Hoe is het 40 jaar later met gekke Murdock uit The A-team

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Murdock The A-Team Dwight Schultz feat

Het A-Team, een iconische televisieserie uit de jaren 80, heeft ons een aantal onvergetelijke personages gebracht, waaronder Captain “Howling Mad” Murdock. Gespeeld door de acteur Dwight Schultz, was Murdock bekend om zijn vliegkunsten en zijn onvoorspelbare gedrag.

Zijn uitspraken, zoals “I’m not nuts. I’m condiments. I’ve been promoted.” zijn iconisch. Maar wat is er gebeurd met Dwight Schultz na zijn tijd bij het A-Team?

Laten we dat eens uitzoeken.

The A-team

Als je dit leest, heb je waarschijnlijke warme herinneringen aan The A-Team. Dit team van handige, knullige, sterke en knappen mensen namen (bijna) alle missies aan.

Ze werden zelf gezocht, voor een misdaad die ze niet gepleegd hadden, zoals altijd mooi tijdens de intro werd benoemd.

Eerder schrijven we al een uitgebreid artikel over The A-Team, maar deze keer gaan we dieper in op Murdock. Hoe is het nu met deze ‘gek’ van het groepje huurlingen.

Het personage Murdock

Captain H.M. “Howling Mad” Murdock, gespeeld door Dwight Schultz, was een onmisbaar lid van het A-Team, de bekende tv-show uit de jaren 80. Murdock was de piloot van het team, maar hij was niet je typische vliegenier.

Met zijn grappige uitspraken en op z’n zachtst gezegd ‘bijzondere’ gedrag, zorgde hij vaak voor een lach.

Murdock The A-Team Dwight Schultz bruid
Via: The A-Team (capture)

Psychiatrie en B.A.’s vriend

B.A. vond hem over het algemeen een irritante nietsnut en dat stak hij niet onder stoelen banken. Met grote regelmaat moesten Face of Hannibal B.A. terugfluiten om te zorgen dat ze levend het avontuur konden eindigen (of soms zelfs beginnen).

Jouw herinneringen aan Murdock? Keek jij vroeger naar The A-Team en kon je ook geen genoeg krijgen van die gekke Murdock? Wat vond jij de leukste scene?

Deel je Murdock herinneringen in een reactie onderin!

Bijna standaard ontsnapt Murdock uit een psychiatrische inrichting, waar hij toch elke keer weer terugkomt. Murdock was zeker een uniek personage. Zijn eigenaardige manieren en aparte logica maakten de show interessant en vermakelijk.

Murdock The A-Team Dwight Schultz piloot
Via: The A-Team (capture)

Weetjes over Murdock

Als je fan bent van het A-Team, dan weet je waarschijnlijk al veel over Murdock. Maar hier zijn nog vijf leuke feitjes die je misschien nog niet wist:

 • Murdock spreekt meerdere talen: Murdock spreekt verschillende talen, waaronder Spaans, Duits en Japans. Dit hielp het team vaak tijdens hun avonturen in het buitenland.
 • Hij praat met denkbeeldige vrienden: Eén van Murdocks kenmerkende eigenschappen is zijn neiging om te praten met denkbeeldige vrienden, waaronder zijn sokpop Billy.
 • Zijn liefde voor dieren: In de serie toont Murdock vaak een grote liefde voor dieren. Hij heeft een bijzondere band met honden en in één aflevering redt hij zelfs een paard.
 • Murdock is een uitstekend zanger: In meerdere afleveringen laat Murdock zijn zangtalent horen. Hij zingt alles, van country tot opera, en doet dat verrassend goed.

Typische uitspraken Murdock

Murdock heeft een paar iconische uitspraken, die hij vaker doet tijdens de missies van het A-team. Hieronder een aantal herkenbare en minder herkenbare uitspraken van de gekke Murdock.

 • “I’m not nuts. I’m condiments. I’ve been promoted.”
 • “I don’t know, I have intermittent memory loss!”
 • “Colonel, I’m afraid I have some terrible, terrible… terrible news.”
 • “Ladies and gentleman we are expecting some slight turbulence so please remain in your seats until the seatbelt sign has been turned off.”

Memorabele Murdock momenten in The A-Team

Tijdens de 98 afleveringen van The A-team, zijn er een aantal memorabele momenten geweest. In onderstaande, zes minuten durende compilatie, kun je heerlijke herinneringen ophalen.

Zo gaat het nu met Murdock

Nu we weer lekker in de geweldige serie zitten en ook het typerende karakter weer voor de geest hebben, is natuurlijk de vraag: hoe gaat het nu met Murdock uit The A-Team.

We zochten het uit…

Dwight Schultz: De man achter Murdock

Volledige naam: William Dwight Schultz
Rolnaam: Captain “Howling Mad” Murdock
Geboortedatum: 24 november 1947

Partner: Getrouwd met Wendy Fulton (1983)
Kinderen: Dochter Ava (1987)

Social media:

Hoe is het 40 jaar later met gekke Murdock uit The A-team

Website (fansite): dwightschultzfansite.nl

Dwight Schultz is de acteur die Murdock speelde in het A-Team. Hij komt uit Baltimore, Maryland, en had al een paar rollen op zijn naam staan voordat hij bij het A-Team terechtkwam. Maar het was zijn rol als de gekke piloot die hem echt bekend maakte bij een breed publiek.

Murdock The A-Team Dwight Schultz intro
Via: The A-Team (capture)

Na The A-Team bleef Schultz acteren. Hij speelde in een aantal andere tv-series en films, en deed ook veel stemwerk voor animaties en videogames.

Zijn stem is misschien wel minstens zo bekend als zijn gezicht, dankzij rollen in populaire series als CatDog, maar ook games als World of Warcraft, Neopets en Star Trek: Elite Force II.

Schultz is al heel lang actief in de film- en tv-wereld. En hoewel hij nu misschien wat ouder is en er anders uitziet dan in zijn A-Team dagen, is hij nog steeds dezelfde getalenteerde (stem)acteur. Hij blijft werken en zijn fans vermaken, ongeacht of hij nu op het scherm is of achter een microfoon zit.

Films, series… en dus stemacteur!

Hier zijn een paar dingen die Dwight Schultz heeft gedaan sinds zijn tijd bij het A-Team:

 • Stemacteur: Schultz heeft zijn stem geleend aan een aantal bekende videogame- en animatiepersonages. Zo deed hij de stem van Mung Daal in de animatieserie ‘Chowder’, Professor Pyg in de videogame Batman: Arkham Knight, Vulture in de Spider-Man videogames en onlangs ook in een nieuwe versie van Crash Bandicoot.
 • Televisie- en filmwerk: Naast zijn stemwerk heeft Schultz ook in verschillende tv-series en films gespeeld. Hij heeft rollen gehad in films zoals ‘Last Wish’ en ‘Child of Rage’, en in tv-shows zoals ‘Wild Card’.
 • Theater: Voor hij bekend werd op tv, heeft Schultz ook in het theater gewerkt. Hij heeft in verschillende regionale theaters in de Verenigde Staten opgetreden en is zelfs naar New York verhuisd om zijn acteercarrière verder uit te bouwen.

Verschenen in

Hier zijn enkele van zijn films, series, werkzaamheden als stemacteur en theaterstukken waar Dwight Schultz aan heeft gewerkt:

In films

 • “The Fan” (1981)
 • “Fat Man and Little Boy” (1989)
 • “Star Trek: First Contact” (1996)

In series

 • “The A-Team” (1983-1987)
 • “Star Trek: The Next Generation” (1990-1994)
 • “Star Trek: Voyager” (1995-2001)
 • “Chowder” (2007-2010)
 • “Teen Titans Go!” (2013-2020)

Hier zijn wat serieuzere rol in ‘Diagnosis Murder’. Nog steeds gek, maar dan op een andere manier…

Als stemacteur

 • “The Animatrix” (2003)
 • “Lego Dimensions” (2015)
 • “Spider-Man” videogames (2000-heden)
 • God of War: Chains of Olympus (2008)
 • “Ben 10: Destroy All Aliens” (2012)

Hier een geweldig fragment uit de animatiefilm Ben 10: Destroy All Aliens, waarbij hij Dr. Animo insprak…

In het theater

 • “The Water Engine” (1977)
 • “A Midsummer Night’s Dream” (1982)
 • “Hamlet” (1982)

Dit is slechts een kleine selectie van het werk van Schultz. Hij heeft een lange en gevarieerde carrière gehad en blijft actief in de wereld van film, televisie en theater.

Hoe ziet Dwight Schultz er nu uit?

Zoals je je kunt voorstellen is er wel het één en ander veranderd aan het uiterlijk in die 40 jaar na de start van The A-team.

Echt veel recente openbare media is er niet van Dwight Schultz. Hier een foto van onze Murdock tijdens de Salt Lake Comic Con in 2013.

Murdock The A-Team Dwight Schultz
Via: flickr.com | evil_cotton, CC

Hier een recent interview uit 2018 met Dwight Schultz in Nederland, waarbij hij terugblikt op The A-Team:

Jouw leukste herinneringen?

Het is leuk om te zien dat Schultz, net als zijn personage Murdock, nog steeds volop bezig is. En wie weet wat hij in de toekomst nog gaat doen?

Maar één ding is zeker: of hij nu voor de camera staat of achter een microfoon zit, Dwight Schultz blijft ons vermaken. En dat is toch wel een mooie gedachte.

Keek jij vroeger naar The A-Team? Wat zijn jouw favoriete scenes of leukste herinneringen aan Murdock? Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...