Beatles vs Rolling Stones: 12 redenen wie de beste is

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

The Beatles vs The Rolling Stones bands vroeger

The Beatles en The Rolling Stones worden sinds het begin van hun bestaan met elkaar vergeleken. Keer op keer luidt de vraag welke van de twee, de beste band is. En dat kan er maar één zijn natuurlijk.

Weet jij welke dat is? Hieronder staan de argumenten (en de allesbeslissende poll).

Via: The Rolling Stones – Their Satanic majesties request / The Beatles – Sgt. Pepper’s lonely hearts club band (covers)

Welke band is jouw favoriet? We doen ons best hieronder enkele goede argumenten te geven, maar zijn natuurlijk benieuwd naar jouw mening.

Geef jouw favoriet aan in de poll beneden of deel je mening in een reactie onderin!

The Beatles

The Beatles bestaan van 1960 tot 1970 en de band bestond uit de volgende bandleden:

  • John Lennon
  • Paul McCartney
  • George Harrison
  • Ringo Starr

Ze hebben twaalf albums op hun naam staan, waarvan Please please me uit 1963 de eerste is. De laatste is Let it be uit 1970. Gedurende hun bestaan bereiken ze een populariteit die grenst aan massale hysterie. Die uit zich onder andere als het viertal in 1964 landt op Schiphol.

The beatles in Nederland op schiphol 1964
Via: Nationaal Archief | Pot, Harry / Anefo, CC

The Rolling Stones

The Rolling Stones bestaan sinds 1962. Tot op de dag van vandaag vormen zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards het creatieve hart van de band. Er waren in de loop der tijd ook andere muzikanten van The Rolling Stones:

  • Ronnie Wood
  • Charlie Watts
  • Brian Jones
  • Bill Wyman
  • Mick Taylor.

De eerste studioplaat dateert uit 1964 en heet The Rolling Stones. Hun populariteit doet in de jaren zestig nauwelijks onder aan die van The Beatles en ook zij krijgen een warm welkom op Schiphol in 1964.

Rolling Stones op Schiphol
Via: Nationaal Archief | Gelderen, Hugo van / Anefo, CC

The Beatles en The Rolling Stones

Het is niet gek dat de twee bands zo vaak met elkaar worden vergeleken; beide bands voeren in de jaren zestig regelmatig de hitlijsten aan en brengen albums uit die decennialang tot de best verkopende muziek behoren.

Ook zijn beide groepen van enorm belang voor de opkomst van de hedendaagse popmuziek en staan ze symbool voor een rebellerende generatie. Er zijn dus genoeg overeenkomsten.

12 Argumenten waarom er maar één de beste is

Verschillen zijn er ook. En dat is precies de reden dat er maar één de beste kan zijn. Welke dat is? Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken.

Als je wilt bepalen welke band jouw favoriet is, dan kunnen deze argumenten je daarbij helpen.

Via: The Beatles – Let it be / The Rolling Stones – Let it bleed (covers)

1. Beatles: De eerste de beste

The Beatles starten als eerste. Zij bestormen de hitlijsten al terwijl The Rolling Stones nog hunkeren naar erkenning. Met een mengeling van jaloezie en bewondering kijkt de Londense band naar die uit Liverpool.

Jagger en Richards bestuderen de composities van Lennon en McCartney om dat succes te kunnen evenaren. Een song als Lady Jane is daardoor ondenkbaar, zonder inspirerende songs als Love me do en Please please me.

Via: Rolling Stones / Lady Jane (cover)

Hier kun je dat ook horen:

2. De brave vs de ruige band

The Beatles hebben het braafste imago. Het zal wel liggen aan die keurige pakjes en die verzorgde coiffures.

The Rolling Stones ogen ruiger en ze bewegen wilder op het podium. Titels als Let’s spend the night together en (I can’t get no) satisfaction hebben een seksuele lading die tot dan toe ongekend is.

The Beatles maken een goede inhaalslag met uitbundig drugsgebruik en een titel als Lucy in the Sky with Diamonds (LSD), maar weten daar de herinnering aan hun stropdasjes en afgemeten bewegingen uit de beginjaren slechts deels mee weg te poetsen.

Welk imago ligt jou het beste?

3. Rolling Stones: Altijd de eigen weg

De liefde voor rhythm and blues, country en andere Amerikaanse muziekstromen is wat Keith Richards en Mick Jagger in de begindagen bindt en wat hun langzaam maar zeker hun eigen sound geeft.

Het dwingt bewondering af hoe The Rolling Stones er vanuit die basis keer op keer in slagen ietsjes mee te bewegen met andere populaire muziekstromen en daarbij toch hun eigenheid weten te bewaren.

Zelfs de uiterst dansbare disco zetten zij naar hun hand.

4. Beatles: ongekende innovatie

Waar de inspiratie van The Rolling Stones in hun meeste nummers nog hoorbaar blijft, gaan The Beatles in hun nadagen helemaal los met de nieuwste technieken en exotische instrumenten.

