David Hasselhoff: 15 opvallende feitjes die je niet wist over The Hoff

Door

Lilian Van Engelen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

David Hasselhoff feitjes The Hoff

Denk je aan televisie uit de jaren 80 en 90 dan denk je aan The Hoff. Maar kende je deze bijzondere feitjes over David Hasselhoff al?

Iconische serie Baywatch

In de jaren 80 scheurde David in de serie Knight Rider met zijn pratende auto KITT over ons scherm. Standaard gekleed in leren jas en opengeknoopt overhemd, nam hij het met zijn auto vol gadgets op tegen allerlei boeven.

In de jaren 90 speelde hij Mitch Buchannon in de ongekend populaire TV-serie Baywatch. Voor die serie rende onze Baywatch David Hasselhoff in een rode zwembroek in slowmotion rond over de zonnige stranden van Californië.

En dan hebben we natuurlijk zijn muzikale carrière nog. Want wie zingt zijn hit Looking For Freedom niet van begin tot eind mee?

Baywatch levenslessen Mitch Buchanon David Hasselhoff blik
Via: Baywatch (capture)

Van jaren 80 icoon tot cult-figuur: David Hasselhoff

Na Baywatch werd het wat stiller rondom David. Hij had moeite om andere rollen te krijgen en er verscheen een video waarin hij duidelijk erg dronken een hamburger ligt te eten.

Maar David geeft niet op. In de reality-serie The Hasselhoffs, waarin hij zijn dochters probeert te helpen hun muziekcarrière van de grond te krijgen, is hij openhartig over zijn worsteling met alcohol.

15 bijzondere feitjes over David Hasselhoff

In die serie wordt ook duidelijk dat hij de koning is van de zelfspot. En wát hij ook doet, hij gaat er vol overgave voor. Misschien zijn het die zelfspot en dat doorzettingsvermogen die bijdragen aan de cultstatus die David inmiddels heeft.

We hebben 15 bijzondere feitjes over David Hasselhoff voor je verzameld, maar zouden zo een top 100 kunnen maken!

1. Hij speelde in soapserie The Young And The Restless

David vertolkte van 1975–1982 de rol van Dr. Snapper Foster in deze soapserie, nog steeds een van de langstlopende series in Amerika. In 1982 verliet hij The Young And The Restless voor zijn rol in Knight Rider. Dat werd zijn grote doorbraak.

Om de makers van The Young And The Restless te bedanken (omdat ze hem als onervaren acteur een kans gaven), keerde The Hoff in 2010 voor een paar afleveringen terug in The Young And The Restless.

David Hasselhoff The Young And The Restless Capture
Via: David Hasselhoff / The Days Of Our Lives (capture)

2. Hij heeft een Guinness World Record

Wist je dat David Hasselhoff een wereldrecord heeft voor meest bekeken televisiester? In de jaren 90 zagen meer dan 1,1 miljard mensen in 140 landen hem op televisie!

Guiness World Record
Via: Guiness World Record (cover)

3. Die slow-motion scènes hadden een reden

Baywatch werd enorm bekend in de jaren 90. Er speelden natuurlijk allemaal aantrekkelijke acteurs mee, maar het meest befaamd waren misschien wel die slow-motion scènes. We genoten van de strandwachten die in hun rode zwembroek of bikini in slow-motion over het strand renden.

Jaren later vertelde David in een interview wat de ware reden was voor deze scènes. Na het debuut van Baywatch in 1989 werd de serie gecanceld vanwege slechte kijkcijfers in combinatie met hoge productiekosten.

David Hasselhoff besloot om het samen met de makers van de serie zelf te gaan proberen. Maar ze hadden geen groot budget.

Om te besparen op de productiekosten gebruikten ze de slow-motion scènes. Zo was de aflevering sneller gevuld en hoefden ze minder opnames te maken. Wij vonden dat natuurlijk geen enkel probleem!

Via: giphy.com

4. Hij speelde in The SpongeBob SquarePants Movie

In de SpongeBob film uit 2004 is David in zijn rode zwembroek wederom de redder in nood! Hij helpt SpongeBob SquarePants en Patrick terug te keren naar Bikini Bottom en zet daarbij zijn spierbundels op een nogal aparte manier in.

Het grappige is dat een hele generatie door deze film voor het eerst kennismaakte met The Hoff. Bekijk de onvergetelijk scène hieronder:

5. Er is een krab naar hem vernoemd

In 2010 werd er vlakbij Antarctica een nog onontdekte krabbensoort gevonden. Het kleine krabbetje heeft opvallende borstbeharing. Aan boord van het schip van de onderzoekers kreeg het diertje dan ook al snel de bijnaam The Hoff, refererend aan de harige borstkas van de acteur.

David was maar wat trots op deze naamgenoot! Inmiddels heeft de krab trouwens een officiële naam gekregen: Kiwa Tyleri. Maar The Hoff blijft een leuke bijnaam natuurlijk!

David Hasselhoff krab
Via: Wikimedia Commons | Elpipster, CC

6. Hij zei nee tegen de rol van Superman

In 1978 was David in de race voor de rol van Superman in, jawel… Superman: The Movie. Zijn manager raadde het af: “Als je een keer Superman geweest ben, ben je het de rest van je leven en krijg je geen andere rollen meer”.

De rol in Superman werd zoals bekend gespeeld door Christopher Reeves. David heeft dit advies wel eens het slechtste advies van zijn carrière genoemd, hoewel hij enorm blij is met de kansen die hij later nog gehad heeft. “You’re lucky if you get one hit. You’re freaking lucky if you get one hit! I’ve had like five or six.”

Dat strakke pak had hem vast goed gestaan.

Via: giphy.com

7. Hij deed mee aan Dancing With The Stars

In 2010 was David Hasselhoff te zien in de Amerikaanse versie van Dancing With The Stars. In de eerste aflevering danste hij samen met zijn danspartner Kym Johnson op het nummer Sex Bomb.

Helaas was de jury niet zo onder de indruk. David en Kim moesten de competitie al na die eerste aflevering verlaten.

David Hasselhoff in Dancing With The Stars
Via: youtube.com (capture) | OEyeCu812

Maar gelukkig hebben we de beelden nog! Bekijk de moves van The Hoff in de video hieronder:

8. Oostenrijk: eerste land waar hij op nr. 1 stond

In 1985 ging het niet zo lekker met David. Hij was net gescheiden, Knight Rider was gecancelled en zijn debuut album deed het ook al niet best in Amerika. Toen hij met een fan moest gaan lunchen (ze had een prijs in een tijdschrift gewonnen) had hij daar eigenlijk geen zin in, maar afzeggen was ook geen optie.

Tijdens de lunch vertelde de fan, Nikki, dat Davids album Night Rocker op nummer één stond in haar land, Oostenrijk. “Waar ligt Oostenrijk?” vroeg David. Nikki liet het zien op de kaart en vervolgens plande David er een tournee, voor uitverkochte zalen.

David Hasselhoff Night Rocker album
Via: David Hasselhoff / Night Rocker (cover)

9. Hij trad op op de Berlijnse Muur

Dit is misschien niet zo’n onbekend feitje, maar bijzonder is het natuurlijk wel! Na Oostenrijk veroverde David Hasselhoff namelijk ook Zwitserland en Duitsland.

In 1989 werd de titeltrack van zijn album Looking For Freedom in Duitsland een grote hit. Het nummer was gebaseerd op een Duits Liedje, Auf Der Strasse Nach Süden.

1989 was ook het jaar van de val van de Berlijnse Muur. Toen David dat jaar gevraagd werd voor een Nieuwjaarsshow op de Duitse televisie wilde hij graag meewerken. De opnames waren gepland in een hotel, maar David zei dat hij het alleen wilde doen als hij op de Berlijnse Muur mocht optreden.

Achteraf vond hij het zelf ook wel een beetje een opmerkelijk verzoek, maar de zender zei ja. Dus werd hij met een kraan op de muur getakeld, waar hij in een jas vol knipperlichtjes zijn superhit voor een publiek van duizenden mensen ten gehore bracht.

10. Hij trad op met André Rieu

We gaan in een adem door, want bijna dertig jaar later, in 2017, zong David hetzelfde nummer op het Maastrichtse Vrijthof, waar hij met het complete orkest van André Rieu te zien was. Zelfs KITT kwam even het podium op!

11. Zijn Live From Europe pay-per-view show werd verpest door O.J. Simpson

Op 17 juni 1994 gaf David een optreden in Europa. De show, David Hasselhoff Live In Europe, zou live worden uitgezonden in Amerika waar mensen tegen betaling de show konden bekijken. Hij hoopte dat dit concert zijn muzikale doorbraak in Amerika zou betekenen. Het was een geweldige show en hij kreeg een staande ovatie.

Maar toen hij na het optreden backstage kwam wees één van zijn gasten, Donald Trump, hem op een TV waarop de grote achtervolging van O.J. Simpson te zien was. Net tijdens het optreden van David was die achtervolging in Amerika in volle gang. 95 miljoen Amerikanen zaten aan de buis gekluisterd. Maar niet voor de show van David Hasselhoff…

David Hasselhoff Knight Rider KITT
Via: flickr.com | Silver Blu3, CC

12. Hij veilt regelmatig bijzondere memorabilia

Regelmatig komen persoonlijke items van David Hasselhoff voorbij op Hollywood-veilingen. “Ik heb zoveel spullen, ik kan het allemaal op zolder zetten, of in een restaurant, maar waarom zou ik het niet aan iemand geven die het graag wil hebben en daarmee geld inzamelen voor een goed doel?” aldus David.

Van directors-stoelen tot een gesigneerde rode zwembroek en van awards tot bijzondere kleding, het ene item is nog meer bizar dan het andere. Wat dacht je van dit meer dan levensgrote model dat gebruikt werd voor de SpongeBob-film?

13. Hij nam een metal-nummer op

Ja echt. In december 2020 werden we verrast door een samenwerking van de inmiddels 68-jarige Hoff met het Oostenrijkse electronic/metal/pop art-project CueStack.

Het nummer heeft de Nederlandse radio niet gehaald, maar werd op YouTube al bijna 3 miljoen keer bekeken. Wat vind jij ervan?

14. Er is een ijsje naar hem vernoemd

Ter gelegenheid van National Icecream Month lanceerde Del Monte Iced Refreshments in 2011 een speciaal ijsje: de Hoffsicle. Het ijsje met frambozensmaak had de vorm van… The Hoff natuurlijk!

David Hasselhoff IJsje Hoffsicle
Via: youtube.com (capture) | delmonteicecream

15. Mooiste momenten op de Nederlandse televisie

Voor het RTL-programma Syndroom ging Knight Rider-fan Twan samen met Johnny de Mol op reis naar Amerika. Daar stond David Hasselhoff toevallig net op zijn oprit KITT op te poetsen. David nodigde Twan uit voor een ritje met KITT en KITT had zelfs een persoonlijke boodschap voor Twan!

Zelfs David is emotioneel bij het afscheid. Ik heb het fragment al tientallen keren gezien, maar het blijft ontroerend. Toen David later dat jaar optrad tijdens het door hemzelf georganiseerde Celebrate the 80s & 90s in Assen kwam Twan trouwens ook langs. Samen zongen ze het voor het publiek het nummer Hooked On A Feeling.

Bekijk de video van Twan (één van mijn favoriete momenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis) hieronder:

Jouw David Hasselhoff herinneringen?

Ben jij fan van The Hoff? Zat je vroeger voor de buis voor Baywatch of Knight Rider? Of heb je dat geluidje van de rode lampjes in de grill van KITT (woowoo, woowoo) nog steeds als ringtone?

Deel jouw herinneringen aan David Hasselhoff in de comments onderin!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “David Hasselhoff: 15 opvallende feitjes die je niet wist over The Hoff”

Plaats een reactie

Share to...