Deze 12 boeken MOESTEN we vroeger op school lezen. Ken jij ze nog?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

7. Max Havelaar (Multatuli)

Multatuli betekent: ik heb veel geleden. Het was het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Zijn pseudoniem geeft al aan dat Max Havelaar geen vrolijk boek is. Het is ook een ingewikkeld boek met veel door elkaar lopende verhaallijnen waar je als scholier maar uit moest zien te komen. Daarom maar weer een korte samenvatting. Eén ding moet je Multatuli nageven: zijn boek is nog steeds actueel.

8. Eline Vere (Louis Couperus)

Als je je echt rot wilde gaan voelen dan was het lezen van ‘Eline Vere’ een goed idee. Deze dikke pil handelt over een vrouw die na een verbroken verloving afglijdt naar een leven vol geestelijk en lichamelijke kwalen. Uiteindelijk sterft ze aan een overdosis medicatie. De passiviteit van Eline was voor veel meiden een bron van irritatie.

Gelukkig was je toen wel klaar met de 19e eeuw en kon je door naar de moderne literatuur van de 20e eeuw. Maar of dat nou zo’n verbetering was.

De eeuw begon met dit beroemde boek:

9. Van de koele meren des doods (Frederik van Eden)

De titel zegt natuurlijk al genoeg. Het is het indringende verhaal van Hedwig die door tegenslagen in het leven psychisch zwaar getroffen wordt en zelfs in een psychose beland. Gelukkig eindig dit boek redelijk positief, maar echt vrolijk werden we er niet van. Maar dit filmpje is dan wel weer grappig of zielig?

10. De Avonden (Gerard Reve)

Dit boek vertelt over tien dagen uit het leven van Frits van Egters. Sommigen zullen blij zijn geweest dat het ook maar bij tien dagen bleef want het boek heeft een erg naargeestige sfeer. Toch staat dit boek in de lijst van 10 beste Nederlandstalige romans allertijden, die in 2007 werd gepubliceerd door NRC Handelsblad.

11. De Aanslag (Harry Mulisch)

Dit spannende en aangrijpende boek werd door veel leerlingen gelezen. De meesten vonden dat geen straf. Natuurlijk kon je vanaf 1986 ook de film bekijken. En ook dat werd massaal gedaan. De film kreeg zelfs een Oscar.

12. Lijmen/ Het Been, Kaas en Tsjip/De Leeuwentemmer (Willem Elsschot)

Met al die zware kost was het fijn om even door te gaan naar de luchtigere schrijfstijl van Willem Elsschot. De boektitels alleen al verdienen een originaliteitsprijs. De droge, scherpe humor in deze werken zorgden voor het nodige tegenwicht in de lijst. Hier de kern van Lijmen/ Het Been.

Welke van deze boeken heb jij gelezen? Of hield je het alleen bij uittreksels en films?

Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Share to...