Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?

Door

Roeland Van de Velde

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

VRT omroepers

Wie vandaag televisie kijkt ziet tussen de verschillende programma’s vooral reclame en een aftelklokje naar het volgende programma. Irritant en onpersoonlijk vind ik zelf. Maar dat was ooit wel anders.

Herinner jij deze VRT omroepers en omroepsters nog?

VRT-omroepers van de jaren 90

Een beetje televisiezender had een aantal omroepers en omroepsters die, elk met hun eigen persoonlijke touche, de programma’s netjes aan elkaar praatten.

Dat was op de toenmalige VRT uiteraard niet anders. Of was het BRTN? Of TV1…

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Paul Codde | Via: VRT (capture)

Hoe dan ook, duik even mee in het verleden. Herinner jij je ook nog al de VRT omroepers en omroepsters die destijds de programma’s naadloos aan elkaar praatten?

1. Gert Verhulst

Deze meneer moeten we waarschijnlijk niet meer voorstellen. Hoewel je hem misschien vooral kent als het baasje van Samson, begon deze media-figuur in 1987 als omroeper bij de toenmalige BRT. Tegenwoordig ken je de zender als VRT, maar van 1960 tot en met 1991 stond de zender bekend als BRT.

Zijn idee om samen met een “pratend hondje” (toen met de stem van Danny Verbiest) de kinderprogramma’s aan elkaar te praten werd, ironisch genoeg, door de toenmalige directie slechts matig enthousiast onthaald, maar hij zette toch door. 

https://youtu.be/71Hf7MkT-Uw?t=25

De rest is geschiedenis, want intussen weet iedereen dat dit concept hem geen windeieren gelegd heeft. Als mede-oprichter en baas van Studio 100 is hij intussen een van de meest succesvolle ondernemers in België, met alle financiële gevolgen van dien.

Zijn carrière is het ultieme voorbeeld van volharding en geloven in je eigen idee. Met pratende beestjes (en kinderen) overweg kunnen helpt ook wel natuurlijk.

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Hij bleef omroeper tot in 1997 maar was daarna, tot en met vandaag, nauwelijks nog van het scherm weg te denken. Dat dankt hij niet alleen aan zijn bloeiende carrière, maar vooral aan zijn imago van “rijke ondernemer die toch gewoon blijft”.

Zijn kleurrijk persoonlijk leven leende zich onder andere perfect voor een eigen reality-reeks waarin ook zijn kinderen Victor en Marie (het huidige baasje van Samson) een prominente rol spelen. De laatste tijd is hij vaak op het scherm te zien met zijn boezemvriend en media-figuur James Cook.

2. Paul Codde

Hij was maar liefst 25 jaar omroeper bij zender BRT, van 1972 tot 1997 en is daardoor in ons collectief TV-geheugen gegrift. Later zou hij ook als acteur verschijnen in verschillende (bij)rollen in allerhande series: “Kulderzipken”, “Zone Stad”, “Spoed” en “Wittekerke” om er maar enkele te noemen.

Wist je trouwens dat hij ook de stem insprak voor “Carolus”? Een van de poppen uit de kinderserie “Het Liegebeest”?

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Paul leefde later een hele tijd een teruggetrokken bestaan in de Pyreneeën, waar hij naar eigen zeggen “veilig zat als de wereld zou vergaan”. Ondertussen vertoeft hij weer in de bewoonde wereld.

3. Lut Leysen

Lut Leysen was net als Paul Codde, maar liefst 25 jaar (van 1972 tot 1997) omroepster bij de BRT. Zij koos na deze carrière voor een leven zonder camera’s.

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Zij is ervan overtuigd dat het leven als BV enkel nadelen heeft vergeleken met een leven in de anonimiteit. Dat is dan ook de reden dat Lut vrijwel alle vragen naar interviews of mediaverschijningen weigert. Maar in dit lijstje omroepsters mocht ze zeker niet ontbreken vond ik!

4. Andrea Croonenberghs

Als we van een lange carrière als omroepster spreken, spant Andrea zeker wel de kroon met maar liefst 26 jaar dienst: van 1989 tot 2015. Daarnaast was ze ook actief als zangeres en actrice.

Haar acteercarrière dankte ze vooral aan haar rol in Windkracht 10, maar ze was ook te zien in onder andere “Flikken”, “Kinderen van Dewindt” en “Los zand”. Opvallend in haar biografie is ook een occasionele gastrol in aflevering 21 van de populaire Duitse crimi-reeks “Tatort” waar ze verscheen in de rol van Julia Ruiter. 

Ook vandaag nog is Andrea actief als presentatrice van bijvoorbeeld corporate events en in de evenementen-sector. Maar wist je dat ze ook haar eigen meubelcollectie ontworpen heeft en samenwerkte met Serax, de producent van tafelservies?

Een creatieve duizendpoot dus die ook vandaag nog niet kan stilzitten. Wist je trouwens dat Andrea tien jaar lang een relatie had met presentator en De Kreuners-drummer Ben Crabbé? Bij deze dus…

5. Johan Verstreken

Johan was omroeper bij de BRT van 1989 tot 1999 waar hij ook zijn bekendheid aan te danken heeft. Maar daarnaast presenteerde hij ook het programma “De Muziekdoos” en, jawel hoor: de trekkingen van de Nationale Loterij!

Maar wist jij dat hij mee aan de wieg stond bij de geboorte van Samson, het hondje van die andere omroeper?

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Later, van 2000 tot 2015 had hij een politieke carrière, onder andere als gemeenteraadslid voor CVP (nu CD&V) in Oostende en als Vlaams Parlementslid.

6. Sophie Dewaele

Deze omroepster, filosofe van opleiding, kleurde het scherm als omroepster bij TV1 1997 tot 2003. Ook in die periode was ze te zien als presentatrice van “Vlaanderen Vakantieland” en “De rode loper”.

In 2003 verliet ze TV1 en stapte over naar VijfTV.  Nog later, van 2011 tot 2019 verzorgde ook zij de presentaties voor de trekkingen van de Nationale Loterij. Op de radio was ze te horen op Radio Donna en Joe.

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Vandaag doet Sophie nog steeds presentaties van evenementen in de bedrijfswereld. Dat ze een boek schreef over postnatale depressies is misschien minder bekend. Dat deed ze grotendeels uit eigen ervaringen.

7. Jo De Poorter

Hij begon als omroeper bij BRT in 1989 en was eigenlijk nauwelijks van het scherm weg te branden. De lijst met programma’s waarin hij te zien was, voor allerlei zenders, is bijna eindeloos: “Dinges”, “De rode loper”, “Kopspijkers”, “Liefde op het eerste gezicht”, “Café Corsari”, “Royalty” en ga zo maar door.

Wie in de jaren negentig de TV aan zette, zag al heel snel ergens het gezicht van deze presentator, journalist en auteur.

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Hoewel hij vandaag misschien iets minder zichtbaar is, treedt hij nog steeds op als commentator bij grote evenementen: bij herdenkingen, koninklijke begrafenissen en huwelijken is hij nog steeds de vertrouwde stem die het evenement van commentaar voorziet op de TV. Ook is hij nog actief als docent en media-coach.

8. Sabine De Vos

Deze slagers-dochter uit Lochristi verving Jo De Poorter bij BRTN in 1992 en deed dat tot in 2000. In 1998 werd de naam BRTN veranderd naar VRT. Minstens even bekend werd ze ongetwijfeld als presentatrice van “De Droomfabriek” en als gezicht van “Kom op tegen kanker”. Zoals veel van haar collega omroepers en omroepsters was ze ook te zien in “Vlaanderen Vakantieland”. 

In de jaren 2000 werd ze getroffen door de vreselijke ziekte kanker, waardoor ze van het scherm verdween. Deze gebeurtenis heeft haar gemotiveerd om een boek te schrijven. Sabine had van 2000 tot 2012 een politieke carrière in de gemeentepolitiek voor OpenVLD in Sint-Martens-Latem.

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

9. Martine Prenen

Martine was te zien als omroepster bij TV1 van 1997 tot 2002, waar ze ook opdook in “Vlaanderen Vakantieland” en “De rode loper” (zoals veel van haar collega’s trouwens).

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Vandaag kan je Martine nog steeds op het scherm volgen, maar dan wel op je computerscherm: ze heeft namelijk een YouTube-kanaal over gezondheid en ecologisch leven. Ze is actief als happiness-coach en motivational speaker en schreef verschillende boeken.

10. Birgit Van Mol

Deze logopediste was omroepster van 1994 tot 1997, maar ik herinner mij vooral het programma “Personal upgrade” waar ze de presentatrice van was: een educatief programma over werken met de PC. Want dat was toen nog grotendeels zwarte magie en voor nerds zoals ik een lust voor het oog (ook zonder Birgit).

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Wie omroepster was voor een TV-zender, deed uiteraard ook ander presentatiewerk maar die trend zal intussen al wel duidelijk zijn. Birgit was te zien in onder andere “Herexamen” en “Royalty”, maar was zeer recent ook nog te zien als nieuwsanker bij VTM.

11. Rani De Conick

Deze goedlachse omroepster was in die functie op TV te zien van 1994 tot 1997, maar is vooral bekend van haar talloze andere verschijningen op de buis: “De Droomfabriek” (samen met Bart Peeters en Sabine De Vos),  “De drie wijzen”, “Dagelijkse kost”, “Waarde landgenoten”, “Hart voor mekaar”, “Mijn restaurant”, “Zeg eens euh”,… de lijst is ook voor haar te lang om op te noemen.

Dat dit bekende TV-gezicht altijd breed glimlachend te zien is, is trouwens niet toevallig maar een bewuste keuze. Ze verloor haar zus op veel te jonge leeftijd, maar die tragische gebeurtenis heeft ze gebruikt als motivatie om als positivo door het leven te gaan.

Wat er ook aan te zien is bij elke verschijning op het scherm. Daarvoor hoef je maar terug te gaan tot haar optreden als jurylid in “De slimste mens ter wereld” in 2020, waar haar schaterlach heel aanstekelijk werkte…

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

12. Alexandra Potvin

In tegenstelling tot sommige van haar collega’s, was Alexandra heel wat minder actief op TV. Als omroepster was ze te zien van 1994 tot 2000, maar ik herinner mij vooral haar werk als presentatrice van “De sleutels van Fort Boyard”.

Dit was een avontuurlijk spelprogramma dat oorspronkelijk een Frans idee was en ook werd opgenomen voor de Franse westkust in La Rochelle.

Waar is de tijd: ken jij deze VRT-omroep(st)ers van vroeger?
Via: VRT (capture)

Alexandra was verder ook te zien in het muziekprogramma “Hitkracht” en te horen als stem bij Radio Donna. Vandaag is ze nog steeds te horen als radio-presentatrice bij Joe. Ze was enkele jaren de partner van zangeres Yasmine en later samen met Anke De Ridder (zus van  Sven De Ridder). 

Jouw favoriete VRT omroep(st)er

Heb jij nog leuke weetjes over deze VRT omroepers en omroepsters uit de jaren negentig of zijn we iemand vergeten?  Laat het dan zeker even weten in een reactie hieronder!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...