Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd

Door

Harry Wibier

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

duur speelgoed

Veel speelgoed verdwijnt na een paar keer spelen in de vuilnisbak. Dat geldt hopelijk niet voor het duur speelgoed waar je hieronder over kan lezen. Het is kapitalen waard! Wacht dus even met het opruimen van oude spullen tot je dit artikel hebt gelezen.

Duur speelgoed

Speelgoed kan om verschillende redenen veel geld waard zijn. Soms heb je het niet eens in de gaten. En met jou een heleboel mensen niet. Het kan gewoon weken voor een paar dubbeltjes in de kringloopwinkel liggen, zonder dat iemand het meeneemt. Niemand heeft dan door waarom dat stuk speelgoed waard is.

We zetten de redenen op een rijtje.

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: pxfuel.com, CC

Zeldzame verzamelstukken

Soms is speelgoed al veel geld waard bij verschijning. Niet omdat het fantastisch spul is, maar omdat de producent weet dat er verzamelaars zijn die hun collectie compleet willen hebben. Daarom brengt hij het uit in een beperkte oplage.

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: pxfuel.com, CC
Speelgoed veilingen
Bekijk oud speelgoed of verkoop jouw eigen speelgoed

Trouwe verzamelaars

Verrassingseieren zijn een perfect voorbeeld zeldzame verzamelstukken! Daar zitten soms speeltjes in waar je heel veel eieren voor moet eten voor je ze krijgt. Trouwe verzamelaars kopen honderden eieren om een set compleet te krijgen en gooien de chocola weg. Die krijgen ze anders niet weg gekauwd!

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: pxfuel.com, CC

Nostalgische items

Oud speelgoed kan ook veel geld waard zijn. Het doet het veel mensen denken aan hun jeugd. Wat ook vaak gebeurt, is dat iemand als kind heel graag een specifiek stuk speelgoed wilde hebben en het nu pas als volwassene kan aanschaffen. Of het speelgoed is na verloop van tijd zeldzaam geworden.

Het grootste deel van de oplage is beschadigd geraakt of met de vuilnisman meegegeven. Dat gaat bijvoorbeeld op voor oude matchbox speelgoedautootjes. Probeer daar maar eens een puntgaaf vintage exemplaar van te bemachtigen. Hetzelfde geldt voor een originele en daardoor bijzonder waardevolle Pokémon Kaart

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: pxfuel.com, CC

Unieke kunstwerkjes

Speelgoed kan ook veel waard zijn omdat het ambachtelijk is gemaakt. Vooral vroeger kwam dat vaak voor. Veel werd toen met de hand gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan hobbelpaarden, schaalmodellen of poppenhuizen. Tegenwoordig vinden veel verzamelaars het bijzonder om zo´n eenmalig exemplaar in hun bezit te hebben. Op zich is dat niet zo gek; vaak hebben deze unieke stukken veel karakter.

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: pxfuel.com, CC

Goud en diamanten

Tot slot kan speelgoed heel veel waard zijn omdat het van waardevol materiaal is gemaakt: Een poppenkroontje met echte diamanten bijvoorbeeld. Logisch dat zoiets duurder is dan plastic importgoederen uit Azië! Maar ja, of je het dan nog speelgoed kan noemen is de vraag. Want laat jij je kind de zandbak ingaan met een schaalmodel van puur goud?

11x het duurste speelgoed uit jouw jeugd

Die gouden Lamborghini ligt waarschijnlijk niet op je zolder en ook niet in de kringloopwinkel. Maar niet getreurd, want er blijven nog genoeg kansen over. Hopelijk geeft dit rijtje je een vermoeden van een kleine zeldzame schat die jij nog bij je oude spullen hebt liggen. Hier zijn 11 kostbare stukken speelgoed:

1. Barbies

Misschien weet je dat er honderden soorten Barbie bestaan. Sommige daarvan zijn een behoorlijke zeldzaamheid. Zo bestaat er een Barbie uit 1959 met een zwart-wit zwempak die maar liefst $ 23.000 waard is. Maar dat is dan ook de allereerste Barbie ooit gemaakt. Jouw Barbies zijn minder waard, maar kunnen altijd nog een aardig bedrag opbrengen.

Deze beste man heeft z’n pop dus iets te goedkoop verkocht:

2. Disney speelgoed

Donald Duck, Goofy en Mickey Mouse zij al decennialang populair. Hetzelfde geldt voor het speelgoed dat rond deze Disneyfiguren is gemaakt. Spaarpotten, rubber poppetjes, schuifpuzzeltjes, boekjes, spelletjes en puzzels kunnen daarom erg gewild zijn. Vooral als ze oud zijn, behoort het zeker in het rijtje met duur speelgoed!

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: Micky Mouse (cover)

En als voorwerpen gewild zijn brengen ze veel geld op. Wees dus altijd zuinig op je Disney-speelgoed!

3. Teddyberen

Vintage teddyberen of speciale edities kunnen veel geld opbrengen. Denk bijvoorbeeld aan ambachtelijk vervaardigde knuffelberen of hele oude beren. Dat kan heel ver gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze luxe Steiff beer met kleertjes van Louis Vuitton? Voor zo’n slordige 2 miljoen euro kun jij hem op je kussen leggen. Deze behoort dus absoluut tot duur speelgoed!

4. James Bond, Thunderbirds, Star Wars en ander filmspeelgoed

James Bond auto´s vormen de basis voor veel fantastisch speelgoed. Interesse in een Bond speelgoedauto van ca. € 2 miljoen? En wat dacht je van Star Trek, Doctor Who, Thunderbirds en andere populaire science fiction series?

Speelgoed ruimtescheepjes en poppetjes staan garant voor uren speelplezier. Als je de merchandise rond de eerste Star Wars film nog hebt, kun je daar makkelijk een liefhebber voor vinden die er meerdere tientjes voor neerlegt. Tegenwoordig is dat speelgoed meer waard dan toen het gemaakt werd. En het hoeft niet eens zo groot te zijn als dit uit de hand gelopen stuk speelgoed.

5. Puzzeltjes

De prijs van een simpel puzzeltje kan oplopen tot miljoenen euro ‘s. Voorwaarde is dan wel dat hij is gemaakt van goud en edelstenen. Er bestaan meerdere Rubik´s kubussen waar je de meest schitterende resultaten kan behalen.

Maar wij snappen ook wel dat je dergelijke puzzels niet in huis hebt liggen. Toch kan ook jouw puzzel geld waard zijn. Vooral als hij is gemaakt in een kleine of speciale oplage of als hij erg oud is. En je raad het al; als er een plaatje van Donald Duck of andere figuurtjes op staat neemt de waarde toe. Dat geldt zelfs voor My Little Pony.

6. Spelletjes

Ook spelletjes kunnen veel geld waard zijn. Een oorspronkelijke vintage uitgave van Monopoly kan flink wat opbrengen, maar liefst $ 146.500.

Hetzelfde geldt voor de talloze speciale edities waarvan sommigen op het moment van verkoop gewilde collectors items zijn.

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: Monopoly – The Godfather (cover)

De meest speciale editie van Monopoly ligt in New York. Hij is gemaakt van goud. De waarde is bijna twee miljoen euro.

7. Madame Alexander poppen

De oudste poppen van het Amerikaanse merk Madame Alexander komen uit de jaren ’20. Het zijn exclusieve stukken speelgoed waarvan de prijs behoorlijk kan oplopen.

Zou het komen door de speciale designerkleding van onder andere Christian Dior? Niet alleen daardoor, want de kleine oplage doet ook veel. Zo bestaat er een model Eloise waar slechts vijf exemplaren van zijn. Als je er daar één van wilt hebben moet je zo´n slordige vijf miljoen euro neerleggen.

duur speelgoed
Via: youtube.com (capture) | Theriault’s Dolls

8. Mechanische speelgoed

Met een lengte van 120 centimeter, een gewicht van 55 kilo en 2.340 onderdeeltjes is l’oiseleur misschien wel het meest vernuftige stuk speelgoed dat ooit is gemaakt. Christian Bailly maakte het mechaniek en de aankleding.

Het totaal is nu meer dan zeven miljoen euro waard. Het is niet het enige mechanische speelgoed, want het komt voor in allerlei vormen. Zo heb je onder andere racebaantjes, springkikkers en autootjes. Maar die mechanische poppen zijn wel het meest bijzonder.

9. Poppenhuizen

Ook poppenhuizen kunnen veel waarde hebben. Dat geldt voor zelf getimmerde vooroorlogse stukjes huisvlijt, voor kleine tijdsbeeldjes en voor spectaculaire museumstukken.

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: flickr.com | diepuppenstubensammlerin, CC

Het meest waardevolle poppenhuis ter wereld is het Astolat Dollhouse Castle, met een waarde van meer dan zeven miljoen euro. Nog nooit zag je zo´n groot poppenhuis met zulke verbijsterende details.

10. Vintage Lego

Denk altijd na voor je je Lego wegdoet! Sommige sets zijn duizenden euro´s waard. Die hele zeldzame dozen heb jij waarschijnlijk niet thuis liggen, maar je oude lego kan desondanks financieel nog heel interessant zijn. Voor veel oude legosets geldt dat liefhebbers er enkele tientjes of zelfs meer dan honderd euro voor over hebben.

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: flickr.com | dollyhaul, CC

11. Oude boeken

Boeken verdwijnen tegenwoordig in grote hoeveelheden in de papierbak. Wie wil immers nog zo’n grote kast in zijn kamer hebben staan? Maar pas op! Sommige boeken zijn zeldzaam. Je kan je wellicht voorstellen dat de eerste drukken van beroemde jeugdliteratuur als Dik Trom of Winnie de Poeh geliefd zijn bij verzamelaars.

In de Verenigde Staten is een boek voor een ongelooflijke som van $ 25.000 over de toonbank (nou ja, tussen handelaren dan) gegaan!

Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd
Via: youtube.com (capture) | Bell’s Books

En vergeet je stripboeken niet! Oude Kuifjes zijn echt geld waard en hetzelfde geldt voor veel andere boeken, mits ze er nog een beetje goed uitzien en niet compleet zijn stuk gelezen. Het duurste stripboek? Action Comics 1 voor niet minder dan $ 3,2 miljoen

Heb jij nog duur speelgoed?

Dit waren elf voorbeelden van kostbaar speelgoed. Weet jij er nog meer? Heb jij onlangs zelf voor veel geld een deel van je oude speelgoed verkocht? Of heb jij nog extra tips voor mensen die hun zolder gaan opruimen?

Aarzel niet en laat het weten in een reactie.

Speelgoed veilingen
Bekijk oud speelgoed of verkoop jouw eigen speelgoed

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd”

Plaats een reactie

Share to...