Tom en Jerry: 19 redenen waarom jij dit vroeger keek

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Tom en Jerry kat muis

Tom en Jerry behoren tot de bekendste dieren uit de tekenfilmgeschiedenis. Ze zijn zo grappig dat ze na al die decennia nog steeds talloze kinderen aan de televisie kluisteren. En ook volwassenen natuurlijk.

Weet jij waarom? Hieronder kun je 19 redenen lezen.

Tom en Jerry: Wie is wie?

Iedereen kent natuurlijk het duo Tom & Jerry, maar om toch enige misverstanden te voorkomen, lijkt het ons goed om meteen duidelijkheid te verschaffen:

  • Tom is de grote kat met de grijze rug en de witte buik.
  • Jerry is het kleine bruine muisje.
Tom en Jerry bekende katten cartoon tekenfilm
Via: Tom & Jerry / WB

Het zijn rivalen die geen enkel middel uit de weg gaan om elkaar het leven zuur maken. Afgaande op hun omvang lijkt het een ongelijke strijd, maar schijn bedriegt; de slimme muis houdt zich aflevering na aflevering staande.

Degene die telkens weer het meest gehavend uit de strijd komt is Tom.

Tom en Jerry sadisme mattenklopper tekenfilm
Via: Tom & Jerry (capture)

Hoe oud zijn Tom en Jerry?

William Hannah en Joe Barbera bedenken Tom & Jerry in 1940 voor MGM. Deze tekenfilmstudio sluit zijn deuren in 1957. Toch verschijnen er in de jaren daarna nieuwe afleveringen.

De reden daarvoor is andere studio’s nieuwe tekenfilms met het duo kunnen maken in een franchise constructie.

Wie maakt Tom & Jerry?

Als jij naar een filmpje met Tom en Jerry kijkt, is het best wel lastig om direct te zien wie de maker van het filmpje is. Als je goed oplet tijdens de aankondiging en de aftiteling wordt het al iets makkelijk, want daar staan de verantwoordelijke makers vaak vermeld.

Direct na 1957 zijn dat andere mensen dan Hannah en Barbera. Deze twee wereldberoemde animatoren starten namelijk met veel succes een carrière met nieuwe karakters, waaronder The Flintstones.

In plaats daarvan ontfermen Gene Deitch en Chuck Jones zich over Tom en Jerry. Hannah-Barbera maken in 1975 alsnog weer nieuwe aflevering en dat blijven ze jarenlang doen.

Anderen nemen kleine projecten met de kat en de muis op zich, tot Warner Brothers Tom & Jerry definitief onder hun hoede neemt.

Hoe populair is Tom & Jerry?

De populariteit van Tom en Jerry laat zich amper in cijfers uitdrukken. Ze zijn een wereldwijd succes. Decennia lang volgen de remakes elkaar op.

Het duo wint zelfs Oscars. Tot op de dag van vandaag kun je dvd’s, games, boekjes en andere afgeleiden aanschaffen.

Tom en Jerry strand zand
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

Hoeveel afleveringen bestaan er van Tom & Jerry?

Hanna en Barbera maakten er in eerste instantie 114. Gene Deitch 13. Chuck Jones 34. Hannah-Barbera nog eens 48. Filmation 45. Turner Entertainment 195 van Tom & Jerry Kids. En het gaat nog steeds door.

Met de nieuwste producties van Warner Brothers staat de teller nu op 909. Er valt dus oneindig veel te lachen!

19 Redenen waarom jij naar Tom en Jerry keek

Al die betrokken creatievelingen moeten wel hele goede redenen hebben om na al die decennia nog steeds tijd, geld en moeite in de kat en in de muis te stoppen. Vroegert zet er 19 voor je op een rijtje:

1. Sadisme

Het duo gaat geen middel uit de weg om elkaar zeer te doen. Slaan, schoppen, schieten, pletten, snijden, vergiftigen, raspen, doorboren, versnipperen… Je kan het zo gek niet verzinnen of Tom en Jerry hebben het elkaar wel aangedaan.

En het leukste is dat het hen allemaal niet deert in hun malle tekenfilmuniversum, want luttele seconden later rennen ze weer ongedeerd achter elkaar aan.

Tom en Jerry sadisme messen
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

2. Verbroedering

En dan zijn er plots van die momenten dat ze vriendjes worden. Daar hoeven ze lang niet altijd een gemeenschappelijke vijand voor te hebben. Niet dat de vrede dan lang stand houdt. Dat kan ook niet, want in dat geval wordt Tom & Jerry buitengewoon saai.

Tom Jerry vrienden schoolbord
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

3. Eenvoud

Toegankelijker dan Tom & Jerry kan een filmpje niet worden. Je kunt midden in een filmpje vallen en direct weten wat er speelt. In essentie gaat het er immers altijd om dat de kat de muis wil vangen.

Of je nou peuter bent, bejaard, bankdirecteur of zwerver bent, je kijkt altijd hoe dat simpele gegeven afloopt.

Tom en Jerry gevangen val
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

4. Voorspelbaarheid

Soms is het heerlijk om te weten wat er gaat gebeuren. Als Tom op het dak staat weet je dat hij gaat vallen. Als hij een staaf dynamiet heeft weet je dat hij zichzelf gaat opblazen.

En als hij door een gaatje spiekt weet je dat hij een zeer oog gaat krijgen.

Tom en Jerry verrassing kijken
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

5. Televisie

Los van de hilarische inhoud dankt Tom & Jerry een groot deel van zijn succes aan het medium dat nog niet bestaat als Hannah en Barbera het eerste filmpje maken: Televisie. Pas met de komst van de teevee kunnen

Tom en Jerry behalve de bioscopen ook iedere huiskamer op stelten zetten.

Tom Jerry televisie tv
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

6. Vertedering

Tussen al het geweld raak je als kijker regelmatig ontroerd door het hoge schattigheidsgehalte van een bijfiguurtje. Het kleine grijze muisje Nibbles bijvoorbeeld.

Tom Jerry gerecht
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

7. Spanning

Zo lang Tom de enige is die kwaad wil, weet je zeker dat er niets ernstigs gaat gebeuren. De kat is daar immers veel te onhandig voor. Maar zodra de gemene Jerry zijn toevlucht zoekt tot grote bondgenoten, ga je toch een beetje vrezen voor die goeie ouwe Tom.

De buldog Spike gaat hem toch niet écht onherstelbaar pijn doen?

Tom en Jerry Spike hond
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

8. Rebellie

Je kan Tom en Jerry een boel verwijten, maar niet dat ze braaf zijn. Zodra de bazin even uit zicht verdwijnt, doen ze van alles dat verboden is. Dat stoute in hun karakters is één van de aspecten die we allemaal zo leuk aan hen vinden.

Kan je nog meer redenen bedenken waarom Tom en Jerry zo enorm veel succes hebben? Vroegert wel! Lees snel verder om te kijken wat ze zijn.

9. Animatie

Animatie is altijd leuk. En knap gemaakte animatie met veel vaart en overdrijving is natuurlijk nog veel leuker om naar te kijken. Want zelfs als je niet kan lachen om het duo, kun je nog altijd de prachtige tekeningen bewonderen.

Tom en Jerry goochelen
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

10. Afwisseling

In essentie gaat het ieder filmpje om de rivaliteit tussen Tom en Jerry. Dat het leuk blijft komt door de verandering van de context of de introductie van nieuw elementen.

Bijvoorbeeld: Tom en Jerry in de Middeleeuwen. Tom en Jerry in toekomst. Tom en Jerry in het wilde westen. De komst van een zeehond of een goudvis. Zo blijft Tom & Jerry altijd afwisselend.

Tom en Jerry eten vis koken
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

11. Slapstick

Van Dale geeft als definitie voor slapstick: “Komische film- of toneelscène met handtastelijkheden, gooi-en-smijtwerk.” Beter kun je Tom & Jerry eigenlijk niet omschrijven…

In dat opzicht is het duo zeer vergelijkbaar met een ander succesvol slapstick-tweetal, namelijk Laurel & Hardy.

Tom en Jerry banaan
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

12. Snelheid

Zelden krijg je bij Tom& Jerry een moment om even bij te komen; in sneltreinvaart volgen de grappen elkaar op. Dat enorme tempo is een belangrijke succesfactor van de tekenfilmreeks.

Tom en Jerry raket
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

13. Timing

Timing is essentieel voor het slagen van een grap. Een prik in de bips op zich is niet humoristisch.

Het wordt pas ècht leuk als er net genoeg pauze zit tussen de steek en de reactie; dat korte moment van stilte voordat het gegil losbreekt en het slachtoffer in de lucht vliegt is eigenlijk het meest hilarisch.

Tom en Jerry ridders
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

14. Strips

Niemand wil wachten tot de volgende uitzending. Een beetje fan wil zijn idolen ieder moment van de dag onder handbereik hebben. Op school, op het toilet en ’s avonds in bed. Dat kan met de talloze stripbundels die zijn verschenen rond het succesvolle tweetal.

Tom en Jerry comics strip cover
Via: Tom and Jerry Comics (cover)

15. Films

Na al die korte filmpjes is het natuurlijk ook wel eens lekker om Tom & Jerry een langer avontuur te zien schitteren. Vandaar dat er maar liefst zeventien feature films rond het duo bestaan. Sommigen draaien eerst in de bioscoop voor ze op dvd verschijnen, anderen komen direct uit op dvd.

Welke je daarvan ook bekijkt, zo’n film zorgt er sowieso voor dat je een nog grotere fan wordt.

16. Merchandise

Niets draagt meer bij aan het succes van Tom & Jerry dan merchandise. Een baby die dagelijks met één van de twee knuffelt, hecht zich voor de rest van zijn leven aan hem.

Tom en Jerry: 19 redenen waarom jij dit vroeger keek
Via: flickr.com | Mike Mozart, CC

17. Universeel

Een belangrijke succesfactor voor Tom & Jerry is het universele karakter van de serie. Overal ter wereld kom je ze tegen, want katten en muizen herkent iedereen overal. Ze zijn niet typisch voor de westerse of de Amerikaanse cultuur, maar doorbreken alle barrières op dat gebied.

Tom en Jerry Japans cover
Via: Tom and Jerry (cover)

18. Muziek

Ooit wel eens met je ogen dicht voor een filmpje van Tom & Jerry gezeten? Dan hoor je direct hoe belangrijk de rol van muziek in de reeks is, want met name de timing en de vaart blijken dan voor een belangrijk deel in de muzikale begeleiding te liggen.

Of andersom: Kijk eens een filmpje zonder geluid … Dat is toch minder grappig. Je mist onmiddellijk nuances en accenten die de film grappig maken.

19. Vervormingen

Sadisme alleen is niet genoeg om een groot publiek aan het lachen te brengen. Stel je voor hoe Tom & Jerry is als bloed in het rond spuit en je als kijker geconfronteerd wordt met open botbreuken en uitpuilende ingewanden. Dan is de lol er toch snel af.

Vandaar dat de makers het duo vooral op komisch-relativerende manier havent met absurde vervormingen: tekenfilm realiteit dus. Als Tom te hard een muizenhol inspringt, zien we geen bloed of uitgevallen tanden, maar een snuit die als klei door het holletje lijkt gedrukt. En dat is wel leuk.

Tom en jerry vervorming
Via: Tom & Jerry / WB (capture)

Jouw Tom en Jerry herinneringen?

Ken jij alle filmpjes? Is één ervan jouw absolute favoriet? Weet je nog een reden waarom het duo enorm succesvol is? Of kan jij juist absoluut niet om ze lachen? Maakt al dat absurde dierenleed je ziek? Aarzel niet en laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...