Fashion plates werden begin jaren ’80 enorm populair onder jonge meiden. Deze rage had een opleving in de jaren ’90 en in 2015 zijn de Fashion plates van Kahootz benoemd tot “Best Toy for Kids”. Een hele prestatie als je je bedenkt hoeveel nieuw speelgoed er dagelijks op de markt komt, vooral rond de feestdagen. Maar hoe leuk waren onze Fashion Plates eigenlijk en waarom is dit speelgoed decennialang favoriet?

Mode ontwerpen met Fashion Plates

Met de verschillende plates, platen, kon je mix en matchen en zo kreeg je iedere keer een leuke creatie. Een outfit bestond uit drie delen; een hoofd, romp en onderlijf. Deze 3 onderdelen kon je verwisselen. Als jong meisje droom je ervan om later mode-ontwerper te worden en dat vervolgens iedereen loopt in kleding, ontworpen door jou. Je kon kiezen uit hoeden, vesten, truien, shirts, broeken, rokken, schoenen en ga zo maar door. De mogelijkheden waren eindeloos. En als je eenmaal klaar was met designen, dan hield je natuurlijk een modeshow met als toeschouwers de knuffels of je ouders, als je die nog zover kon krijgen tenminste. Good times!

Wat maakt Fashion Plates zo leuk?

We sommen even wat leuke herinneringen en typerende eigenschappen van de nostalgische fashion plates op. Had jij ze zelf vroeger ook? Wat vond je ervan? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Fashion plates zijn tijdloos.

Mode ontwerpen met de zogenaamde plates is echt van alle tijden. Dames van adel kregen ruim 150 jaar geleden hun vrouwen magazines al thuis gestuurd en daarin stonden allerlei outfits voor iedere gelegenheid en die kon je dan of zelf maken of laten maken door een kleermaker.

Haal nostalgie terug ? click op plaatje!

2. Mode ontwerpen = simpel!

De fashion plates uit de jaren ’80 en ’90 maken mode ontwerpen eenvoudiger. Met een paar simpele plaatjes en wat potloden kan iedereen mode ontwerpen!

3. Fashion plates in verschillende edities

Het was voor speelgoedfabrikanten onmogelijk patent op Fashion Plates te krijgen, zij hadden het immers niet bedacht. Iedere grote speelgoedfabrikant bedacht daarom zijn eigen fashion plates. Ik vond persoonlijk die van Barbie het leukst.

4. Sparen was leuk…

Iedere speelgoedfabrikant had tal van variaties op Fashion Plates. Zo had je de zomer- en wintercollectie. Uiteraard allemaal apart verkrijgbaar dus flink cashen voor de speelgoedfabrikant. Je moest als mode-ontwerper toch wel alle edities hebben, of niet?! Sommige hadden een swim suit edition, die bestond uit allerlei setjes om een badpak of bikini te maken. Met andere plates maakte je dan weer je overige sport outfits. En je moest en zou ze allemaal hebben.

.

5. Uren speelplezier!

Juist omdat je zo veel eigen designs kon creëren, was je uren zoet met het ontwerpen van mode. Lekker rustig voor je ouders 😉

6. Educatief speelgoed?

Het is niet alleen leuk om mode te ontwerpen, kinderen worden gestimuleerd creatief bezig te zijn. En wellicht is je fijne motoriek zodanig goed ontwikkeld omdat je vroeger zo moest priegelen met van die kabouter potloodjes. 😉

7. Samen spelen, samen delen….

Het allerleukste aan Fashion plates was natuurlijk dat je het samen kon doen. En daarna je knuffels en/ of ouders nog langer vervelen met een ware modeshow. 😉

Jouw herinneringen aan de Fashion Plates?

Ben jij inmiddels modeontwerper en waren Fashion plates jouw eerste creaties? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder. Als meisje waren er natuurlijk veel dingen die je kon sparen en moest hebben. Herken je ook deze nostalgische echte meiden-dingen.

Foto van auteur
Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer