Noppenfolie was al geweldig: 16 weetjes die je niet kende

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Wie kent niet het heerlijke gevoel dat je krijgt bij het uitknijpen van de bubbeltje op noppenfolie? Je pakt zo’n vel, je drukt op een bubbeltje en KNAP! Heerlijk! Het werkt waarschijnlijk voor iedereen net zo aanstekelijk. Maar oorspronkelijk werd de noppenfolie voor iets heel anders bedacht.

Bubble plastic, a.k.a noppenfolie

Iedereen heeft het wel eens gedaan. Sterker nog, als kind dacht je zelfs dat het ervoor gemaakt was. Het uitknijpen of knappen van de plastic noppen was iedere keer weer feest. Diep bedroefd was je, als uiteindelijk een heel vel bubble plastic uitgeknepen was. “Wanneer ontvangen we weer een pakketje?”

Bubbelplastic noppenplastic noppenfolie uitknijpen
Via: Doctor Who (capture)

Het materiaal is bijvoorbeeld uitstekend te gebruiken als inpakmateriaal, maar dat is niet het enige. Wat te denken van…

1. Noppenfolie was… behang

Oorspronkelijk was het helemaal niet de bedoeling dat het voor het inpakken gebruikt zou worden. Het materiaal was ontworpen als een nieuw soort behang. In 1957 bedachten Alan Fielding en Marc Chavannes dat het leuk zou zijn om behang met een textuur te ontwerpen.

Ze namen twee douchegordijnen, die ze daarna zo strak op elkaar lijmden dat er luchtbellen ontstonden. Het eerste ontwerp voor de noppenfolie was geboren, maar helaas sloeg het idee niet aan.

Happy Friday Everyone!

Fun Fact: Bubble Wrap Wallpaper

It was invented by engineer Al Fielding and Swiss inventor Marc…

Geplaatst door Renovations Group, Inc. op vrijdag 2 maart 2018

2. OK, ronde 2: isolatie

Maar ze gaven niet op en bedachten dat dat ze de folie ook konden gebruiken om iets mee te isoleren. Bijvoorbeeld kassen. Ze kregen gelijk. Maar het grote succes bleef uit.

Noppenfolie bubble plastic isolatie
Via: depositphotos.com | Haylight

3. Het grote IBM…

Totdat IBM alles veranderde. In 1959 werd het materiaal voor het eerst gebruikt als verpakkingsmateriaal. Voor die tijd werden producten vervoerd in kranten, zaagsel en zelfs paardenhaar. Noppenfolie werkte veel beter, dus IBM bleef het voor hun computers gebruiken.

Al snel volgde de rest van de wereld en werd de noppenfolie eindelijk een groot succes. Hoewel sommige mensen wel een beetje overdreven…

.

4. Copyright!

De uitvinders geloofden zo erg in hun product dat ze een trademark voor de Bubble Wrap aangevraagd hebben. Dus niemand anders mag die naam gebruiken.

Noppenfolie bubble plastic spelen
Via: flickr.com | Miika Silfverberg, CC

5. Foutje, bedankt

In 2015 zat iemand op een legerbasis lekker bubbeltjes te knappen toen zijn baas via-via te horen kreeg dat er ergens schoten gelost werden. Gewapende mannen stonden al klaar om er op af te gaan, toen bleek dat het gewoon het geluid van de noppenfolie bleek te zijn.

Leger-tank-walky-talky
Via: F9 – The Fast Saga (capture)

6. Wereldrecord

Ook in 2015, maar dan in Colorado, werd een uniek wereldrecord gevestigd. 2681 Padvinders knapten tegelijkertijd bubbeltjes.

.

7. Trouwjurk

Er is zelfs een vrouw geweest die voor een modeshow een jurk van noppenfolie liet maken. Het was haar bedoeling om deze te gebruiken voor een trouwerij. Zij was natuurlijk niet de eerste met noppenkleding.

Noppenfolie was al geweldig: 16 weetjes die je niet kende
Via: Dude where’s my car (capture)

8. Relax

Dit wisten wij natuurlijk al heel lang: bubbeltjes knappen werkt perfect tegen de stress.

Noppenfolie was al geweldig: 16 weetjes die je niet kende
Via: giphy.com

Méér noppenfolie feitjes…

We hebben nog meer… wat dacht je van gouden noppenfolie? (zie #12)

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...