De familie Knots was niet alleen knettergek, ze gebruikten ook aparte zinnetjes die we nog steeds terugvinden in onze taal. Gebruik jij ze nog?

De Familie

Tante Til, Onkel X, Opa, Oma, Hansje en neef Herbert; of te wel de familie Knots. Van 1980 tot 1984 konden we genieten van de bijzondere avonturen van deze kleurrijke familie.Terwijl achternichtje Hansje beneden de ruil- en stripboekenwinkel runde (en smachtte naar meester Vogel) belandde de rest van de familie boven in allerlei bizarre situaties. De excentrieke familie had zo zijn eigen taalgebruik.

We kennen allemaal wel uitspraken uit deze populaire jeugdserie. Sterker nog, sommige van ons gebruiken nog steeds letterlijk zinnen die ooit uitgesproken zijn door Tante Til, Onkel X, Opa, Oma, Hansje en neef Herbert. Hier volgen de tien bekendste uitspraken van de familie

Voordat we los gaan, is het natuurlijk erg leuk om even in te komen aan de hand van de nostalgische intro:

1.‘Een kloddertje roze hier! Een kloddertje roze daar!’ (Tante Til)

Als Tante Til met de roze verf ging kliederen, moest je oppassen. Met haar roze verf sleurde Tante Til haar slachtoffer in een roze wereld vol bizarre dromen. In die wereld kon alles en vaak vond tante Tils argeloze bezoeker daar ook de oplossingen voor problemen.

2. ‘Hallo? Wie spreekt mij?’ (Opa)

Opa nam altijd de telefoon op met deze zin. De telefoon was, net als Opa zelf trouwens, een icoon uit een heel ver verleden.

3.‘Ouwe zemelaar!’ (Oma)

Zemelen, dat kon Opa als de beste. Het is een wonder dat Opa en Oma het zo lang met elkaar hebben uitgehouden want ze deden niets anders dan mopperen op elkaar. Met als gevolg dat er heel veel andere mensen in de jaren 80 zijn uitgemaakt voor Ouwe Zemelaar.

4. ‘Hands up! Wat is je code, makker’ (Onkel X)

Uncle X paste als schoonzoon prima in de familie want ook aan hem was overduidelijk een draadje los. Hij ging altijd gekleed in een lange regenjas en overal waar hij kwam vermoedde hij onraad. Daarom kwam hij ook altijd binnen met: ‘Hands up!’

Ken je de hilarische uitspraak van Tante Til nog? (zie #8)

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer