David Hasselhoff feitjes The Hoff

Via: youtube.com (capture) | The SpongeBob SquarePants Movie

8. Oostenrijk: eerste land waar hij op nr. 1 stond

In 1985 ging het niet zo lekker met David. Hij was net gescheiden, Knight Rider was gecancelled en zijn debuut album deed het ook al niet best in Amerika. Toen hij met een fan moest gaan lunchen (ze had een prijs in een tijdschrift gewonnen) had hij daar eigenlijk geen zin in, maar afzeggen was ook geen optie.

Tijdens de lunch vertelde de fan, Nikki, dat Davids album Night Rocker op nummer één stond in haar land, Oostenrijk. “Waar ligt Oostenrijk?” vroeg David. Nikki liet het zien op de kaart en vervolgens plande David er een tournee, voor uitverkochte zalen.

David Hasselhoff Night Rocker album
Via: David Hasselhoff / Night Rocker (cover)

9. Hij trad op op de Berlijnse Muur

Dit is misschien niet zo’n onbekend feitje, maar bijzonder is het natuurlijk wel! Na Oostenrijk veroverde David Hasselhoff namelijk ook Zwitserland en Duitsland. In 1989 werd de titeltrack van zijn album Looking For Freedom in Duitsland een grote hit. Het nummer was gebaseerd op een Duits Liedje, Auf Der Strasse Nach Süden.

1989 was ook het jaar van de val van de Berlijnse Muur. Toen David dat jaar gevraagd werd voor een Nieuwjaarsshow op de Duitse televisie wilde hij graag meewerken. De opnames waren gepland in een hotel, maar David zei dat hij het alleen wilde doen als hij op de Berlijnse Muur mocht optreden.

Achteraf vond hij het zelf ook wel een beetje een opmerkelijk verzoek, maar de zender zei ja. Dus werd hij met een kraan op de muur getakeld, waar hij in een jas vol knipperlichtjes zijn superhit voor een publiek van duizenden mensen ten gehore bracht.

10. Hij trad op met André Rieu

We gaan in een adem door, want bijna dertig jaar later, in 2017, zong David hetzelfde nummer op het Maastrichtse Vrijthof, waar hij met het complete orkest van André Rieu te zien was. Zelfs KITT kwam even het podium op!

11. Zijn Live From Europe pay-per-view show werd verpest door O.J. Simpson

Op 17 juni 1994 gaf David een optreden in Europa. De show, David Hasselhoff Live In Europe, zou live worden uitgezonden in Amerika waar mensen tegen betaling de show konden bekijken. Hij hoopte dat dit concert zijn muzikale doorbraak in Amerika zou betekenen. Het was een geweldige show en hij kreeg een staande ovatie.

Maar toen hij na het optreden backstage kwam wees één van zijn gasten, Donald Trump, hem op een TV waarop de grote achtervolging van O.J. Simpson te zien was. Net tijdens het optreden van David was die achtervolging in Amerika in volle gang. 95 miljoen Amerikanen zaten aan de buis gekluisterd. Maar niet voor de show van David Hasselhoff…

David Hasselhoff Knight Rider KITT
Via: flickr.com | Silver Blu3, CC

12. Hij veilt regelmatig bijzondere memorabilia

Regelmatig komen persoonlijke items van David Hasselhoff voorbij op Hollywood-veilingen. “Ik heb zoveel spullen, ik kan het allemaal op zolder zetten, of in een restaurant, maar waarom zou ik het niet aan iemand geven die het graag wil hebben en daarmee geld inzamelen voor een goed doel?” aldus David.

Van directors-stoelen tot een gesigneerde rode zwembroek en van awards tot bijzondere kleding, het ene item is nog meer bizar dan het andere. Wat dacht je van dit meer dan levensgrote model dat gebruikt werd voor de SpongeBob-film?

13. Hij nam een metal-nummer op

Ja echt. In december 2020 werden we verrast door een samenwerking van de inmiddels 68-jarige Hoff met het Oostenrijkse electronic/metal/pop art-project CueStack. Het nummer heeft de Nederlandse radio niet gehaald, maar werd op YouTube al bijna 3 miljoen keer bekeken. Wat vind jij ervan?

14. Er is een ijsje naar hem vernoemd

Ter gelegenheid van National Icecream Month lanceerde Del Monte Iced Refreshments in 2011 een speciaal ijsje: de Hoffsicle. Het ijsje met frambozensmaak had de vorm van… The Hoff natuurlijk!

David Hasselhoff IJsje Hoffsicle
Via: youtube.com (capture) | delmonteicecream

15. Mooiste momenten op de Nederlandse televisie

Voor het RTL-programma Syndroom ging Knight Rider-fan Twan samen met Johnny de Mol op reis naar Amerika. Daar stond David Hasselhoff toevallig net op zijn oprit KITT op te poetsen. David nodigde Twan uit voor een ritje met KITT en KITT had zelfs een persoonlijke boodschap voor Twan!

Zelfs David is emotioneel bij het afscheid. Ik heb het fragment al tientallen keren gezien, maar het blijft ontroerend. Toen David later dat jaar optrad tijdens het door hemzelf georganiseerde Celebrate the 80’s & 90’s in Assen kwam Twan trouwens ook langs. Samen zongen ze het voor het publiek het nummer Hooked On A Feeling. Bekijk de video van Twan (één van mijn favoriete momenten uit de Nederlandse televisiegeschiedenis) hieronder:

Jouw David Hasselhoff herinneringen?

Ben jij fan van The Hoff? Zat je vroeger voor de buis voor Baywatch of Knight Rider? Of heb je dat geluidje van de rode lampjes in de grill van KITT (woowoo, woowoo) nog steeds als ringtone? Deel jouw herinneringen aan David Hasselhoff in de comments onderin!

Lees ook:


Méér herkenbare nostalgie?

Ontvang meer leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Schrijf je gratis in en ontvang ze wekelijks in je inbox! (al ruim 10.000 nostalgie-liefhebbers gingen je voor).

Foto van auteur
Geboren eind jaren 70, lagere school in de 80's en puber in de 90's. Gek op vintage spullen, pub quizzen en vooral op muziek. Verzamelt vazen uit de jaren '70 en kan geen platenzaak voorbijlopen. Tekstschrijver bij Piccalilly Connects.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “David Hasselhoff: 15 opvallende feitjes die je niet wist over The Hoff”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer