10 redenen waarom ‘Geef Nooit Op’ zo geweldig was

Door

Willem Hamilton

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

5

Laatste update:

5

Geef Nooit Op serie programma televisie

Nog zo’n televisieshow die je vroeger als kind absoluut niet wilde missen: Geef Nooit Op! Hier 10 redenen waarom het kinderprogramma uit de jaren 90 zo geweldig was!

Geef Nooit op: 90’s jeugdsentiment

Ah, de jaren 90! Een tijdperk vol tamagotchi’s, flippo’s en… ‘Geef Nooit Op’! Het kinderprogramma waar we allemaal voor thuisbleven.

Je kon je er echt op verheugen: welke wensen zouden nu weer in vervulling gaan?! Smullend van de nieuwe avonturen die Peter Jan Rens en de kandidaten weer meemaakten ontstond daar ook elke keer weer dat warme, maar toch onbereikbare gevoel: “Dat wil ik ook“, “Hoe gaaf zou dat zijn als ik een keer mee zou mogen doen” of “Ik ga me ook opgeven!“.

Wat een jeugdsentiment…!

Geef nooit op Peter Jan Rens programma televisie
Via: Geef Nooit Op (capture)

Looptijd van het programma

‘Geef Nooit Op’ was niet zomaar een eendagsvlieg. Nee, het was een vaste waarde in het televisielandschap voor kinderen. Het programma liep meerdere seizoenen, om precies te zijn van 1991-1999 en werd uitgezonden op de VARA en later RTL 4.

Die momenten dat we samen voor de buis zaten en ons afvroegen wat er nu weer zou gebeuren… onbetaalbaar!

De Geef Nooit op verhaallijn

Het concept was eenvoudig maar briljant. Elke week werd de droom van een kind uit het publiek werkelijkheid gemaakt. Wilde je een dag politieagent zijn, balletdanser, of gewoon een ijscoman?

Geef Nooit Op maakte zelfs een training van je favoriete voetbalheld mogelijk!

Geef Nooit op televisieprogramma Dennis Bergkamp Ajax
Via: Geef Nooit Op (capture)

Deze avonturen werden niet alleen voor de kinderen zelf een onvergetelijke ervaring, maar het was ook fantastisch om als kijker te zien hoe deze dromen werkelijkheid werden.

Geef Nooit Op: 10 redenen

We hebben 10 redenen op een rijtje gezet, waarom ‘Geef Nooit Op’ zo ongelooflijk geweldig was! Welke van deze nostalgische elementen herken jij nog?

Jouw Geef Nooit Op herinneringen? Hopelijk halen we weer veel leuke nostalgische momenten voor je op aan dit geweldige kinderprogramma met Peter Jan Rens. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw herinneringen! Wat vond jij het leukste fragment?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Die bak! Dat zwarte gat!

Terwijl je met zoveel plezier keek naar de nieuwste aflevering van ‘Geef nooit op’, bleef daar ook altijd die (eigen) onvervulde wens om ook eens een kijkje te nemen in die zwarte bak.

De zwarte bak die je kon ’tele-porteren’ naar de andere kant van de wereld, de dierentuin of naar 50 jaar geleden. Vroeg jij je ook altijd af waar de bodem was? En of de kandidaten hard zouden landen?

2. Geef nooit op = Peter Jan Rens

Waarschijnlijk de eerste presentator waar je alle drie de namen van kende. Ook bekend als meneer Kaktus, was Peter Jan Rens gewoon een ras-entertainer voor kinderen; volgens ons zelfs één van de beste presentatoren van kinderprogramma’s van zijn tijd!

Mede dankzij hem bleef je aan de buis gekluisterd, maar

Meneer Kaktus Geef nooit op Peter Jan Rens
Via: De Grote Meneer Kaktus Show (capture)

3. Wat een lied…!

Hij zit soms nog in je hoofd “Geef nooit op….. Geeft nooit op“.

