Bananasplit ralph inbar

Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

Ben jij er groot fan om mensen in de maling te nemen? Plaats jij het liefst overal boobytraps en wil je altijd mensen laten schrikken? En dan het liefst ook nog bij bekenden? Dan moet jij ongetwijfeld bekend zijn met het programma Bananasplit. Waarschijnlijk denk je nu al snel aan dat ietwat te blije hoofd van Frans Bauer. Maar weet jij nog dat de show door de helaas overleden legende Ralph Inbar werd gepresenteerd?

Wat is Bananasplit?

Bananasplit was vroeger een programma, bedacht en ontwikkeld door Ralph Inbar, waarbij mensen continu in de maling werden genomen. Tijdens de show werden zowel bekende als onbekende mensen flink voor het blok gezet en in allerlei bizarre situaties gelokt. Deze grappen werden vaak ellendig lang doorgevoerd, totdat regelmatig het moment daar was dat degene die in de maling werd genomen het een beetje zat was.

Bananasplit
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

In de maling genomen

Precies op dat moment gebeurde hetgeen waar heel Nederland op dat moment op zat te wachten. Uit het niets was daar onze Ralph die toch maar kwam vertellen dat diegene in de maling werd genomen. Dit werd overigens vaak gedaan in de studio, waarbij de BN’er die in de maling werd genomen op de bank zat om toelichting te geven. Regelmatig deed deze persoon de handen dan ook maar even voor de ogen.

De intro van Bananasplit

Ken jij dit intro nog? Zoals je ziet is het een filmpje uit 1981. Er komt op een gegeven moment een grote banaan in beeld, waarbij er een gigantische glimlach ontstaat. Niet veel later is daar Ralph in beeld om de show aan te kondigen.

Filmpjes van Candid Camera

Bananasplit is in Nederland in 1983 ontstaan. Hiervoor gebruikte Ralph Inbar voornamelijk beelden van het Amerikaanse programma Candid Camera. De taak van ome Ralph was om deze filmpjes aan elkaar te praten. Iets waar Ralph Jacob Kamp, zoals hij eigenlijk heet, voor in het leven is geroepen. 

Hulp van Patty Brard

Zoals gezegd begon Bananasplit in 1983 met het zelf creëren van video’s, waarin mensen in de maling werden genomen. Tijdens deze shows werd hij overigens bijgestaan door een andere heel bekende Nederlander, die op dat moment haar debuut op de nationale televisie maakte.

We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Patty Brard. Wist je trouwens dat onze Patty zelf ook een keer te grazen is genomen?

Een klassieker bij de beveiliging

Een klassieker van Bananasplit is de aflevering uit 1994, waarin een beveiliger voor het eerst op kantoor komt en al snel alleen wordt gelaten. Vervolgens verschijnen er allerlei beelden op de monitoren, waardoor het al rap een heftige eerste dag op de werkvloer wordt.

Zo ontstaat er een onder andere vechtpartij. Wanneer zijn collega’s polshoogte nemen veranderd het beeld en wordt hij niet geloofd. Lul je daar maar eens uit.

Overleden

Ralph Inbar is uiteindelijk in 2004 overleden in Hamburg. Niet veel eerder onderging hij een hartoperatie die hem uiteindelijk de das heeft om gedaan. Zo kwam er een vroeg einde, Ralph werd 65 jaar, aan de legende van Bananasplit. In maart 2004 werd hij uiteindelijk begraven in Israel. Het land waar een deel van zijn roots ligt.

11 zaken die je nog niet wist en herinneringen van Bananasplit

Waarschijnlijk lees jij dit artikel omdat je vroeger groot fan van Bananasplit was. Zo niet, dan heb je het waarschijnlijk sowieso een keertje gekeken. Om jouw geheugen wat op te frissen hebben we de 11 leukste herinneringen voor je opgeschreven. 

1. De snor van Ralph

Weet je nog dat Ralph zo’n grote, ouderwetse snor had. Het zal af en toe wel flink gejeukt hebben in zijn neus. 

Ralph Inbar
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

2. De letters van Bananasplit

Vindingrijk waren ze voor de eeuwisseling ook al. Alle letters A werden in het logo van Bananasplit als banaan uitgebeeld. Toch een leuk detail. 

Bananasplit
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

3. Sonja Barend

Wist jij dat Ralph Inbar vanaf 1968 drie jaar lang met Sonja Barend is getrouwd? Zij werden verliefd tijdens de radioshow Fenklup. Had hij het even goed voor elkaar met één van Nederlands grootste televisie vrouwen ooit.

Sonja Barend
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

Nog meer herinneringen…

Op de volgende pagina hebben we nog meer geweldige herinneringen staan. Wat dacht je van de aflevering met Ruth Jacott (nr. 8)?!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer