Op school word je voorzien van allerlei kennis en praktische vaardigheden, maar er zijn ook dingen die niet op het lesprogramma staan. Na het succes van deel 1, nu deel 2 van dingen die je eigenlijk op school had moeten leren!

1. Waarom er een gat in een rolmaat zit…

Hiermee kun je de rolmaat eenvoudig vasthaken aan een spijker of nagel, zodat je eenvoudiger kunt meten. De kartels worden gebruikt om iets te markeren op bijvoorbeeld een muur.

Rolmaat weetjes
Via: youtube.com (capture) | seejanedrill

2. Die kleine zakken, waar zijn ze eigenlijk voor?

Om het antwoord te vinden op dit mysterie moeten we wat verder terug in de tijd. Zo rond 1800 werd dit kleine zakje geïntroduceerd door Levi’s’, een nog steeds bekende en gerenommeerde jeansmaker.

Dit was niet voor kleingeld, maar kon gebruikt worden om een zakhorloge in op te bergen. Praktisch alle cowboys maakte toen gebruik van een dergelijk horloge en konden deze dus handig opbergen.

Jeans-zakje-spijkerbroek-kleine
Via: depositphotos.com | natazhekova

3. Waarom heeft een slot een extra gat?

Dit heeft te maken met het feit dat sloten vaak (deels) buiten gebruikt worden. Het extra gaatje wordt dus gebruik om water kwijt te kunnen.

4. Dit icoontje geeft aan waar de tankdop zit…

lichtje tankdop kant weetjes dashboard auto
Via: Wikimedia Commons | Ashley Wann, CC

5. Hoe kun je zien dat een smartphone in het water is geweest?

Eenvoudig: door een stickertje aan de binnenkant van je smartphone. Deze kleurt als dit het geval is!

6. Waarom zitten deze dingen op een toetsenbord?

Dit zijn indicators voor mensen die met 10 vingers tikken. Hierdoor voel je precies waar je bent op het toetsenbord.

Keyboard indicatoren
Via: flickr.com | Chris Betcher (edit), CC

7. Waarom krullen post-its altijd?

Als je kiest voor een andere manier om ze eraf te halen, met de plakrand mee, dan zullen ze niet krullen en blijven ze dus beter plakken. Dus NIET zo:

Post-it 1
Via: whitehorses.nl

Maar zo:

Post-it 2
Via: whitehorses.nl

Want dit is het verschil:

Post-it 3
Via: whitehorses.nl

8. Wat is dit op een iPhone?

Dit is een extra microfoon, die omgevingsgeluid kan wegfilteren en het geluid tijdens het filmen accurater kan maken.

iPhone microfoon
Via: flickr.com | Tinh tế Photo, PD

9. Dit ding op een nietmachine

Ook dit antwoord is relatief eenvoudig en wist je wellicht niet. Waar de ‘normale’ stand de uiteindes naar binnen vouwt van de nietjes, vouwt deze omgedraaide versie de nietjes naar buiten. Weet je dat ook weer…

10. Waren hebben wijnflessen geen platte onderkant?

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het voor glasblazers vroeger moeilijk was om platte bodems te maken. Maar het heeft ook echt een functie. Bezinksel komt op deze manier minder snel in het glas terecht bij het inschenken.

Wist jij al deze zaken?

Laat ons hieronder in een reactie weten of jij al op de hoogte was van al deze zaken. Mist er nog eentje in het rijtje? Dan horen wij het graag!

Lees ook:


Word nog vrolijker van nostalgie!

Ontvang meer positieve leuke en exclusieve herinneringen aan vroeger! Laat je emailadres achter en we sturen ze direct (gratis) naar je inbox!

Volg ons op Facebook

We hebben verschillende pagina’s, met een eigen focus! Vergeet dus vooral niet onze pagina’s te liken…

Foto van auteur
Als hoofdredactie van Vroegert heeft jeugdsentiment en nostalgie altijd hoog in het vaandel gestaan. Hoe geweldig is het om al die leuke dingen van vroeger terug te zien? Precies dat gevoel wilde we delen met iedereen!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

10 gedachten over “10 dingen die je eigenlijk op school had moeten leren (deel 2)”

 1. Ik ( 65jaar ) heb altijd gehoord ,hoe groter de deuk in het gat hoe beter de wijn is .grote wijnen.altijd “ un grand cu “
  Hoe duurder de wijn hoe groter “ de cu “

  Beantwoorden
 2. Leuk die informatie, maar het moet wel kloppen. Als Levi’s zo rond 1800 kleine zakje maakt voor horloges, hoe kan het dan dat Levi Strauss pas in 1829 geboren is?

  Beantwoorden
  • Maar jullie vergeten te vertellen waarom je nietjes naar buiten zou buigen.
   Dit is om ze handmatig makkelijk te kunnen verwijderen uit de papieren, om vellen los te maken door het papier te buigen.

   Beantwoorden
   • Beste Cees
    Ik geloof dat er toen in die tijd de elektriciteit,nog maar net in zijn babyschoentjes stond. Laat staan dat er ook maar een of andere cowboy dacht hey in de het jaar 2005 komt er een ipod op de markt. Laat ik tegen levi straus zeggen dat hij daar een speciaal zakje moet maken in zijn jeans. En tot die tijd doen we onze zakhorloge er wel in. Yippie kayee????

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer