The A-Team: 15 explosieve feiten die je nog niet wist

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

10

Laatste update:

10

A-Team

“I love it when a plan comes together”, “Shut up, fool”, “Suckers”. Zomaar wat uitspraken uit de hitserie The A-Team. Deze actieserie uit de jaren 80 laat zelfs nu nog z’n sporen achter.

Alhoewel veel mensen deze geweldige actieserie waarschijnlijk gezien hebben, zal niet iedereen deze 15 feitjes van The A-team weten…

Nostalgie met The A-team

Maar waar ging het eigenlijk over? Het A-Team werd in 1972 naar Vietnam gezonden om daar de Bank van Hanoi te beroven. Door het stelen van het goud aldaar hoopten ze zo de oorlog in Vietnam te beëindigen.

Het verhaal van The A-Team

Ze slaagden wonderwel in hun geheime opdracht, maar toen bleek dat hun baas vermoord was door verraders en zij hun eigen onschuld niet konden bewijzen, werden ze gezien als criminelen.

Iedereen kwam achter hen aan. The A-Team dook onder en kwam alleen nog in actie als er vooral dames in nood waren.

15 bijzondere A-Team weetjes

Dan is het nu tijd voor enkele interessante en vooral onbekende feitjes van The A-Team!

Keek jij The A-Team? Hopelijk halen we leuke herinneringen aan deze geweldige serie op, maar leer je ook nog wat van deze feitjes. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen: wie was jouw favoriet?

Deel je A-Team herinneringen in een reactie onderin!

1. Remake?

Er gaan al een aantal jaren geruchten de ronde dat er, naast de film uit 2010, een remake van de serie zou komen. Dit bericht werd tot op heden nog niet officieel bevestigd. Wij hopen althans van wel!

The A-Team Murdock
Via: The A-Team (capture)

2. The A-team in Nederland

In 1984 kwam bijna het voltallige A-Team naar Nederland. Bijna dus, want George Peppard was er niet bij. Hannibal dacht dat hij als enige uitgenodigd was om naar Nederland te komen.

Toen hij hoorde dat – natuurlijk – het hele team werd verwacht, besloot hij om toch niet aan het hele circus mee te doen. Hij voelde zich namelijk de enige echte ster van de serie en wilde liever alle 15.000 fans voor zichzelf houden.

3. Net zo populair als The Beatles

Zoals de video boven al toont, was The A-Team mateloos populair in Nederland. 15.000 kinderen stonden de sterren op te wachten toen ze in Nederland aankwamen. De acteurs waren zelfs te zien in de TV-show van Ivo Niehe.

4. You fools!

Nu we het toch over sterren hebben, die echte ster van de serie was natuurlijk de sterke Mr. T. Hij zette deze B.A. Barracas briljant neer in de serie.

Natuurlijk deed hij precies hetzelfde in Rocky III, maar met zijn bling, bling viel hij zo op dat hij meteen horden fans verzamelde.

5. Bad Attitude

B.A., waar staat dat eigenlijk voor? Veel mensen denken meteen aan Bad Attitude, zoals ook verschillende keren in de serie uitgelegd wordt, maar eigenlijk staat B.A. voor Bosco Albert (volgens de fans) Baracus.

In Spanje werd zijn naam vertaald als MA (Mala Actitud) en in Italië PE (Pessimo Elemento).

6. Bling, bling

Het goud wat Mr. T. als B.A. in de serie droeg woog tussen de 15 en 18 kilo. Je zou voor minder zo gespierd worden!

7. Zo gek als een deur

Mr. T. was natuurlijk niet het enige populaire personage in de serie. H.M. Murdock werd al snel de nummer twee. Toch scheelde het niet veel of we moesten het zonder die gekke gast moeten doen, want het televisiestation vond hem in het begin toch niet zo’n succes.

Ze hadden het idee dat Murdock iets te overdreven werd neergezet door acteur Dwight Schultz. Gelukkig vond het testpubliek hem zo leuk dat ze ‘m er toch maar in lieten.

8. Sigaren

Hannibal rookte in de serie altijd sigaren. Deze sigaren waren echt en van acteur George Peppard zelf. Hij stond bekend als kettingroker, wat hem jaren later ook noodlottig werd toen hij overleed aan longkanker.

9. Auw, dat doet pijn. Of toch niet?

Wees gerust, ondanks de titel vielen er in de hele serie geen doden. De slechteriken kropen na de explosies gewoon weer uit hun wagen, of sprongen er net uit voordat de auto door de lucht geschoten werd.

Dit is vrij bijzonder in een serie die bol staat van de explosies en waarin iedereen schiet als gekken. Volgens het machtige web zou er toch een dode in de serie gevallen zijn. Het slachtoffer was General Fulbright in de aflevering ‘The sound of thunder’.

10. Pilot

Van elke nieuwe serie wordt er eerst een zogenaamde pilot aflevering gemaakt. Deze wordt meestal gebruikt om de serie aan de televisiestations te verkopen of om te kijken of de acteurs wel bij elkaar passen.

In het geval van The A-Team werd Face eerst gespeeld door Tim Dunigan. Dat werd in aflevering twee aangepast omdat Dunigan veel te jong en te lang was om een vietnamveteraan te spelen. Dirk Benedict paste beter in het plaatje.

11. De vrouwen

De serie draaide alleen maar om de mannen. Het was echt een serie voor stoere mannen. Dus de vrouwen in het programma waren er puur ter decoratie. Natuurlijk onzinnig, maar dat was het concept.

Een van de actrices wilde meer tekst en zelfs meedoen met de gevechten, maar dat werd geweigerd door George Peppard en later ook door de rest van de medewerkers. Daarom een kort eerbetoon aan de vrouwen in The A-Team.

12. Is dat niet?

Dirk ‘Face’ Benedict speelde ooit een rol in de serie Battlestar Galactica. In deze sci-fi klassieker heeft Dirk het regelmatig aan de stok met de Cylons.

Tijdens de opnames van The A-Team in Universal Studios zag hij iemand in zo’n pak rondlopen, dus vroeg hij of die persoon dat nog een keer wilde doen voor de camera. De regisseur was er tegen, maar Dirk hield vol en uiteindelijk belandde de beroemde scène ook in de intro. Het blijft grappig.

13. Oh Boy

Ook in The A-Team waren er gastrollen voor bekende mensen. Denk bijvoorbeeld aan Hulk Hogan en Rick James. Maar waarschijnlijk verwachtte je de zanger Boy George (van Culture Club) er niet aan te treffen.

Toch speelde ook hij mee in een van de afleveringen.

14. Laat die spieren maar rollen

Worstelaar Hulk Hogan mocht ook meedoen met The A-Team. Natuurlijk omdat hij nog groter is dan B.A. De producers wilden Hogan vaker in de show omdat hij het goed kon vinden met zowel B.A. als Hannibal.

Vanwege andere verplichtingen ging dat feest niet door. Jammer, want hij paste perfect in het programma.

15. De boeken

Van het programma zijn ook boeken gemaakt. Op Amazon kan je ze nog vinden, maar met name de DVD’s zullen wel erg geliefd zijn.

Natuurlijk… de bloopers

Taadaa, de bloopers. Ook die werden veelvuldig gemaakt. Net zoveel als grapjes en zichtbare foutjes. Hieronder een leuk overzicht.

The A-team cast nu

O, waar zijn ze nu? Dat is ook een leuke. We zochten het uit!

1. Hannibal – George Peppard

George ‘Hannibal’ Peppard is helaas jaren geleden al (in 1994 om precies te zijn) overleden aan een longontsteking.

Hij had longkanker en is 65 jaar geworden.

Via: The A-Team (capture)

2. Mr. ‘B.A.’ T – Laurence Tureaud

Mr. ‘B.A.’ T  was een iconisch figuur. Benieuwd hoe het nu met hem gaat?

BA Baracus A-team Mr T
Via: A-Team (capture)

Laurence Tureaud is inmiddels 71. Hij is soms nog op de televisie te zien.

3. The Face – Dirk Benedict

Dirk ‘Face’ Benedict is inmiddels een oude knar van 78 jaar die soms nog op conventies te vinden is.

Dirk Benedict The A Team
Via: The A-Team (capture)

Net zoals Mr. T heeft hij kanker overwonnen. Zou hij nog steeds Face willen spelen?

4. Murdock – Dwight Schultz

Dwight ‘Murdock’ Schultz acteert ook nog steeds. Hij is 75 jaar oud.

Dwight Schultz the a team
Via: The A-Team (capture)

En hij ziet er nu zo uit!

Hopelijk hebben we je weer even teruggebracht naar de tijd dat je The A-Team keek. Er zijn echter nog genoeg mogelijkheden om de bekende groep in huis te halen

1
A-Team complete serie - DVD
Maar liefst 27 stuks
Bekijk hier Bol.com
2
GMC Vandura - schaalmmodel (1:18)
Greenlight Collectibles
Bekijk hier Bol.com
3
GMC Vandura - schaalmmodel (1:24)
Greenlight Collectibles
Bekijk hier Bol.com

Jouw favoriet uit ‘The A-team’?

Wie van bovenstaande mannen was jouw favoriet? Ging jij voor de gekkigheid van Murdock of de kracht van B.A.? We zijn benieuwd naar jouw A-Team herinneringen!

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

10 gedachten over “The A-Team: 15 explosieve feiten die je nog niet wist”

 1. BA was mijne favoriet de andere ook maar hij sprong er uit… van kleins af altijd mee naar gekeken samen met meter … zalige tijden!!! Leuk om nog is terug te zien op tv!!!!

  Beantwoorden
  • De titel A-Team is een verwijzing naar de standaardbenaming voor de kleinste legereenheid van de Green Berets (Commando’s). In hun tijd in Vietnam waren de vier hoofdpersonages uit de serie lid van zo’n A-Team.

   Beantwoorden
 2. ik heb het geluk gehad Dirk Benedict en Dwight Schultz te ontmoeten een paar jaar geleden en veel tijd met hen door te brengen. Ze zijn in het echt nog veel hilarischer. Maar uiteraard ook serieuze gesprekken gevoerd en ik heb een heleboel kunnen vragen. Geweldig om mee te maken, gelukkig heb ik nog foto’s en filmpjes ter herinnering anders zou ik het niet geloven zelf. Mijn favoriet? Heb ik niet, de dynamiek van alle vier maakte het A Team wat het was en is: geweldig!

  Beantwoorden
 3. Het volledige kwartet. Maar, als ik er toch eentje moet kiezen, dan toch H.M. Murdock. Af en toe iets té gek, maar wel altijd de vrolijke noot in het team.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...