Vintage meubels: deze 10 retro design klassiekers zijn weer hip

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

vintage meubels retro design

Vintage meubels zijn helemaal in! En sommige tijdloze modellen staan al jaren onafgebroken in de woonbladen. Het zijn retro design klassiekers die hun waarde nooit verliezen. Sterker nog; om ze nieuw of tweedehands aan te schaffen moet je meestal diep in de buidel tasten. Maar niet altijd! We zetten tien tijdloze designs voor je op een rijtje.

Wat zijn vintage meubels?

Eerst staan we stil bij de vraag wat een stuk mid-century meubilair een klassieker maakt. Is het de vormgeving? De oplage? Het toegepaste materiaal? De ontwerper? Het antwoord op die vraag is dat het met heel veel aspecten te maken heeft.

vintage meubels
Via: RunmanReCords Design (capture)

Beroemde Scandinaviërs

Zo zijn er ontwerpers van wie je bijna ieder design klassiek kan noemen. Denk aan beroemde Scandinaviërs als Arne Jacobsen, Finn Juhl, Børge Mogensen, Hans Wegner of Alvar Aalto. Maar ook deze toppers hebben minder en meer succesvolle ontwerpen.

Vintage meubels: deze 10 retro design klassiekers zijn weer hip
Via: Thorsten Dreijer (capture)

Vraag en aanbod van vintage meubels

Om te achterhalen of een stuk meubilair echt een klassieker is, kun je het het beste kijken naar de vraagprijzen op verschillende sites. Zodra die overal duizenden euro’s is, weet je dat het bingo is. Let wel goed op! Inmiddels is de markt namelijk overspoeld met replica’s.

Overweeg je een hoog geprijsde aankoop en heb je twijfels? Kijk dan goed naar de kwaliteit van het materiaal, eventuele merkplaatjes en het afwerkingsniveau. Vraag desnoods professioneel advies. Een dure vergissing is snel gemaakt.

Vintage meubels: deze 10 retro design klassiekers zijn weer hip
Via: RunmanReCords Design (capture)

Stijlvol wonen met retro klassiekers

Stel dat je een echte vintage eye-catcher in je strakke interieur wil zetten … Met welke ontwerpen zit je dan altijd goed? Hieronder kan je kijken naar 10 tijdloze designs. Als je ze eenmaal herkent, zie je ze overal opduiken: in tijdschriften, in chique winkel- en kantoorpanden en – als je heel veel geluk hebt – voor een zacht prijsje in een kringloopwinkel!

vintage meubels
Via: RunmanReCords Design (capture)

1. Barcelona Chair (1929)

De Duits-Amerikaanse architect en meubelontwerper Ludwig Mies van der Rohe was een minimalist. Hij bedacht onder andere het motto “Less is more”. Dat is terug te zien in het ontwerp van deze stoel. Het is simpel en klassiek, vervaardigd van het allerbeste materiaal door de allerbeste vakmensen.

Echtheid blijkt uit een in het frame gegraveerde handtekening van Mies. Die zie je alleen in de exemplaren die zijn gemaakt door van Knoll International en De Coene. De handtekening van mede-ontwerper Lilly Reich staat er niet in.

2. Stacking Stool (1933)

Dit tijdloze design staat misschien ook wel per ongeluk ergens in jouw huis. Zo niet, dan vind je hem in grote aantallen bij het dichtstbijzijnde Zweedse woonwarenhuis. Dat is dan wel de simpelste versie, zonder kussentje en gemaakt van eenvoudig materiaal.

De Finse architect en ontwerper Alvar Aalto is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van dit stapelbare krukje, maar ook voor dat van vergelijkbare stoelen en tafels. Stuk voor stuk met die herkenbare poten van gebogen multiplex.

3. Gispen 412 (1934)

Willem Hendrik Gispen ontwierp onder andere stalen buismeubelen voor kantoren en woningen. De inrichting van de Van Nelle fabriek in Rotterdam betekende in 1929 zijn grote doorbraak.

Sindsdien hebben grote hoeveelheden stoelen, banken, krukjes en bureaus hun weg gevonden naar het grote publiek. Al het vintage meubilair van Gispen is tegenwoordig erg gewild. Het is moeilijk te bepalen wat zijn mooiste ontwerp is. De 412 is in dat opzicht een arbitraire keuze.

retro design
Via: Inrichting Anders (capture)

4. Standard chair (1934)

Deze robuuste stoel is een ontwerp van Jean Prouvé. Aan dit design kan je goed zien dat deze Fransman veel belang hechte aan de structurele eisen die het gebruik stelt. Oorspronkelijk kon je deze klassieker alleen bestellen bij Prouvé zelf; hij had sinds 1924 een werkplaats in Nancy en sinds 1953 een fabriek.

Nieuwe exemplaren kan je sinds 2002 weer bestellen bij Vitra. Vandaar dat dit meubelstuk door de jaren heen in tal van uiteenlopende materialen en verschijningsvormen verkrijgbaar is.

5. Wishbone Chair CH24 (1949)

Het maakt niet uit vanaf welke kant je naar deze stoel kijkt. Je ziet altijd wel een interessante vorm. Dit is een stoel én een sculptuur. Desalniettemin zit hij uiterst comfortabel en bestaat hij duidelijk uit herleidbare componenten.

Misschien is dit wel de bekendste en meest geniale creatie van Hans Wegner. Op internet vind je vele replica’s. Die zijn zelden zo stevig en mooi afgewerkt als de exemplaren van de oorspronkelijke producent Carl Hansen.

Op de volgende pagina ontdek je nog meer vintage meubels. Wat dacht je van de klassieke Eames Lounge Chair (nr. 7)?

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...