Misschien ken je deze populaire balpen nog van school, maar iedereen heeft er wel eens mee geschreven. Er zit een bijzondere functie in de bic pen, die niet veel mensen kennen…

De Bic pen

De Bic pen, wie kent ‘m niet. Doorzichtig zodat je de inkt ziet en een blauwe dop. We hebben er allemaal mee geschreven, en doen dat nog steeds.

Pen in je mond

Deze balpen lijkt op elke andere, maar er is aan één klein detail aandacht besteed, waardoor er inmiddels al veel levens gered zijn. Kinderen staan erom bekend van alles in hun mond te stoppen, alhoewel volwassenen ook graag op pennen kauwen.

De makers van deze Bic pen hebben daar per toeval iets op bedacht.

Kind-balpen
Via: depositphotos.com | miroha141

Levensreddend design

Ervoor zorgen dat mensen geen pennen meer in hun mond doen, dat is lastig. Maar door het dopje een nieuw design te geven inclusief een kleine handige functie heeft ervoor gezorgd dat er naar schattig honderden kinderlevens gered zijn in de afgelopen jaren.

Deze vernuftige design-functie is in 1991 op de markt gebracht, maar tot op de dag van vandaag weten veel mensen niet waar het voor dient.

ballpoint balpen bic pen gaat in dop
Via: pixabay.com | Alexas_Fotos, CC

Klein gaatje in dopje van Bic pen

Dan komen we nu bij een belangrijke vraag: waarom zit er een gaatje in de dop van een pen?

Door een klein gaatje te maken in de dop van de pen, kan er na het inslikken nog steeds (een beetje) adem gehaald worden. Het is niet al te lang, maar dit zorgt ervoor dat er genoeg tijd zou moeten zijn totdat de ambulance arriveert.

Als het dopje afgesloten zou zijn, dan kan er geen lucht meer doorheen met alle vreselijke gevolgen van dien.

Uiteraard is nog steeds het advies om niet te kauwen op pennen en kinderen goed in de gaten houden, maar we hebben wel weer wat geleerd vandaag over het nut van de gaatjes in Bic-pennen.

Oplossing was toeval…

Het gat is initieel helemaal niet ontwikkeld voor deze mensenlevens-reddende functie. Er was oorspronkelijk een gaat in het dopje gemaakt, om de druk te verminderen, als het dopje op de pen wordt gezet.

Deze drukvermindering zou het inkt-mechanisme (het balletje) langer laten meegaan en inktlekkage voorkomen.

Een mooie toevallige bijkomstigheid dus, waar al vele mensen hun leven aan hebben te danken!

Gebruikte jij de bic pen?

Stak jij ook altijd de dop in je mond… Of gebruikte je jouw pen alleen om mee te schrijven? Laat het ons weten in de comments onderin!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Bic pen: deze kleine functie redde honderden kinderlevens”

  1. Ik gebruikte de BIC-pen voornamelijk om vastgelopen (goedkope) cassettebandjes weer terug te spoelen (of vooruit te spoelen)…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer