Oude bandnamen: 12 bekende bands die ooit anders heetten

Door

Raymond Zachariasse

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Bandnamen originele vroeger

Hoe verzin je de juiste bandnaam? Deze bekende bands begonnen hun carriere met een totaal andere naam. Sommige zijn echt hilarisch!

Originele bandnamen van bekende bands…

Als je Nirvana zegt, dan zingt iedereen waarschijnlijk meteen “Smells Like Teen spirit”. Hetzelfde geldt voor de liedjes van Radiohead. Maar heb je ook hetzelfde met Pen Cap Chew en On A Friday?

Waarschijnlijk niet, maar dat waren toch echt de oorspronkelijke bandnamen van Nirvana en Radiohead.

Kiss originele bandnamen bekende bands
Via: Wikimedia Commons | KissBoy25, CC

Zij zijn zeker niet de enige bands die – gelukkig – later hun bandnamen veranderden. We sommen er een aantal op.

1. Nirvana – Pen Cap Chew

De meest logische verklaring voor deze eerdere bandnaam was dat Kurt Cobain tijdens het schrijven van zijn liedjes graag zat te knabbelen op de dop van zijn pen.

Kurt Cobain Nirvana Nevermind optreden unplugged
Via: youtube.com (capture) | nirvana

Later hebben ze ook nog een demo gemaakt met dezelfde naam.

2. Radiohead – On A Friday

Voordat ze echt groot werden met Pablo Honey in 1993, kwamen ze elke vrijdag samen om te oefenen. Later, toen ze door hadden dat ze toch echt een succes begonnen te worden, werd de naam Radiohead geboren, dit op verzoek van hun platenlabel.

Radiohead On a Friday bandnamen
Via: Curfew / Wikimedia Commons | Ronan Munro, CC

Ze gebruikten de naam van een liedje van de Talking Heads: Radio Head.

3. Van Halen – Rat Salad

Deze wereldberoemde band begon eigenlijk als een cover band. Vooral de oude rock liedjes waren erg geliefd. “Rat Salad” is de naam van een van hun Black Sabbath covers. Zanger David Lee Roth vond “Van Halen” beter klinken, omdat het gewoon beter bekte en hem deed denken aan Santana.

De broertjes Van Halen vonden het net iets teveel eer, dus ze protesteerden. En gelukkig verloren ze, want laten we eerlijk zijn, Van Halen klinkt toch echt wat stoerder dan Rat Salad.

4. Kiss – Wicked Lester

Voor de make-up, voor het vuurwerk, voor de rock, had je de band Wicked Lester. Zelf vonden ze dat ze een beetje klonken als de Doobie Brothers. Anderen omschreven hun sound als Jethro Tull. Oordeel zelf.

https://youtu.be/sSfSek0kt1c

5. Simon and Garfunkel – Tom & Jerry

Van Halen was niet de enige band met identiteitsproblemen, want ook Simon en Garfunkel zagen hun eigen namen niet zitten. De platenmaatschappij was het met hen eens. Zij vonden de namen Simon en Garfunkel toch iets te exotisch voor Midden-Amerika, dus werd “Tom & Jerry” geboren. Inderdaad naar de cartoon.

In de jaren 50 klonken ze ook meer als de Everly Brothers. Pas in de jaren 60 gebruikten ze hun eigen namen en werd hun unieke sound geboren.

6. Green Day – Sweet Children

De raggende mannen van Green Day traden eerst op als Sweet Children. Deze naam werd net voor de release van hun eerste album aangepast omdat Sweet Children toch niet echt paste bij hun imago.

Green Day is volgens de bandleden een dag vol wiet roken. Dat zegt natuurlijk al genoeg. Zo klonken ze in 1988.

7. Queen – Smile

Ook Queen ging eerst door het leven met een totaal andere bandnaam. Toen bestond de band uit zanger Tim Staffell, Bian May op de gitaar en Roger Taylor als drummer.

Smile
Via: Wikimedia Commons | queenpedia.com, CC

Freddie Mercury (toen nog Farrokh “Freddie” Bulsara) was gewoon een fan die bij elk optreden welgemeende suggesties gaf.

Toen uiteindelijk zanger Tim naar een andere band vertrok, zag Freddie zijn kans schoon en de nieuwe band koos meteen voor een naam die toch lekkerder in het gehoor lag. Queen was geboren.

8. Nickelback – Village Idiot

Bijna elke band begint wel als een coverband. Zo ook Nickelback. Volgens velen is Nickelback niet echt een rockband, dus het is maar goed dat ze de oude naam “Villiage Idiot” niet hebben gehouden.

NIckelback originele bandnamen Village idiot
Via: flickr.com | Focka, CC

De naam Nickelback is trouwens gebaseerd op een van de vroegere baantjes van bandlid Mike Kroeger. Hij werkte ooit bij een Starbucks en zei altijd tegen de klanten: “Here’s your nickel back”.

9. Sonny & Cher – Caesar & Cleo

Toen deze twee aan hun lange carriere begonnen, zochten ze een leuke naam. Hij had een “Caesar” kapsel en Cher droeg eyeliner als Liz Taylor in de film “Cleo”.

Ze traden op, kregen zelfs een platencontract, maar toen die liedjes niet echt aansloegen, begonnen ze opnieuw met een andere naam.

10. Black Sabbath – Polka Tulk Blues Band

We noemden eerder al Van Halen en hun Rat Salad, maar ook Black Sabbath zelf begon oorspronkelijk onder een compleet andere naam. Deze Polka Tulk Blues Band was schijnbaar vernoemd naar de talkpoeder van de moeder van Ozzy Osbourne.

Maar gelukkig kozen ze toch voor Black Sabbath, nadat ze de Black Sabbath horror trilogie van regisseur Mario Bava zagen.

11. Destiny’s Child – Girls Tyme

Beyoncé Knowles en Kelly Rowland hadden voor Destiny’s Child een ander groepje. Dit Girls Tyme had verschillende samenstellingen en de muziekstijl was ook behoorlijk anders dan we later van de twee dames gewend zijn.

Destinys child ster originele bandnaam
Via: flickr.com | melika, CC

De vader van Beyoncé heeft in 2019 het album van de meisjes opnieuw uitgebracht. Beyoncé was ten tijden van Girls Tyme 12 jaar.

12. Joy Division – Warshaw

Joy Divison baseerde hun eerdere bandnaam op een liedje van David Bowie (“Warszawa”). In 1977 veranderde de band hun naam weer om verwarring te voorkomen met de band “Warshaw Pakt”. De nieuwe naam kwam uit het boek The House of Dolls van Karol Cetinsky.

Omdat de bandleden afgesproken hadden dat Joy Division zou stoppen als iemand van hen zelfmoord zou plegen, gingen ze verder als New Order toen de voormalige zanger Ian Curtis zich ophing.

Méér oude bandnamen?

Zo, een aardige lijst. Zit je favoriete band er ook tussen of ken jij wellicht nog meer oude bandnamen van bekende bands? Laat het weten in de comments onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Raymond Zachariasse is een Nederlandse schrijver van vooral jeugd- en prentenboeken. Geboren en getogen in Woerden sinds 9 September 1969. Veel van zijn verhalen zijn gebaseerd op zijn jeugd en spelen zich af in Woerden en omstreken. Sinds zijn jeugd heeft hij een grote interesse in het fantastische en mystery en daardoor is het geen geheim dat veel van zijn verhalen ook afspelen in verre oorden.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...