Via: Wikimedia Commons, Wammes Waggel, CC

Misschien herinner je je tijd op de basisschool wel als een periode waarin je alleen maar speelde of anders herinner je je misschien nog de rekenlessen waarin je keersommen leerde. Hoe zag zo’n hele dag op de basisschool er nou ook alweer uit?

Een nostalgische dag in de basisschool…

De hele dag zat je in hetzelfde lokaal, luisterde je naar dezelfde leraar of lerares en keek je uit naar het kwartier waarin jullie buiten mochten spelen. Soms kwam je thuis en was je helemaal kapot na een dag school, maar nu verlang je af en toe best wel eens terug naar die tijd waarin je grootste zorg was, dat je niet kon bedenken wat je wilde tekenen. Zo zag een dag op de basisschool eruit; 10 nostalgische momenten:

8.00u: Goedemorgen!

Nadat je door je ouders wakker gemaakt werd, een lekker gezond ontbijt op had en je je drinken en bakje met fruit in had gepakt, bracht een van je ouders je naar school. Je zwaaide nog even en stapte de school binnen. Klaar voor de dag!

Basisschool klas lokaal
Via: Wikimedia Commons | Alex P. Kok, CC

8.30u: School begint

Snel hing je je jas op en als je pech had, was er een kind in je klas met luizen waardoor je uit voorzorg een luizencape om je jas heen deed, zodat je de beestjes zelf niet op je hoofd kreeg.

Via: Wikimedia Commons, Onderwijsgek, CC

Je zocht je stoel op en je begon op maandag altijd in een kring. Iedereen uit je klas vertelde dan wat ze dat weekend hadden gedaan.

9.00u: Rekenles

Iedereen ging aan zijn tafel zitten en uit je laatje onder je tafel haalde je je rekenboek en -schrift tevoorschijn. Waarschijnlijk leerde je iets als keersommen, klokkijken of hilarische verhaalsommetjes over ‘Jantje’. Natuurlijk was er ook de bekende staartdeling:

Via: youtube.com (capture) | Goed rekenonderwijs

10.00u: Schrijven

Tijdens de schrijflessen leerde je je handschrift verbeteren. Natuurlijk moest je áltijd in schrijfletters schrijven en gebruikte je je vulpen.

Via: Wikimedia Commons, Mork, CC

10.30u: Eten

Wanneer je leraar of lerares zei dat jullie je eten mochten pakken, renden jullie zo snel als je konden naar je tas toe. Je at de lekkerste tussendoortjes, want koeken met chocola mochten toen nog gewoon!

Via: youtube.com (capture) | Chocolo Roberto

Hoe de de rest van een dag op de basisschool eruit zag, lees je op de volgende pagina!

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

7 gedachten over “Zo zag vroeger jouw dag op de basisschool eruit”

  1. Vroeger, in de 4e klas (Jenaplan) was er een plastic ding waar verschillende “vullingen” in konden. Van casette hoorde je vragen en moest je met je potlood of pen het goede antwoord kiezen. Was het goed prikte je een gaatje en anders bleef het foute stipje staan. Had een speciale naam maar die weet ik niet meer…

    Beantwoorden
  2. Alleen kloppen de tijden niet helemaal. 8:30 liep je zelf vanuit huis naar school. Je ouders mochten echt niet in de buurt komen dat was beschamend. Laat staan dat je werd gebracht met de auto. 8:45 begin school standaard met een kringgesprek. 12:15 had je middagpauze. Je ging naar huis of naar de overblijf. De overblijf werd gewoon gedaan door moeders en niet door PM-ers of zoiets. 13:30 begon het middaggedeelte van school waarin je je reken- of taalwerk afmaakte. En om 15:30 was iedereen uit. Vriendjes die op een andere school zaten hadden dezelfde schooltijden dus je kon gelijk met alle buurtgenootjes buiten spelen. Je had namelijk op de basisschool nooit huiswerk. Verder had je nog gewoon vakken als biologie, aardrijkskunde en geschiedenis en geen topondernemers en werkstukvakken. Je leerde op de basisschool je basisvaardigheden.

    Beantwoorden
  3. De combinatie van activiteiten zier er volledig onlogisch uit; de staartdelingen en de grammatica/spelling passen bij groep 7/8 en de kar en het buitenspelen passen bij groep 1/2 .

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer