De Collega’s: 7 herinneringen aan deze tragikomische reeks op BRT

Door

Steffi Wylein

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

De collega's serie

“Miraaa-maisje!” Herinner jij je ook de hilarische kantoor taferelen uit de tragikomische reeks ‘De Collega’s’? Eind jaren 70 en begin jaren 80 zaten de Vlamingen massaal aan hun televisiescherm gekluisterd. Iedere aflevering weer benieuwd naar de nieuwe avonturen op de kantoren van de federale overheidsdienst financiën!

Vlaamse komedie: De Collega’s

Een nostalgische serie die zeker niet mag ontbreken in de Vlaamse televisiewereld is De Collega’s. Zonder twijfel waren zij de bekendste ambtenaren van hun tijd. In totaal zijn er 37 afleveringen gemaakt en liep de legendarische reeks met karakteristieke personages drie seizoenen van 9 sept. 1978 tot 21 feb. 1981 op de BRT.

De Collega's
Via: De Collega’s (capture)

Intro van De Collega’s

Ook ik hoorde bij de fans, toen een jaar of acht en gefascineerd door de zalige personages en de intriges die zich telkens weer afspeelden tussen De Collega’s. Was jij ook één van die duizenden fans? Dan krijg je zeker en vast een glimlach op het gezicht bij het horen van deze intro.

Het geheim van het succes

Liefdesperikelen, pesterijen, roddels, technische problemen, de krant lezen en o ja… op een gezapig tempo ook een beetje werken… In elke aflevering waren deze onderwerpen op een evenwichtige manier verwerkt. Wat de serie zo goed maakte waren de zo herkenbare situaties uit het dagelijks leven, maar dan met een dikke saus humor en ook wel wat drama eroverheen.

De Collega's algemeen
Via: De Collega’s (capture)

Dit zijn 7 herinneringen aan De Collega’s

Klein en groot keek geboeid naar de avonturen. De Collega’s waren een bont allegaartje aan zo herkenbare – maar natuurlijk sterk uitvergrootte – typetjes waarmee menig kijker collega’s uit hun eigen omgeving kon identificeren. Het sappige taaltje met hier en daar Brusselse accenten smaakte elke week naar meer. 

1. Archetypische directeur Paul Thienpondt

De vastberaden directeur Paul Thienpondt, door zijn medewerkers een beetje spottend Tientonner genoemd, liep zoals het een directeur betaamt steeds met een sigaar in de hand of de mond. Ja, want toen kon dat nog, roken op kantoor.

Stel je voor, alleen dat al is een tikkeltje nostalgie. Net zoals de directeur kreeg ook zijn rechterhand Philemon Persez maar geen grip op het personeel van de afdeling financiën.

Via: De Collega’s (capture)

Elk bezoek van de directeur aan het kantoor levert de meest hilarische momenten op, met heel serieuze speeches die meestal op een sisser uitliepen.

Zeker als de onderbureauchef Bonaventuur Verastenhoven, een maniak als het op de Nederlandse taal aankomt, elke verkeerde woordkeuze corrigeert en de directeur te pas en te onpas onderbreekt. Mijmer met onderstaand filmpje even terug naar zo’n moment.

2. Tweelingbroers René en Manu Verreth

René en Manu Verreth, die tweelingbroers waren in het echte leven, tonen het beste van zichzelf in deze reeks. Een leuk weetje hierbij is dat René en Manu geboren zijn op de schrikkeldag 29 februari 1940.

Hierdoor zijn ze officieel maar één keer om de vier jaar jarig zijn. René, als afdelingschef Philemon Persez en Manu als de classificeerder Jomme Dockx staan nog steeds in het geheugen gegrift.

Via: De Collega’s (capture)

Philemon Persez die vermengd zit in een ongelukkig huwelijk is platonisch verliefd op zijn secretaresse Mireille Puis. “Mirail maisje!” is dan ook één van zijn iconische uitspraken, die iedere fan zeker en vast zo terug in de oren klinkt.  

De ietwat simpele Jomme Dockx dweept met zijn zoon Adelbert en wordt door zijn vakgenoten aan de lopende band gepest. Maar vreemd genoeg heeft hij daar niet echt problemen mee want er heerst ondanks het gepest, gemopper en getreiter een goede sfeer tussen De Collega’s.

3. Grappenmaker Jean De Pesser.

Opsteller Jean De Pesser, met een gehandicapte zoon, is dan weer de grappenmaker van de bende. Hij heeft echter een klein hartje en heeft heimelijk een oogje op Betty Bossé, de knappe typiste. Na enkele afleveringen komt echter aan het licht dat Betty een verhouding heeft met de zoon van de directeur.

Via: De Collega’s (capture)

Wat bij die laatste in het verkeerde keelgat schiet aangezien zij volgens hem beneden zijn stand leeft. Betty wordt overgeplaatst en er komt even een nieuwe typiste en harde tante in haar plaats: Jenny Vanjes. 

4. Gangwachter Hillaire en koffiedame Arabella.

Het plaatje wordt helemaal compleet met de franstalige gangwachter Hillaire Baconfoy, de Brusselaar die Vlaams spreekt met een zwaar Brussels accent en zich met iedereen komt bemoeien en de roddelende koffiedame Madame Arabelle. Zij hebben steeds alles gehoord en gezien. Zo’n types ken je beslist ook wel.

Via: De Collega’s (capture)

Gangwachter Hillaire komt sterk tegen zijn zin werken en steekt er zijn hand niet voor in het vuur om zijn vakgenoten een loer te draaien. Wat ook weer de nodige hilarische taferelen oplevert. Hij blijft steeds perfect in zijn rol met zijn heel uitgesproken Brussels accent en mix van Vlaamse en Franse woorden.

5. Tweede en derde seizoen

Het scenario van de succesvolle reeks is van de hand van Jan Matterne, die ook het eerste seizoen regisseerde. Het tweede en derde seizoen werd geregisseerd door Vincent Rouffaer. 

In het tweede en derde seizoen merkt de kijker steeds grote veranderingen op, zoals vernieuwde kantoren en wijzigingen in het personeelsbestand. Maar toch bleven de uitzendingen keer op keer zalig om naar te kijken en konden ook deze seizoenen op veel bijval rekenen. Seizoen drie wordt door de meeste fans dan ook omschreven als de leukste en meest komische reeks.

De Collega's algemeen 2
Via: De Collega’s (capture)

Opvallend is hoe elk intrige steeds in de kiem gesmoord wordt door de hechte band die de collega’s met elkaar hebben. Ondanks de plagerijen komen ze telkens weer voor elkaar op. Dat maakte de serie zo mooi om te zien. Wat er ook gebeurde, de kijker wist steeds dat de vriendschap de bovenhand zou nemen.

6. Langspeelfilms in de nasleep van De Collega’s

De Collega’s liep drie seizoenen na elkaar op de openbare omroep BRT van 9 september 1978 tot 21 februari 1982. Er werden 37 afleveringen gemaakt. In 1988 verscheen een eerste langspeelfilm rond de personages van de succesvolle serie: ‘De kollega’s maken de brug’, geregisseerd door Vincent Rouffaer. In deze film vertolkten nog veel van de originele acteurs hun rol.

Via: De Collega’s (cover)

In 2018 verscheen onder de titel ‘De Collega’s 2.0’ nog een tweede langspeelfilm, met in de hoofdrollen een nieuwe groep collega’s. Deze werd geregisseerd door de gekende Belgische regisseur Jan Verheyen. In deze film vertolkten ook nog een groot deel van de originele acteurs kleine humoristische rollen.

Hoe vergaat het de acteurs van De Collega’s nu?

Ondertussen zijn er reeds 40 jaar verstreken na de laatste aflevering van de befaamde Vlaamse reeks ‘De Collega’s’ en hebben we helaas reeds van veel van de bekende gezichten afscheid moeten nemen.

Hieronder zetten we de hoofdrollen (nr. 7) graag even op een rijtje voor jou.

Philemon Persez – René Verreth

René Verreth die de rol van afdelingschef Philemon Persez vertolkte speelde samen met zijn tweelingbroer Manu (zie hieronder) in de serie. De Collega’s was zijn grote doorbraak. Daarna hij heeft nog wat kleine rollen gehad (o.a. Thuis en Spoed).

René Verreth uit De Collega's
Via: De Collega’s (capture)

Jomme Dockx – Manu Verreth

De andere tweelingbroer, geboren in Mechelen op de schrikkeldag 29 februari 1940. Manu werd bekend als ‘classificeerder eerste klasse’ in De Collega’s en heeft daarna net als zijn broer verschillende (gast)rollen gehad in bekende Vlaamse series, waaronder in F.C. De Kampioenen en Flikken. Manu Verreth is overleden op 30 oktober 2009.

Via: De Collega’s (capture)

Bonaventura Verastenhoven – Mandus De Vos

Mandus De Vos, die in de huid van Bonaventuur Verastenhoven kroop in de serie ‘De Collega’s’ stamt uit een gezin met elf kinderen en is geboren in Asse op 6 november 1935 en gestorven in Mechelen op 19 augustus 1996.  

Mandus De Vos uit De Collega's
Via: De Collega’s (capture)

Gilbert Van Hie – Tuur De Weert

Tuur De Weert, in de serie anarchist Gilbert Van Hie, is eveneens in Mechelen geboren, op 10 oktober 1943. 

Tuur De Weert uit De Collega's
Via: De Collega’s (capture)

Jean De Pesser – Jaak Van Assche

Jaak Van Assche, Jean De Pesser in ‘De Collega’s’ werd geboren in Londerzeel op 13 juli 1940 en was net als zijn collega-Collega’s een heel bekend acteur met een groot palmares op zijn naam in België.

Jaak Van Assche uit De Collega's
Via: De Collega’s (capture)

Hilaire Baconfoy – Jacky Morel

Jacky Morel die de befaamde rol van Hilaire Baconfoy vertolkte werd geboren in Gent 31 januari 1932 en is overleden te Ukkel op 20 december 2020

Hilaire Baconfoy
Via: De Collega’s (capture)

Mireille Puis – Nellie Rosiers

Nellie Rosiers, Mireille Puis of beter gekend als ‘Mirail maisje’ uit de serie ook geboren te Mechelen op 26 juni 1949

Neliie Rosiers uit De Collega's
Via: De Collega’s (capture)

Directeur Thienpondt – Bob Van Der Veken

Bob Van Der Veken, beter gekend als directeur Thienpondt uit ‘De Collega’s’ is geboren in Antwerpen op 26 september 1928 en is overleden te Kalmthout op 18 februari 2019

Directeur Thienpondt De Collega's
Via: De Collega’s (capture)

Jouw herinnering aan de Collega’s

Heb je ook zin gekregen om de herinneringen nog eens op te rakelen? Kruip dan op zondagmiddag even gezellig onder een fleece dekentje in jouw luie zetel en bingewatch deze serie. Of volg de Facebook-pagina van De Collega’s…

Niet alleen de intriges maar ook de kledij en het decor zullen zeker en vast nostalgie in jou oproepen. Zoals de oude faxtoestellen en telefoontoestellen met draaischijven. Laat ons in een reactie hieronder jouw favoriete herinnering weten!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Met Kolibrie vertaal ik 26 jaar ervaring in retail marketing, branding en grafisch ontwerp tot een zelfstandig verhaal. Ik richt me tot kleine en middelgrote ondernemingen met een specifiek marketing, grafisch of content probleem. Hou je van een snelle, persoonlijke en budgetvriendelijke aanpak of heb je even hulp nodig om daarna weer zelf verder te kunnen? Ik help je op weg naar de oplossing op een no-nonsense manier.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “De Collega’s: 7 herinneringen aan deze tragikomische reeks op BRT”

Plaats een reactie

Share to...