Mama Mia: zo gaat het nu (50 jaar later) met ABBA

Door

Jaro Broeklander

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Laatste update:

4

Abba cover

Mamma Mia, Here we go again!

ABBA

De Zweedse popgroep ABBA is misschien wel een van de populairste aller tijden. Vanaf de jaren 70 veroverde zij de wereld met nummers als ‘Dancing Queen’, ‘Waterloo’, ‘Mamma Mia!’ en ‘Money, money, money’.

Inmiddels bestaat de band al meer dan 50 jaar en zijn de artiesten allen ouder dan 70. Hoe gaat het nu met de leden van ABBA? Wij zochten het uit!

ABBA
Via: ABBA (cover)

Hoe begon het?

De groep werd opgericht in 1972 en telde 4 leden; Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Het succes begon allemaal toen ABBA het Eurovisiesongfestival van 1974 won met het nummer ‘Waterloo’.

Bekijk hieronder de video:

Groot succes!

Na het succes op het songfestival was de toon gezet en was ABBA immens populair. Na het uitbrengen van de hit ‘Mamma Mia’ in 1975 was ABBA een wereldwijd succes.

Hieronder de video:

Er volgden in totaal meerdere nummer 1-hits en vele albums. In 1977 verscheen er zelfs een film over deze unieke popgroep. De film was een verslag van hun tour door Australië.

In deze film kun je goed zien hoe populair ABBA is op dit gigantische eiland.

Mama Mia: zo gaat het nu (50 jaar later) met ABBA
Via: Abba the Movie

Het einde…

In 1979 begon de band langzaam af te brokkelen. Agnetha en Björn kondigden hun echtscheiding aan. De groep leek er in eerste instantie niet onder te lijden, dat zelfde jaar bracht de groep een nieuwe elpee uit; Voulez-vous, welke ook erg succesvol was.

In 1980 bracht ABBA een compleet Spaanstalig album uit welke tegen de verwachtingen in verschrikkelijk populair was. Het jaar daarna (1981) kondigden ook Frida en Benny hun scheiding aan. Het einde van de band was in zicht…

Hoewel de groep in 1982 nog plannen had om een nieuw album uit te brengen, kwam deze er helaas niet. Er werden wel enkele nummers opgenomen, maar geen van deze werd goed genoeg bevonden door de bandleden.

11 december dat jaar trad ABBA voor het laatst op en in 1983 gaf de band aan een ‘rustperiode’ in te lassen. Die rustperiode duurde tientallen jaren…

Comeback in 2016

In 2016 kwam de band weer voor het eerst samen. Het was een reünie waar ABBA fans niet over hadden durven dromen. Hieronder de beelden van deze speciale hereniging!

Hoe is het nu met ABBA?

Nu, meer dan 50 jaar na het oprichten van ABBA, zijn de sterren allemaal aardig op leeftijd. Hoe zien zij er nu uit? Dragen ze nog steeds broeken met wijde pijpen?

Wij gingen op onderzoek uit en kwamen erachter hoe de sterren momenteel in het leven staan!

ABBA Voyage

De band kreeg na de reünie in 2016 de smaak te pakken. Na 40 jaar brachten ze in 2021 een nieuw album uit: Voyage. Het album werd een groot succes. Het album werd meer dan 2 miljoen keer verkocht in 2021 alleen al. Hieronder één van de nummers, ‘I Still Have Faith In You’, die al in 2018 geschreven was.

Tot eind 2023 kun je genieten vande concertshot ABBA Voyage, waarin de sterren als AI figuren staan op te treden. De show is een groot succes en inmiddels zijn er al meer dan 1 miljoen tickets verkocht.

Anni-Frid (Frida) Lyngstad (1945)

Anni-Frid is één van de twee vrouwelijke bandleden. Hier zie je een close-up van haar tijdens een optreden in 1976.

Frida-Abba
Via: ABBA (capture)

Na ABBA besloot Frida een solo-carriere te beginnen. Deze was niet zo succesvol als haar ABBA-carriere, maar ze bracht toch meerdere albums uit. Ook scheidde ze van Benny Andersson in 1981.

Later trouwde zij met Heinrich Ruzzo Prince Reuss of Plauen, een Duitse prins. Helaas overleed hij aan een lymfeoom in 1999. Op het moment is Frida met pensioen en houdt ze zich bezig met het milieu. Daarnaast doet ze geregeld aan vrijwilligerswerk.

In 2022 was ze weer even te zien op de rode lopen voor het nieuwe album ‘Voyage’ van Abba.

Abba 2022
Via: youtube.com (capture) | DJ DiscJockey

Benny Andersson (1945)

De in Stockholm geboren Benny richtte na ABBA zijn eigen band op en is tot op heden werkzaak als muziek producer. Laten we weer even wat oude herinneringen ophalen:

Benny was in het verleden tevens uitvoerend producent van de beroemde film ‘Mamma Mia!’. Ook heeft hij zijn eigen orkest genaamd ‘Benny Andersson Orkester (BAO!)’.

Hier zie je hem in 2022 op de rode loper van ABBA Voyage met kleurige bloes en brilletje op.

Benny-Andersson-Abba
Via: youtube.com (capture) | ABBA Voyage

Björn Ulvaeus (1945)

Hoewel de meiden niet echt meer in contact zijn met elkaar, zijn de mannen wel goed bevriend gebleven. Zo werkten Bjorn en Benny samen aan meerdere musicals, waaronder Mamma Mia! en componeerden ze samen muziek.

In 1984 maakten ze samen het nummer ‘One Night in Bangkok‘ welke staat in de top 100 meest populaire nummers uit de jaren 80! Momenteel is Bjorn met pensioen en brengt hij veel tijd door met zijn 3 dochters en zoon.

In 2023 was Björn nog te gast bij ‘This Morning’ om te vieren dat er 1 miljoen tickets zijn verkocht voor hun laatste ABBA Voyage concert. Hier zie je het interview.

Agnetha Faltskog (1950)

Hoewel Agnetha door velen werd gezien als de beste van de vier, dacht ze daar zelf anders over. Ze was erg onzeker, mede vanwege haar slechte Engels. Zij zag zichzelf altijd als buitenbeentje van de groep.

Er gingen zelfs geruchten dat zij meerdere glazen whisky dronk voor optredens, omdat ze last had van plankenkoorts!

Abba-Mama-Mia-Agnetha
Via: ABBA – Mama Mia (capture)

Ook ontwikkelde ze een vliegangst nadat ze in 1989 met haar privevliegtuig in een onweersbui terecht kwam. Vanaf dat moment verdween ze uit beeld en leidde ze een anoniem leven.

In 2012 verscheen ze echter weer in de schijnwerper. Zo bracht ze in 2013 zelfs een solo album uit genaamd ‘A’. Dit album verkocht maar liefst 1 miljoen keer!

Hier zie je Agnetha in 2022 op de rode loper:

Agnetha Abba 2022
Via: youtube.com (capture) | DJ DiscJockey

Jouw favoriete ABBA-nummer?

Als jij aan ABBA denkt, welk lied komt er dan meteen in je op? Geef ons in een reactie onderin aan, wat jouw favoriete ABBA-nummer was (of nog is) en vergeet dit artikel niet met je vrienden te delen!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Jaro is schrijver, Digital Nomad en eigenaar van Tipify

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Mama Mia: zo gaat het nu (50 jaar later) met ABBA”

  1. ABBA was in mijn jeugd erg favoriet bij mij ,elk nummer werd wel een nummer 1hit ,dancing queen is wel 1 van de beste nummers vind ik ,in de evergreen top 1000 op Spotify’s komen verschillende goede nummers van ABBA voorbij ,met 1 woord ,heerlijke muziek

    Beantwoorden
  2. Abba was in mijn jeugd erg populair zelfs in oostduitsland waar ik geboren ben.Als kind en natuurlijk ook een tijdje in Nederland veel naar Abba geluisterd en ook op tv in Leipzig te zien.Maar mensen worden ouder of dingen gebeuren die eigenlijk privé moeten blijven maar dat is niet anders als je grote succes als Band Abba hebt.Gelukkig blijft deze band altijd in leuke herinnering en muziek vergaat nooit.

    Beantwoorden
  3. U beweert dat abba in 1974 opgericht werd . Niet correct . Ze wonnen wel in 1974 het eurovisiesongfestival maar hadden al eerdere hits ( ring ring ) volgens mij opgericht in 1972

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...