Leuk weetje is dat het lied gecomponeerd is door Mr. Peter Jan Rens himself, in samenwerking met Annemieke Hoogendijk! Jawel, Mevrouw Stemband uit De Grote Meneer Kaktus Show!

4. Dit zou thuis NOOIT mogen!!

Ze hebben me verboden hieraan te trekken… “Wil jij hier aan trekken?” Geweldig om dat eens te zien of te doen!

5. Altijd nieuwe inspiratie voor sinterklaasgedichten.

En daar stond Peter Jan Rens dan, samen met de volgende kandidaat, aan de rand van die grote zwarte bak. Met de grote ‘Geef nooit op’-neonletters aan de muur.

“Wat trekken we aan als we gaan voetballen…. Voetbalpakken!
Laat het doek maar zakken”

“Wat trekken we aan als we naar een onbewoond eiland gaan…. Zwempakken!
Laat het doek maar zakken”

Geef Nooit Op

Elke keer weer liet die Peter Jan maar weer zien hoe inventief en lang zijn ‘pakken’-rijmwoordenschat was.

Geef Nooit Op Peter Jan Rens televisie
Via: Geef Nooit Op (capture)

6. Omkleden: FRACTIE van een seconde!

Het gordijn had de vloer nog niet geraakt of Peter Jan Rens en de kandidaat waren omgetoverd in een flitsende nieuwe outfit. Van politie-agenten tot clowns, van turnster tot brandweerman.

Tegenwoordig weten we wel hoe deze special effects worden gemaakt, maar vroeger…..

Het bleef een van de grootste raadsels! Hadden ze die kleding al aan onder hun andere outfit of hadden ze assistenten die hielpen met de supersnelle omkleed-actie.

Met open mond begon je hart sneller te kloppen van jaloezie! ‘Dat wil ik ook kunnen’. Nog meer reden om mee te willen doen aan GEEF NOOIT OP.

7. Ja hoor… opeens Hersenchirurg!

8. Trouwen met je beste vriend(innet)je…

Het kon gewoon in ‘Geef Nooit Op’ en het zag er nog gelikt uit ook! Gelukkig kan je altijd “weer scheiden”…

9. Het kon er echt RUIG aan toegaan!

10. Je kon ook gewoon assistent(e) zijn!!!

Je kon niet alleen meedoen om uiteindelijk je wens in vervulling te laten gaan, maar kon ook gewoon assistent(e) van Peter Jan worden en alle kinderen aankonddigen… een TOP-baan toendertijd!

BONUS: Oké, nog ÉÉN aflevering…

Wat vond jij het leukste?

Was je vroeger ook fan van ‘Geef Nooit Op’? Wat vond jij het allerleukste aan de show en zijn we misschien nog iets typerends vergeten?

Laat het ons weten in een reactie onderin!

Lees ook: 


Volg ons ook op social media:

Geboren begin jaren 80 en opgegroeid in de iconische jaren 90. Jeugdsentiment en nostalgie in de vorm van oude series, computerspelletjes, muziek (en nog veel meer) hebben me altijd al gefascineerd en opgevrolijkt. Precies dat mooie gevoel wilde ik nog beter toegankelijk maken voor iedereen en heb daarom Vroegert opgericht en voer hier vanaf het begin de hoofdredactie!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

5 gedachten over “10 redenen waarom ‘Geef Nooit Op’ zo geweldig was”

 1. Ik vond het leukste dat ik op de tribune in de studio heb mogen zitten en heb kunnen zien hoe het werkt achter de schermen en Peter Jan Rens heeft zelfs vlak voor mijn ogen laten zien hoe ze elkaar (nep) slaan.

  Beantwoorden
 2. Het was een geweldig programma.
  Onze dochter heeft er aan mee mogen doen.
  Met een huifkar door Drenthe, haar vriendin mocht als verrassing mee en ze hebben in de huifkar geslapen.
  Alles zo leuk en goed verzorgd.
  Laten ze maar weer zoiets gaan doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...