VRT omroepers

Via: VRT (capture)

Wie vandaag televisie kijkt ziet tussen de verschillende programma’s vooral reclame en een aftelklokje naar het volgende programma. Irritant en onpersoonlijk vind ik zelf. Maar dat was ooit wel anders. Herinner jij deze VRT omroepers en omroepsters nog?

VRT-omroepers van de jaren 90

Een beetje televisiezender had een aantal omroepers en omroepsters die, elk met hun eigen persoonlijke touche, de programma’s netjes aan elkaar praatten. Dat was op de toenmalige VRT uiteraard niet anders. Of was het BRTN? Of TV1…

Hoe dan ook, duik even mee in het verleden. Herinner jij je ook nog al de VRT omroepers en omroepsters die destijds de programma’s naadloos aan elkaar praatten?

Via: VRT (capture)

1. Gert Verhulst

Deze meneer moeten we waarschijnlijk niet meer voorstellen. Hoewel je hem misschien vooral kent als het baasje van Samson, begon deze media-figuur in 1987 als omroeper bij de toenmalige BRT. Tegenwoordig ken je de zender als VRT, maar van 1960 tot en met 1991 stond de zender bekend als BRT.

Zijn idee om samen met een “pratend hondje” (toen met de stem van Danny Verbiest) de kinderprogramma’s aan elkaar te praten werd, ironisch genoeg, door de toenmalige directie slechts matig enthousiast onthaald, maar hij zette toch door. 

De rest is geschiedenis, want intussen weet iedereen dat dit concept hem geen windeieren gelegd heeft. Als mede-oprichter en baas van Studio 100 is hij intussen een van de meest succesvolle ondernemers in België, met alle financiële gevolgen van dien.

Zijn carrière is het ultieme voorbeeld van volharding en geloven in je eigen idee. Met pratende beestjes (en kinderen) overweg kunnen helpt ook wel natuurlijk.

Via: VRT (capture)

Hij bleef omroeper tot in 1997 maar was daarna, tot en met vandaag, nauwelijks nog van het scherm weg te denken. Dat dankt hij niet alleen aan zijn bloeiende carrière, maar vooral aan zijn imago van “rijke ondernemer die toch gewoon blijft”.

Zijn kleurrijk persoonlijk leven leende zich onder andere perfect voor een eigen reality-reeks waarin ook zijn kinderen Victor en Marie (het huidige baasje van Samson) een prominente rol spelen. De laatste tijd is hij vaak op het scherm te zien met zijn boezemvriend en media-figuur James Cook.

2. Paul Codde

Hij was maar liefst 25 jaar omroeper bij zender BRT, van 1972 tot 1997 en is daardoor in ons collectief TV-geheugen gegrift. Later zou hij ook als acteur verschijnen in verschillende (bij)rollen in allerhande series: “Kulderzipken”, “Zone Stad”, “Spoed” en “Wittekerke” om er maar enkele te noemen.

Wist je trouwens dat hij ook de stem insprak voor “Carolus”? Een van de poppen uit de kinderserie “Het Liegebeest”?

Via: VRT (capture)

Paul leefde later een hele tijd een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën, waar hij naar eigen zeggen “veilig zat als de wereld zou vergaan”. Ondertussen vertoeft hij weer in de bewoonde wereld.

3. Lut Leysen

Lut Leysen was net als Paul Codde, maar liefst 25 jaar (van 1972 tot 1997) omroepster bij de BRT. Zij koos na deze carrière voor een leven zonder camera’s.

Via: VRT (capture)

Zij is ervan overtuigd dat het leven als BV enkel nadelen heeft vergeleken met een leven in de anonimiteit. Dat is dan ook de reden dat Lut vrijwel alle vragen naar interviews of mediaverschijningen weigert. Maar in dit lijstje omroepsters mocht ze zeker niet ontbreken vond ik!

4. Andrea Croonenberghs

Als we van een lange carrière als omroepster spreken, spant Andrea zeker wel de kroon met maar liefst 26 jaar dienst: van 1989 tot 2015. Daarnaast was ze ook actief als zangeres en actrice.

Haar acteercarrière dankte ze vooral aan haar rol in Windkracht 10, maar ze was ook te zien in onder andere “Flikken”, “Kinderen van Dewindt” en “Los zand”. Opvallend in haar biografie is ook een occasionele gastrol in aflevering 21 van de populaire Duitse crimi-reeks “Tatort” waar ze verscheen in de rol van Julia Ruiter. 

Ook vandaag nog is Andrea actief als presentatrice van bijvoorbeeld corporate events en in de evenementen-sector. Maar wist je dat ze ook haar eigen meubelcollectie ontworpen heeft en samenwerkte met Serax, de producent van tafelservies?

Een creatieve duizendpoot dus die ook vandaag nog niet kan stilzitten. Wist je trouwens dat Andrea tien jaar lang een relatie had met presentator en De Kreuners-drummer Ben Crabbé? Bij deze dus…

5. Johan Verstreken

Johan was omroeper bij de BRT van 1989 tot 1999 waar hij ook zijn bekendheid aan te danken heeft. Maar daarnaast presenteerde hij ook het programma “De Muziekdoos” en, jawel hoor: de trekkingen van de Nationale Loterij!

Maar wist jij dat hij mee aan de wieg stond bij de geboorte van Samson, het hondje van die andere omroeper?

Via: VRT (capture)

Later, van 2000 tot 2015 had hij een politieke carrière, onder andere als gemeenteraadslid voor CVP (nu CD&V) in Oostende en als Vlaams Parlementslid.

6. Sophie Dewaele

Deze omroepster, filosofe van opleiding, kleurde het scherm als omroepster bij TV1 1997 tot 2003. Ook in die periode was ze te zien als presentatrice van “Vlaanderen Vakantieland” en “De rode loper”.

In 2003 verliet ze TV1 en stapte over naar VijfTV.  Nog later, van 2011 tot 2019 verzorgde ook zij de presentaties voor de trekkingen van de Nationale Loterij. Op de radio was ze te horen op Radio Donna en Joe.

Via: VRT (capture)

Vandaag doet Sophie nog steeds presentaties van evenementen in de bedrijfswereld. Dat ze een boek schreef over postnatale depressies is misschien minder bekend. Dat deed ze grotendeels uit eigen ervaringen.

Op de volgende pagina halen we nog meer herinneringen op van VRT omroepers. Wat dacht je van Jo de Poorter (nr. 7) of Birgit van Mol (nr. 10)?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer