7 redenen waarom die Fashion Plates zo geweldig waren

Door

Zuleikha Meijen

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Fashion Plates mode ontwerpen kind.webp

Fashion plates werden begin jaren 80 enorm populair onder jonge meiden. Deze rage had een opleving in de jaren 90 en in 2015 zijn de Fashion plates van Kahootz benoemd tot “Best Toy for Kids”.

Een hele prestatie als je je bedenkt hoeveel nieuw speelgoed er dagelijks op de markt komt, vooral rond de feestdagen. Maar hoe leuk waren onze Fashion Plates eigenlijk en waarom is dit speelgoed decennialang favoriet?

Fashion Plates: mode ontwerpen als kind

Met de verschillende plates (plastic platen), kon je mix en matchen en zo kreeg je iedere keer een leuke creatie. Een outfit bestond uit drie delen; een hoofd, romp en onderlijf. Deze 3 onderdelen kon je verwisselen, papiertje erboven en met een soort van loodje/krijtje, kreeg je dan de vorm van je creatie op papier!

Als jong kind droomde je ervan om later mode-ontwerper te worden en dat vervolgens iedereen loopt in kleding, ontworpen door jou.

Je kon kiezen uit hoeden, vesten, truien, shirts, broeken, rokken, schoenen en ga zo maar door. De mogelijkheden waren eindeloos. En als je eenmaal klaar was met designen, dan hield je natuurlijk een modeshow met als toeschouwers de knuffels of je ouders, als je die nog zover kon krijgen tenminste. Good times!

Fashion plates speelgoed mode

Wat maakt Fashion Plates zo leuk?

We sommen even wat leuke herinneringen en typerende eigenschappen van de nostalgische fashion plates op. Had jij ze zelf vroeger ook? Wat vond je ervan? Laat het weten in een reactie onderin!

1. Fashion plates zijn tijdloos

Mode ontwerpen met de zogenaamde plates is echt van alle tijden. Dames van adel kregen ruim 150 jaar geleden hun vrouwen magazines al thuis gestuurd en daarin stonden allerlei outfits voor iedere gelegenheid en die kon je dan of zelf maken of laten maken door een kleermaker.

7 redenen waarom die Fashion Plates zo geweldig waren

2. Mode ontwerpen = simpel!

De fashion plates uit de jaren 80 en 90’s maken mode ontwerpen eenvoudiger. Met een paar simpele plaatjes en wat potloden kan iedereen mode ontwerpen!

Dat bewees ook die andere modeontwerper voor kinderen, de modewijzer:

7 redenen waarom die Fashion Plates zo geweldig waren

3. Fashion plates in verschillende edities

Het was voor speelgoedfabrikanten onmogelijk patent op Fashion Plates te krijgen, zij hadden het immers niet bedacht. Iedere grote speelgoedfabrikant bedacht daarom zijn eigen fashion plates. Ik vond persoonlijk die van Barbie het leukst.

7 redenen waarom die Fashion Plates zo geweldig waren

4. Sparen was leuk…

Iedere speelgoedfabrikant had tal van variaties op Fashion Plates. Zo had je de zomer- en wintercollectie. Uiteraard allemaal apart verkrijgbaar dus flink cashen voor de speelgoedfabrikant. Je moest als mode-ontwerper toch wel alle edities hebben, of niet?!

Sommige hadden een swim suit edition, die bestond uit allerlei setjes om een badpak of bikini te maken. Met andere plates maakte je dan weer je overige sport outfits. En je moest en zou ze allemaal hebben.

.

5. Uren speelplezier!

Juist omdat je zo veel eigen designs kon creëren, was je uren zoet met het ontwerpen van mode. Lekker rustig voor je ouders 😉

6. Educatief speelgoed?

Het is niet alleen leuk om mode te ontwerpen, kinderen worden gestimuleerd creatief bezig te zijn. En wellicht is je fijne motoriek zodanig goed ontwikkeld omdat je vroeger zo moest priegelen met van die kabouter potloodjes. 😉

7 redenen waarom die Fashion Plates zo geweldig waren

7. Samen spelen, samen delen….

Het allerleukste aan Fashion plates was natuurlijk dat je het samen kon doen. En daarna je knuffels en/ of ouders nog langer vervelen met een ware modeshow. 😉

Jouw herinneringen aan de Fashion Plates?

Ben jij inmiddels modeontwerper en waren Fashion plates jouw eerste creaties? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder.

Als meisje waren er natuurlijk veel dingen die je kon sparen en moest hebben. Herken je ook deze nostalgische echte meiden-dingen.

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Topics:

Tegenwoordig leven wij online en ondanks dat ik me daar erg in thuis voel met mijn online marketing bureau zulutions, verlang ik soms heerlijk terug naar de jaren '90. Mijmer jij met me mee?

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “7 redenen waarom die Fashion Plates zo geweldig waren”

  1. Ja het was geweldig om sjablonen te hebben met prinsessen jurken. Stukje fantasie in, ik denk, iedere jong meisje!
    En hey, ik kreeg het sinterklaas avond 1978

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Share to...