44 jaar Drukwerk: hoe gaat het nu met Harry Slinger?

Door

Linda Groen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Laatste update:

4

Drukwerk band Wat dom

Drukwerk werd opgericht in 1978 en had enkele GROTE hits in de jaren 80, die iedereen ‘van toen’ zich nog herinnert, klik maar op 1 van onderstaande videos, je zingt binnen een minuutje weer mee.

Terugblik op Drukwerk, weet je nog?

Drukwerk werd in beginsel opgericht door Harry Slinger, Ton Coster, Joop May en Hans Witteveen, maar in verloop van tijd is de samenstelling van de band wel veranderd. In het begin waren de liedjes protestsongs tegen atoomenergie en ter ondersteuning van vluchtelingen en krakers.

drukwerk band
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

Al snel volgden er enkele onvergetelijke hits. Laten we even terugkijken op Drukwerk in de jaren 80, dit roept vast fantastische herinneringen op, ook bij jou!

Nederlandstalige muziek

Eén van de grootste hits was “Je loog tegen mij”. Nederlandstalige muziek wordt een beetje in de ban gedaan eind jaren 80, en Drukwerk heeft daar de gevolgen van ondervonden, de band ging dan ook in 1990 uit elkaar. Maar Drukwerk is terug!

drukwerk jaren 80
Via: Nationaal Archief | Vollebregt, Sjakkelien / Anefo, CC

Harry Slinger

Harry Slinger was de zanger en oprichter van Drukwerk en zit vandaag de dag nog in de band. Hij is de band! Alhoewel het zonder zijn muzikanten natuurlijk wel erg moeilijk zou worden.

Harry Slinger Drukwerk
Via: Nationaal Archief | Bogaerts, Rob / Anefo, CC

Hij werkte toen hij jong was als jongerenwerker in Amsterdam-Noord, daar schreef hij zijn eerste bekende protestsong ‘Ik verveel me zo (in Amsterdam-Noord)’, dat een cover was van A hard rain’s a gonna fall van Bob Dylan. Dit nummer gaf Drukwerk nationale bekendheid. Hieronder een audiobestand van dit nummer:

De Rode Muts

Harry Slinger, zanger en bandleider, was herkenbaar om zijn rode muts, een vreemd rond ding dat hij altijd ophad. Zelf zegt hij over de muts dat die reuze handig was, omdat hij zonder veel minder herkend werd op straat, handig als je gewoon anoniem wilt winkelen of wandelen!

Harry’s vrouw Marijke stond aan de basis van het rode mutsje, Harry droeg nl. altijd zwarte petten en ze vroeg hem simpelweg of het niet iets vrolijker kon. Nou, wel dus! Ken je het mutsje nog? Harry droeg ‘m echt altijd…

44 jaar Drukwerk: hoe gaat het nu met Harry Slinger?
Via: youtube.com (capture) | Drukwerk

Amsterdam

Harry Slinger is geboren (3 hoog achter op de Bloemgracht, zoals we in Hee Amsterdam kunnen horen!) en getogen in Amsterdam, en dat is goed te horen! In 1983 had Drukwerk een grote hit met “Hee Amsterdam”.

De 1e grote hit: Je loog tegen mij

Je loog tegen mij met de songtekst, om het meezingen nog makkelijker te maken. Een ware smartlap, in plat Amsterdams. Het nummer, uitgebracht in 1981, heeft twee weken op de 1e plaats van de Top 40 gestaan in 1982 en gaf het startteken voor een lange, succesvolle carrière voor Harry Slinger en de band Drukwerk.

De bandleden van de Jaren 80

Drukwerk heeft de bandleden regelmatig zien veranderen, maar Harry Slinger is er vanaf het begin bij, en bijgebleven! Acteur Frank Schaafsma (Schatjes!) was bassist van de groep in 1986.

In het begin waren de bandleden buiten zanger Harry Slinger Hans Witteveen (bas), Jan Offenberg (bas), Joop May (toetsen) en Ton Coster (gitaar).

Drukwerk wint een Edison in 1984

In 1984 kreeg Drukwerk uit handen van Johnny Jordaan een Edison voor hun album “(N)iemand wint”. Hier zie je hun blijdschap en ook Johnny Jordaan en Willem Ruis, de presentator.

De volgende grote hit: Marianneke

In 1983 had Drukwerk een grote hit met het nummer Marianneke. Een gezellig nummer dat door iedereen in Nederland gezongen en meegezongen werd. Kom weer in die sfeer:

Er zijn meisjes die doen het met tegenzin
D’r zijn meisjes die vinden het fijn
Marianneke doet het met veel plezier oh
Wat zal ik daar gelukkig mee zijn, oh yeah
Wat zal ik daar gelukkig mee zijn.

Laten we Marianneke nog één keer bekijken!

Hoe gaat het nu met Harry Slinger?

In 1990 is Drukwerk er tijdelijk mee gestopt, maar Drukwerk is terug! Als jij het ook zo leuk vond om deze liedjes weer eens te horen, lees dan snel verder om te zien hoe het nu met Harry Slinger en Drukwerk is…

Heropstart in 2012 : Drukwerk2

Harry Slinger was boos in 2012. Voor hem waren havenarbeiders in de grazen genomen en gedupeerd door hun verzekeraar en door financieel bedrog door grote financiële bedrijven.

De havenarbeiders stonden, voor hem, synoniem aan gewone mensen zoals jij en ik, ‘die steeds vaker te grazen worden genomen’, aldus Harry zelf. De tekst van de grote hit ‘je loog tegen mij’ werd aangepast en de opbrengst van de nieuwe single ging voor een groot deel naar de havenarbeiders.

Schijn ’n lichie op mij

In 2014 wordt ‘Schijn ’n lichie op mij’ opnieuw uitgebracht, een lied dat voor het eerst is uitgekomen in 1982.

De bandleden van Drukwerk2 : Harry zingt met zijn zoon!

In de nieuwe bezetting van Drukwerk vinden we naast Harry Slinger ook zijn zoon Bram Slinger op het toetsenbord. Hoe leuk is dat, in een band zitten met je zoon?

Harry Slinger en zoon Bram
Via: youtube.com (capture) | Harry Slinger official

Drukwerk2 tijdens de corona crisis

Ook Drukwerk heeft natuurlijk te maken gehad met alle beperkingen die ons opgelegd zijn tijdens de corona pandemie. Harry en zijn bandgenoten speelden daarom in de huiskamer.

Gelukkig waren de technologieën er om op afstand mensen te kunnen laten genieten van muziek.

Drukwerk band video
Via: youtube.com (capture) | Harry Slinger official

Ook zong hij voor de buurtbewoners, veilig vanaf het balkon: (je loog tegen mij)

Hee Amsterdam, ze zeggen dat je bent veranderd
Hee Amsterdam, je kan geen goed meer doen
Maar wie dat zegt die is geen Amsterdammer, want Amsterdam
Je bent nog net als toen.… 

Gekopieerd door Rihanna?

Sommige luisteraars vonden het nummer Je Loog Tegen Mij wel erg op een plaat van Rihanna lijken…

Vergelijk Rihanna nu maar even met:

Harry Slinger heeft in RTL Late Night verteld hoe hij zijn hit terug hoort in Love in the Brain van Rihanna. Hij klaagt haar niet aan voor plagiaat. Het is dan ook niet echt gekopieerd, alleen gelijkend in het begin.

Eigenlijk vindt hij het wel leuk als zijn liedje Rihanna geïnspireerd heeft.

Wat denk je ervan, plagiaat of niks aan de hand? Laat je mening hieronder weten!

Jouw herinneringen aan Drukwerk

Was jij vroeger fan van Drukwerk? Of misschien ben je dan nog wel steeds! Laat ons hieronder in een reactie jouw favoriete herinnering of lied weten van Drukwerk!

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “44 jaar Drukwerk: hoe gaat het nu met Harry Slinger?”

 1. iedereen om mij heen waren toen voor Doemaar, ik ging helemaal voor Drukwerk, en nog steeds zing ik alle nummers luidkeels mee.
  laats zelfs nog een vriend geattendeerd op laat de rijken de crissis betalen. nummer die ook nu weer erg van pas komt.

  Beantwoorden
 2. Harry was vroeger bij ons in het buurthuis De Banne jeugdwerker. Wat hebben we een goede herinneringen aan de uren die we daar waren.
  Optredens van Drukwerk, disco’s en vanuit school altijd even gezellig bij elkaar.
  Bedankt Harry voor de gouden herinneringen

  Beantwoorden
 3. Drukwerk, Harry’s band, nog steeds helemaal feeling!!
  Toen ik als docente in speciaal onderwijs muziek moest geven, begrepen de leerlingen fwilloos hoe fantastisch de nummers een echt verhaal vertelden over levensechte dingen,.. nog steeds groot fan!!! Liefs cindy

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...