd. Hier had je duidelijk bij willen zijn:

Jouw Idols 1 herinneringen?

Keek jij in 2002 en 2003 ook naar het eerste Idols seizeon? Wie was toen je favoriet of zou wat jou betreft de ‘grappige versie’ van Idols moeten winnen? Laat het weten in de reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...