Bananasplit met Ralph Inbar: 11 verborgen herinneringen

Door

Thom Van Mil

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Bananasplit ralph inbar

Ben jij er groot fan om mensen in de maling te nemen? Plaats jij het liefst overal boobytraps en wil je altijd mensen laten schrikken? En dan het liefst ook nog bij bekenden? Dan moet jij ongetwijfeld bekend zijn met het programma Bananasplit.

Waarschijnlijk denk je nu al snel aan dat ietwat te blije hoofd van Frans Bauer. Maar weet jij nog dat de show door de helaas overleden legende Ralph Inbar werd gepresenteerd?

Wat is Bananasplit?

Bananasplit was vroeger een programma, bedacht en ontwikkeld door Ralph Inbar, waarbij mensen continu in de maling werden genomen. Tijdens de show werden zowel bekende als onbekende mensen flink voor het blok gezet en in allerlei bizarre situaties gelokt.

Deze grappen werden vaak ellendig lang doorgevoerd, totdat regelmatig het moment daar was dat degene die in de maling werd genomen het een beetje zat was.

Bananasplit
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

Keek jij vroeger naar Bananasplit met Ralph Inbar?

Zegt jou dit klassieke tv-programma uit de jaren 80 nog iets? Wat vond je ervan en wat van de toenmalige presentator Ralph Inbar? Herken je onderstaande zaken nog?

Deel je herinneringen aan de oude Bananasplit in een reactie onderin!

In de maling genomen

Precies op dat moment gebeurde hetgeen waar heel Nederland op dat moment op zat te wachten. Uit het niets was daar onze Ralph die toch maar kwam vertellen dat diegene in de maling werd genomen.

Dit werd overigens vaak gedaan in de studio, waarbij de BN’er die in de maling werd genomen op de bank zat om toelichting te geven. Regelmatig deed deze persoon de handen dan ook maar even voor de ogen.

De intro van Bananasplit

Ken jij dit intro nog? Zoals je ziet is het een filmpje uit 1981. Er komt op een gegeven moment een grote banaan in beeld, waarbij er een gigantische glimlach ontstaat. Niet veel later is daar Ralph in beeld om de show aan te kondigen.

Filmpjes van Candid Camera

Bananasplit is in Nederland in 1983 ontstaan. Hiervoor gebruikte Ralph Inbar voornamelijk beelden van het Amerikaanse programma Candid Camera.

De taak van ome Ralph was om deze filmpjes aan elkaar te praten. Iets waar Ralph Jacob Kamp, zoals hij eigenlijk heet, voor in het leven is geroepen. 

Hulp van Patty Brard

Zoals gezegd begon Bananasplit in 1983 met het zelf creëren van video’s, waarin mensen in de maling werden genomen. Tijdens deze shows werd hij overigens bijgestaan door een andere heel bekende Nederlander, die op dat moment haar debuut op de nationale televisie maakte.

We hebben het natuurlijk over niemand minder dan Patty Brard. Wist je trouwens dat onze Patty zelf ook een keer te grazen is genomen?

Een klassieker bij de beveiliging

Een klassieker van Bananasplit is de aflevering uit 1994, waarin een beveiliger voor het eerst op kantoor komt en al snel alleen wordt gelaten. Vervolgens verschijnen er allerlei beelden op de monitoren, waardoor het al rap een heftige eerste dag op de werkvloer wordt.

Zo ontstaat er een onder andere vechtpartij. Wanneer zijn collega’s polshoogte nemen, verandert het beeld en wordt hij niet geloofd. Praat je daar maar eens uit.

Overleden

Ralph Inbar is uiteindelijk in 2004 overleden in Hamburg. Niet veel eerder onderging hij een hartoperatie die hem uiteindelijk de das heeft om gedaan.

Zo kwam er een vroeg einde – Ralph werd 65 jaar – aan de legende van Bananasplit. In maart 2004 werd hij uiteindelijk begraven in Israël. Het land waar een deel van zijn roots ligt.

11 herinneringen aan Bananasplit

Waarschijnlijk lees jij dit artikel omdat je vroeger groot fan van Bananasplit was. Zo niet, dan heb je het waarschijnlijk sowieso een keertje gekeken.

Om jouw geheugen wat op te frissen hebben we de 11 leukste herinneringen voor je opgeschreven. 

1. De snor van Ralph

Weet je nog dat Ralph zo’n grote, ouderwetse snor had. Het zal af en toe wel flink gejeukt hebben in zijn neus. 

Ralph Inbar
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

2. De letters van Bananasplit

Vindingrijk waren ze voor de eeuwisseling ook al. Alle letters A werden in het logo van Bananasplit als banaan uitgebeeld. Toch een leuk detail. 

Bananasplit
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

3. Sonja Barend

Wist jij dat Ralph Inbar vanaf 1968 drie jaar lang met Sonja Barend is getrouwd? Zij werden verliefd tijdens de radioshow Fenklup. Had hij het even goed voor elkaar met één van Nederlands grootste televisie vrouwen ooit.

Sonja Barend
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

4. Willibrord Frequin

Een heel leuke uitzending van Bananasplit was die met Willibrord. De man die zich over het algemeen vrij rap opwindt, werd dit keer even flink in de zeik genomen. Dag auto!

5. Meekijken met je eigen video

Weet je nog dat degene die in de maling werd genomen altijd mee kon kijken. Je zag deze persoon zelfs links in beeld in een vierkant vlak vol met schaamte zitten. 

John de Wolf Bananasplit
Via: youtube.com (capture) | Bananasplit

6. 22 jaar lang presenteren

22 jaar lang heeft Ralph Inbar Bananasplit gepresenteerd. Begonnen in 1980 en volgehouden tot 2020. Hierna werd hij kort opgevolgd door Ed van Kan.

7. De TROS

Bananasplit werd uitgezonden op één van de bekendste zenders van vroeger: De TROS. Later nog is hier bijvoorbeeld ook het legendarische Love Letters op uitgezonden.

8. Ruth Jacott

Kan jij je de aflevering met Ruth Jacott nog herinneren? Tijdens de uitzending werd haar Songfestival nummer een dag na het uitkomen hiervan, door een onbekende zangeres gezongen. Gepikeerd dat ze was. 

9. John de Wolf en Regi Blinker

Feyenoord fans kunnen ongetwijfeld de aflevering met Regi Blinker en John de Wolf nog wel herinneren. Zij zouden een opname voor een Amerikaanse reclame moeten doen. Echter kreeg Blinker wel erg veel make-up op.

10. Het meisje met de kluis

Een andere legendarische show is de show met een klein meisje dat plotseling een kluis kraakt. Een man is ervan overtuigd dat een grote kluis niet open kan en legt dit dan ook zelfverzekerd uit. Totdat het dus even anders loopt.

11. Even Apeldoorn Bellen

Kan je je nog herinneren dat Ralph Inbar ook nog in een reclame heeft gespeeld. Uiteraard in eentje van Even Apeldoor bellen. Hoe kan het ook anders.

Wat is jouw favoriete herinnering?

We hopen dat je weer met veel plezier het artikel hebt gelezen. De filmpjes hebben je ongetwijfeld aan het lachen gebracht en mooie herinneringen zijn opgehaald. Bedankt voor het lezen.

Deel je hem even met je vrienden en vriendinnen van vroeger of laat een reactie achter met jouw favoriete herinnering.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...