Slecht één keer vliegen ze de bocht uit en dat is met het cryptische Revolution 9 van The white album dat veel fans nu nog steeds niet begrijpen. Nergens schrikken ze voor terug; de synthesizer kent geen geheimen meer voor ze, complete symfonieorkesten zetten ze in en en passant nemen ze het eerste conceptalbum op.

Talloze geluidssporen leggen ze over elkaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van A day in the life?

5. Rolling Stones: de performance

The Beatles spelen geen stadions vol. Zelden zie je ze op een podium. Dat in tegenstelling tot The Rolling Stones die keer op keer grenzen verleggen met grote optredens.

De bühne lijkt hun huiskamer en met schijnbaar gemak zwepen zij het publiek op tot ongekende hoogtes, optreden na optreden, jaar na jaar en decennium na decennium. Niemand beweegt als Mick Jagger, die naar eigen zeggen zichzelf alle bewegingen heeft aangeleerd door goed naar Tina Turner te kijken.

Via: Rolling Stones – Paint it Black 2006 Live Video HD (capture)

6. Rolling Stones: De vijf snaren van Keith Richards

George Harrison kan aardig gitaar spelen, maar voor While my guitar gently weeps doet hij toch maar een beroep op meestergitarist Eric Clapton. Richards zou zoiets nooit doen.

Tot op de dag van vandaag breken talloze amateurgitaristen hun vingers op de gitaarpartij van Gimme shelter, niet wetende dat zij op zes snaren nooit dat unieke geluid van The Rolling Stones kunnen evenaren. Richards stemt zijn gitaar namelijk voor vijf snaren.

7. Het beste en het meeste in de Top 2000

The Rolling Stones staan maar liefst 24 keer in de Top 2000. Hun hoogst genoteerde nummer is Paint it black, dat op plek 62 staat.

Zo hoog komen The Beatles niet. Hun hoogst genoteerde song is Let it be op nummer 85. Desondanks staan ze er maar liefst 40 keer in.

Via: The Rolling Stones / Paint it black (cover)

8. The Beatles: De meeste nummer 1 hits

Zeventien keer voeren The Beatles de Engelse hitlijsten aan, onder andere met She loves you, I want to hold your hand, A hard day’s night, Help! and Hey Jude. The Rolling Stones halen dat bij lange na niet.

Zij bereiken ‘slechts’ acht keer de eerste positie met nummers als The last time, Get off of My cloud, Paint it black, Jumpin’ Jack Flash and Honky tonk women.

Via: The Beatles / Help! (cover)

9. The Beatles: De meeste verkochte platen en de meeste streams

Met 600 miljoen verkochte platen doen The Beatles het een stuk beter dan The Rolling Stones die er wereldwijd 240 miljoen verkopen.

Een blik op Spotify leert dat Paint it black het populairste nummer van The Rolling Stones is met meer dan 800 miljoen streams. Here comes the sun (nota bene een nummer van George Harrison) gaat daar met 100 miljoen streams overheen.

Via: The Beatles / Here comes the sun (cover)

10. The Beatles: Het meest gecoverde nummer

Er bestaan 160 officiële covers van Hey Jude. Satisfaction is met 98 covers het meest opgenomen nummer van The Rolling Stones.

Via: The Beatles / Hey Jude (cover)

11. Rolling Stones: Bij elkaar tot het einde

The Beatles bezwijken onder de publieke hysterie en de interne spanningen en gaan uit elkaar. The Rolling Stones niet. Zij blijven ook na de sixties hits scoren.

Opvallend daarbij is de manier waarop zij het beste van hun oude werk weten te behouden en daar tegelijkertijd nieuw materiaal bij weten te maken.

Soms zelfs met behulp van een ijzersterke cover of het heruitvinden van ouderwetse blues.

12. Beatles: De twee beste albums

Sticky fingers van The Rolling Stones gaat bijna 22 miljoen keer over de toonbank en is daarmee het best verkochte album van deze band. Toch zijn er van het album Sgt. Peppers lonely hearts club band 10 miljoen exemplaren meer verkocht.

Ook Revolver verkoopt beter dan Sticky Fingers met 27 miljoen exemplaren.

Via: The Beatles – Revolver / The Rolling Stones – Sticky fingers (covers)

En nu jij! Wat vind jij de beste band?

Als het puur om verkochte aantallen gaat, lijken The Beatles in het voordeel. Toch heb je hierboven enkele argumenten kunnen lezen die de weegschaal in het voordeel van The Rolling Stones kunnen doen uitslaan.

Breng je stem uit en kijk wat de lezers van dit artikel de beste band vinden. De uitslag zou je kunnen verrassen …

[formidable id=”4″]

Ben je het niet eens met de uitslag? Vind je The Kinks of The Who toch beter dan The Beatles en The Rolling Stones?

Wil je graag nog wat argumenten toevoegen aan de 12 die hierboven staan? Aarzel niet en laat het weten met een reactie onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...