Deze 10 gekke uitdrukkingen gebruikte Boes Boes (verkeerd)

Door

Alka Goos

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Door

Alka Goos

Laatste update:

4

Boes Boes tekenfilm uitdrukkingen feat

Boes Boes, de os uit je kindertijd die zich niet liet koeioneren. Die uitdrukking in de intro zal je vast niet zijn ontgaan, maar in dit kinderprogramma zaten heel veel uitdrukkingen verstopt. Welke heb jij vroeger opgepikt? Ik deed een duit in het zakje en zocht de leukste voor je uit.

Wie laat zich niet koeioneren? Boes Boes!

Televisie van vroeger is bij voorbaat een bron voor nostalgie. De Nederlandse VARA draagt daarbij haar steentje bij, met programma’s als Geef Nooit Op en Alfred J. Kwak. Hetzelfde geldt voor de Belgische BRT (nu Eén) met tekenfilms van toen als Cococinel of Plons de Kikker…

Op een gegeven moment verdwijnen deze programma’s naar de achtergrond als je ouder wordt, totdat je in een nostalgische bui besluit ze terug te kijken.

Gekke uitdrukkingen

Ineens zag en hoorde ik dingen die ik als kind totaal had gemist, omdat ik nog te jong was ze te begrijpen, zo ook bij Boes. Laten we even in de stemming komen met de Boes Boes intro…

Deze verborgen trucjes om ouders mee te laten kijk, vind ik persoonlijk fantastisch. Samen met schildpad Dolly en hond Saffie beleefde Boes Boes genoeg avonturen waarbij de uitdrukkingen je om oren vlogen.

Ik adviseer om ze allemaal een keer terug te kijken, maar enkele pareltjes vind je alvast hier.

Boes Boes uitdrukkingen VPRO
Via: Boes (capture)

Keek jij naar Boes Boes? Kun je deze mompelende os in z’n rode overall nog herinneringen? Wat vond jij de leukste uitdrukkingen van Boes?

Deel je herinneringen aan deze geweldige tekenfilmserie in een reactie onderin!

1. Een slag om de arm

Het mooie aan de uitdrukkingen van Boes is dat ze op een creatieve manier gebruikt worden. Soms gebruikt hij ze anders dan bedoelt, verwisselt hij woorden of hij gebruikt hij het in de verkeerde context. In dit geval gebruikt Boes de uitdrukking goed, maar had hij misschien juist beter een woord kunnen vervangen.

2. Zand erover…

Als Boes wakker wordt, loopt hij naar de waterput zodat hij direct na zijn ochtendgymnastiek water bij de hand heeft. Helaas, staat de put droog. Vandaar de titels ‘Boes in de put’. Het enige dat Boes namelijk naar boven takelt is zand.

Dat is dan ook precies waar Boes met zijn uitdrukking naar verwijst. Let trouwens ook goed op de opmerking die Dolly maakt!

3. Held op klompen

Misschien is het je inmiddels ook opgevallen dat de titels van de afleveringen regelmatig een uitdrukking zijn. Zoals Boes in de vorige aflevering in de put zat, zo is hij nu een held op klompen in plaats van sokken.

In dit verhaal is vooral Saffie de held, want ‘Al is Saffie een beetje onhandig, toch heeft hij een warm hart.’ Als Saffie daardoor zijn hoofd laat hangen, heeft Boes goed advies.

4. Koekje van eigen deeg

Boes krijgt onverwachts bezoek als hij probeert op te warmen in zijn iglo. Een niet uitgenodigde bezoeker, laat Boes niet zomaar over zijn kant gaan. Hij rent de iglo uit en pakt de ijsbeer terug. Want Boes zal hem eens een lesje leren! Al is dat niet helemaal wat hij zegt…

5. Dat valt koud op je dak

Je kent het wel. Je bent ergens mee bezig en overtuigd van de uitkomst. Als het anders gaat, zie je het niet aankomen en dus valt het je rauw op je dak. Als Boes in een skiwedstrijd met een kangoeroe verzeilt raakt en verliest, is dat wat Boes ervaart. Alleen zoals wel vaker, maakt deze os er net iets anders van.

6. Duidelijke taal

Zoals wel vaker zitten de dieren Boes in de weg. Over het algemeen weet Dolly dan wel raad, maar naar deze slimme schildpad luistert Boes minder vaak dan haar lief is. Als de koeien op een dag boos zijn op Boes, weten ze dat goed duidelijk te maken.

Dit keer is het alleen niet Boes die daar een passende uitdrukking bij gebruikt, hij komt van Dolly. Die wist per slot van rekening al dat de koeien Boes wat wilde zeggen.

7. Dat klinkt als…

Inmiddels is het wel duidelijk dat Boes de uitdrukkingen niet helemaal gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Ook in deze aflevering is dat precies wat er gebeurd. Want zoals het voor Boes klinkt, lijkt het voor de krokodil niet te klinken. Boes neemt zijn uitdrukking wel heel erg letterlijk in dit geval.

8. Als een olifant in een porselein kast

Hoewel Boes de uitdrukking dit keer niet echt uitspreekt, zit er wel degelijk een uitdrukking verborgen. Deze keer iets subtieler en cryptischer dan de andere uitdrukkingen.

In de aflevering ‘pas op de plaats’ wordt de rustige dag die Boes voor de boeg had, verstoord door Dolly die een jonge olifant mee naar huis neemt en bij Boes naar binnen walst.

9. Zoete koek

Heb je goedgelovige vrienden? Dan zal je vast weleens de uitspraak ‘voor zoete koek slikken’ hebben gebruikt. Boes Boes kent deze uitdrukking ook, alleen gebruikt hij hem net even iets anders.

10. Oude koe uit de sloot…

Boes ervaart de meest uiteenlopende uitdagingen. Zo moet hij op een bepaald moment een schaap redden, dat in de sloot ligt. Ook dan komt er weer een bekend en bijzonder passend spreekwoord naar voren… Hilarisch!

Ook als hij het schaap een kapbeurt geeft, komt er een bijzonder grappige verwijzing naar een hond!

Andere Boes Boes uitdrukkingen?

Dit waren mijn favorieten. Zoals ik eerder al zei zitten er heel veel verborgen uitdrukkingen in de afleveringen. Gek genoeg, gebruik je ze zelf ook vaker dan je denkt. Zo roep ik om de haverklap: “Op die fiets.”

Welke uitdrukking gebruik jij veel of vond je het leukste? Laat het weten in de comments onderin.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Deze 10 gekke uitdrukkingen gebruikte Boes Boes (verkeerd)”

Plaats een reactie

Share to...