Voetbal vroeger: 11 typerende voetbaltijd zaken uit je jeugd

Door

Jitse De Graaf

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Voetbal jeugd herinneringen vroeger team

Of je nu nog actief sport of niet, genoeg herinneringen die weer opdoemen als je terugdenkt aan je vroegere sportcarrière. Hier bespreken we enkele typerende zaken uit je voetbaltijd, die iedere voetballer (maar waarschijnlijk ook andere sporters) zeker zal herkennen…

Je voetbal jeugd…

Bijna elk dorp of iedere stad in Nederland en België heeft een voetbalvereniging. De kans is groot dat je vroeger bij de plaatselijke voetbalvereniging voor het eerst een balletje ging trappen.

Voetbal jeugd herinneringen vroeger
Via: pixabay.com | 7721622, CC

Na een paar proeftrainingen werd je door je ouders ingeschreven ‘op voetbal’ en kon het echte werk beginnen in je eigen All-Stars team. Doordeweeks had je een intensieve training om vervolgens op zaterdag de strijd aan te gaan tegen een ander team.

Maar hoe zag zo’n wedstrijddag er ook alweer precies uit?

11 voetbal herinneringen

Dan is het maar weer eens tijd die geweldige voetbale herinneringen op te halen! Hieronder doen we een poging om het voetbal van vroeger weer te herbeleven…

Jouw voetbal herinneringen? Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw anekdotes of typerende momenten van het voetbal van vroeger…

Laat het weten in een reactie onderin!

1. De wekker op de zaterdagochtend

Rond een uur of zeven werd je wakker gemaakt. Of het door een wekker was of door je vader, een ding was zeker: het was eigenlijk veel te vroeg om op te staan. Ook voor je vader was het een hele uitdaging.

Nog half slapend at je het ontbijtje op wat door je vader al was klaargezet. Nog even een halve pot gel in je haar en je was klaar om te vertrekken.

Gelukkig kon je onderweg naar een uitwedstrijd nog even een paar minuutjes slaap meepakken.

Opstaan wekker 6 uur slapen Jim Carrey Liar Liar
Via: Liar Liar (capture)

2. Een team vol aanvallers

De warming-up zat erop en in de kleedkamer besprak de trainer nog even de opstelling. Voor de vorm werden er een paar aangewezen als verdediger, maar eigenlijk was iedereen een aanvaller.

Als kind wilde je uiteraard niets liever dan de bal tegen de touwen aanschieten. Er werd in de rust zelfs van keeper gewisseld, zodat ook diegene de kans kreeg om te scoren.

Voetbal vroeger jeugd herinneringen
Via: flickr.com | nikontino, CC

3. Fanatieke vaders langs de zijlijn

Alle vaders stonden bij elke wedstrijd weer langs de zijlijn om hun eigen kind aan te moedigen. Door dit fanatisme ontstonden er soms conflicten met de tegenstander, maar vaak bleef het bij gezonde rivaliteit.

Ze dachten allemaal dat ze zelf de trainer waren en gaven voortdurend aanwijzingen. Hoewel je soms als kind dacht: ‘Houd nu maar even je mond’, was je toch altijd blij dat je vader bij elke wedstrijd weer langs de lijn stond.

4. Moeders zien weinig van de wedstrijd

In tegenstelling tot de vaders waren de moeders over het algemeen iets minder fanatiek. Ze stonden in een groepje bij elkaar en spraken de hele week even door.

Soms wisten ze na afloop nog geeneens of je nu had gewonnen of verloren.

5. Trainers dachten Eredivisieploeg te trainen

Net als de vaders waren ook de trainers lekker fanatiek. In de meeste gevallen was een vader ook benoemd tot trainer en hij nam zijn taak behoorlijk serieus.

Tactische besprekingen, wissels en duidelijke aanwijzingen langs de lijn. Alles om ervoor te zorgen dat zijn team zal gaan winnen.

Voetbal vroeger: 11 typerende voetbaltijd zaken uit je jeugd
Via: pixabay.com | Dimitris Vetsikas, CC

6. Waterige ranja in de rust

De scheidsrechter blies op zijn fluitje en de eerste helft zat erop. In de kleedkamer stond een grote kan met ranja klaar met een aantal plastic bekertjes.

Om het zo goedkoop mogelijk te houden, was de verhouding tussen de ranja en het toegevoegde water niet helemaal zoals het hoorde te zijn.

Voetbal ranja drinken waterjongen
Via: Wikimedia Commons | MrPoitas, CC

7. De typische motiverende uitspraken

Terwijl jij je waterige ranja aan het opdrinken was, begon de trainer met het uitspreken van opbeurende worden. ‘De tweede helft is voor ons!’, ‘Houd dit vast!’, ze kwamen allemaal voorbij.

Gedurende de tweede helft ging hij lekker door met de klassiekers.

Voetbal herinneringen vroeger team
Via: flickr.com | nikontino, CC

8. Penalty’s op het einde: scoren als verdediger!

De wedstrijd zat erop, maar er was nog een belangrijk onderdeel: de penalty’s. Iedereen verzamelde zich bij een doel en mocht een penalty nemen. Het doelpunt kwam niet op het scoreformulier, maar even de bal in het netje leggen was toch een heerlijk gevoel.

Het enige wat je niet moest doen was de bal missen.

9. Douchen in een te kleine ruimte

Na de wedstrijd moest je verplicht douchen. Vooral bij de kleine voetbalverenigingen was het vechten voor een klein straaltje water. Bij een kampioenschap natuurlijk in tenue…

10. De wastas…

Alle shirtjes en broekjes werden na afloop weer verzameld in de wastas. Wie kreeg deze keer de stinkende tas mee naar huis? Je zag je ouders alweer balen wanneer jij met een extra tas de kantine binnenkwam.

11. Een heerlijk AA’tje

In dezelfde kantine stond een heerlijk AA’tje of andere sportdrank voor je klaar. Als je geluk had, kreeg je er ook nog een beetje patat bij. Een goede afsluiting van een dagje voetbal.

Sportdrank voetbal vroeger
Via: pxhere.com, CC

Jouw herinneringen aan je voetbal-tijd?

Welke heerlijke herinneringen heb jij nog aan je voetbaltijd? Laat het ons weten in een reactie hieronder, we zijn benieuwd!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...