12 herinneringen aan de eerste Apple Macintosh computer

Door

Steffi Wylein

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Apple Macintosh 128K computer vroeger feat

In 1984 lanceerde Apple de eerste Macintosh computer. De Macintosh 128K met grafische omgeving werd na haar minder succesvolle voorganger de Apple Lisa met open armen onthaald.

Het begin van het succesverhaal van Apple Macintosh…

De eerste Apple Macintosh 128K
Via: Kolibrie Graphics | Steffi Wylein | 2023

Toen er nog geen Macintosh computer was…

Al wie na 1980 geboren is kan het zich wellicht niet meer voorstellen: de jeugdjaren zonder computer. Met mijn 50 lentes echter, staan die nog als gisteren in het geheugen gegrift.

In de lagere school en het humaniora penden wij onze cursussen nog met de hand. Honderden vellen gelijnd en commercieel geruit cursuspapier hebben we volgekrabbeld.

Tientallen balpennen hebben we leeg gepend, en een pen van Waterman of Parker kon niet ontbreken tussen de geschenkjes op onze Eerste Communie, Vormsel of Lentefeest.

Typemachine elektrische schrijfmachine
Via: Wikimedia Commons | Homeros 29, CC

1. Eerst de typemachine, dan de (Macintosh) computer.

Ook boekbesprekingen en spreekbeurten werden in de jaren ’80 nog vlijtig met de hand neergeschreven om ze daarna met een schrijfmachine uit te typen. 

Misschien ken jij ook nog die witte correctieblaadjes om foutjes op de schrijfmachine te verdoezelen? Laten we deze de voorloper van de backspace toets noemen…

Helemaal gek is dat mijn generatie zelfs de overgang gekend heeft van de conventionele schrijfmachine met letterhamertjes naar het elektrisch model met letterbolletjes.

En al helemaal revolutionair waren de eerste IBM-computers die stilaan hun plaats vonden in kantoren en bedrijven. 

2. Macintosh, als primeurtje in de klas.

En nu komt het: als 17 jarige had ik een primeurtje in mijn klas. Als architect had mijn vader immers een grote investering gedaan en het allereerste model van de Macintosh computer aangeschaft. 

En terwijl mijn klasgenoten vlijtig aan het pennen en typen waren, kon ik mijn boekbespreking op de computer uitwerken. Ik was fier als een gieter als ik dit werk kon afgeven. En nostalgisch als ik ben, heb ik dat werkje nog steeds: mijn eerste werk op de allereerste Macintosh computer!

Boekbespreking met de eerste Macintosh 128K
Via: Kolibrie Graphics | Steffi Wylein | 2023

3. Wat was vernieuwend aan de Macintosh 128K

Macintosh was één van de eerste besturingssystemen met een grafische gebruikersinterface. Deze revelatie werd met succes onthaald na de eerdere personal computersystemen en MS-DOS systemen. 

Eindelijk was er een ‘betaalbare’ muisgestuurde personal computer mét een grafische omgeving! De eerste Macintosh werd in 1984 ontwikkeld door onder anderen Bill Atkinson, Jef Raskin en Andy Hertzfeld en hij kwam als opvolger van de eerder ontwikkelde Apple Lisa. 

Bill Atkinson Macintosh
Via: flickr.com | Jay Cross, CC

4. Niet de eerste grafische computer.

De Apple Lisa was één de eerste computers was met een grafische interface. Maar niet de baanbreker. Het concept werd immers ontwikkeld bij Xerox.

De Xerox Star was dan ook de eerste computer met een nieuwe kijk op de gebruikersinteractie.

De Apple Lisa Macintosh
Via: Wikimedia Commons | Gerhard »GeWalt« Walter, CC

De Apple Lisa was echter ondanks de grafische omgeving geen lang leven beschoren. Er was weinig software beschikbaar voor deze Apple waardoor gebruikers er niet veel nuttige dingen konden mee doen.

Mede door zijn hoge kostprijs werd de Apple Lisa geen succesverhaal. Een jaar na de Apple Lisa, in 1984, werd de Macintosh 128K dan ook met open armen ontvangen!

5. Opvallende introductie van de eerste Macintosh.

De eerste Macintosh werd op 22 januari 1984 ingeluid met een één minuut durende reclamespot tijdens de Amerikaanse Superbowl. Slim bekeken, want ongeveer de helft van de bevolking van de Verenigde Staten keek hiernaar.

De toen nog piepjonge Steve Jobs had de eer om deze computer twee dagen later officieel te introduceren. De prijs van de eerste Mac lag tussen de 1995 en 2495 dollar.

6. Vanwaar de naam Macintosh?

Jef Raskin bedacht de naam Macintosh, naar zijn favoriete appelsoort de McIntosh. Om problemen met het gelijknamige Amerikaanse audiomerk McIntosh te voorkomen, werd de naam gespeld als Macintosh.

Jef Raskin voor Macintosh
Via: Wikimedia Commons | Aza Raskin, CC

7. Hoe zat het technisch met die eerste Macintosh?

De opslagruimte van deze eerste Macintosh was beperkt tot 128 kB RAM geheugen (!). In de behuizing was geen opslagruimte, dus alle bestanden werden opgeslagen op 400 kB Bootable Floppy disks in het diskettestation.

Om het systeem op te starten moest de bijgeleverde “Startup Disk” ingeladen worden . De bediening gebeurde met een muis die reeds in 1963 ontwikkeld werd door Douglas Engelbart.

Macintosh muis
Via: flickr.com | Marcin Wichary, CC

Het besturingssysteem van deze eerste Macintosh computer werkte op een processor uit de 68000-serie van Motorola.

Een koelmechanisme was niet aanwezig in de eerste vier Macintosh modellen. Waardoor vaak problemen met oververhitting van de componenten ontstonden. Dit werd later opgelost met een externe ventilator die achterop de computer bevestigd kon worden, om een actieve luchtstroom te genereren.

behuizing Apple Macintosh
Via: Wikimedia Commons | Marco Mioli, CC

8. Over welke aansluitingen beschikte de Macintosh 128K?

De Macintosh 128K beschikte over een aansluiting voor de muis en het toetsenbord. Het eerste toetsenbord had geen numerieke toesten en geen pijltjes.

Er was ook een aansluiting voor een hoofdtelefoon met monogeluid én twee poorten: eentje voor een printer, de Apple Image Writer, en eentje voor je modem.

klavier toetstenbord Apple Macintosh 128K
Via: Wikimedia Commons | Sailko, CC

9. Het eerste beeldscherm van Macintosh 128K

Na het opstarten, wat op zich al enkele minuten in beslag nam, kregen we een symbolisch bureaublad te zien, met icoontjes van een kastje, mappen met blaadjes papier en een prullenmand.

Het zwart-wit beeldscherm was er eentje van 9 inch, of 23 cm, met een pixeldichtheid van 72PPI. Iets later verscheen een tweede versie met een kleurenscherm, de Macintosh II

Apple Macintosh 128K computer vroeger
Via: flickr.com | Marcin Wichary, CC

10. Welke programma’s draaiden op Macintosh 128K

Bij  de introductie van de Macintosh 128K waren slechts enkele programma’s beschikbaar. In deze programma’s had je keuze tussen een tiental lettertypes en als stijl standaard, vet, cursief of onderlijnd…. Wat een luxe! Dat kom je immers niet met de gewone schrijfmachine.

Met MacWrite als tekstverwerkerprogramma, MacDraw voor het maken van vectortekeningen en MacPaint als tekeprogramma hadden we de eerste vooruitstrevende grafische mogelijkheden.

Maar stel je daar vooral niet teveel van voor, zeker niet als je annoo 2023 gebruiker bent van de Abobe en Creative Suite programma’s. ????

11. Pijlsnelle evolutie na de eerste Macintosh.

Eind 1985 werd de productie van de eerste Macintosh stopgezet en kwam de opvolger Macintosh II. En daarna ging het allemaal peilsnel.

Het ene model volgde het andere op, met een ongeziene evolutie in mogelijkheden, grafische programma’s, snelheid en opslagruimte.

Apple Macintosh computers
Via: Wikimedia Commons | Warren, CC

Niet te geloven welke evolutie we de voorbije 40 jaar meegemaakt hebben.

12. Leuk weetje over de Macintosh 128K

Ik heb onze oldtimer nog niet opengebroken, maar naar het schijnt staan binnen in de behuizing alle handtekeningen van iedereen die aan de eerste Macintosh gewerkt heeft.

We kunnen al lang niet meer op deze Apple Macintosh werken, maar dit is toch een unicum en een staaltje technologische geschiedenis.

Hier een ‘commercial’ die een fan recent heeft gemaakt:

Jouw Apple Macintosh herinneringen?

Als je zelf nog over één van die eerste Macintosh computers beschikt, dan is mijn raad hem te koesteren. Al was het maar voor de nostalgische waarde.

Wat zijn jouw herinneringen aan deze klassieke en toonaangevende computer voor zijn tijd? Welke programma’s gebruikte je of welke accessoires had?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Met Kolibrie vertaal ik 26 jaar ervaring in retail marketing, branding en grafisch ontwerp tot een zelfstandig verhaal. Ik richt me tot kleine en middelgrote ondernemingen met een specifiek marketing, grafisch of content probleem. Hou je van een snelle, persoonlijke en budgetvriendelijke aanpak of heb je even hulp nodig om daarna weer zelf verder te kunnen? Ik help je op weg naar de oplossing op een no-nonsense manier.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...