duur speelgoed

Via: flickr.com | dollyhaul, CC (L) / youtube.com (capture) | Theriault's Dolls (R)

Veel speelgoed verdwijnt na een paar keer spelen in de vuilnisbak. Dat geldt hopelijk niet voor het duur speelgoed waar je hieronder over kan lezen. Het is kapitalen waard! Wacht dus even met het opruimen van oude spullen tot je dit artikel hebt gelezen.

Duur speelgoed

Speelgoed kan om verschillende redenen veel geld waard zijn. Soms heb je het niet eens in de gaten. En met jou een heleboel mensen niet. Het kan gewoon weken voor een paar dubbeltjes in de kringloopwinkel liggen, zonder dat iemand het meeneemt. Niemand heeft dan door waarom dat stuk speelgoed waard is. We zetten de redenen op een rijtje.

Via: pxfuel.com, CC

Zeldzame verzamelstukken

Soms is speelgoed al veel geld waard bij verschijning. Niet omdat het fantastisch spul is, maar omdat de producent weet dat er verzamelaars zijn die hun collectie compleet willen hebben. Daarom brengt hij het uit in een beperkte oplage.

Via: pxfuel.com, CC
Speelgoed veilingen
Bekijk oud speelgoed of verkoop jouw eigen speelgoed

Trouwe verzamelaars

Verrassingseieren zijn een perfect voorbeeld zeldzame verzamelstukken! Daar zitten soms speeltjes in waar je heel veel eieren voor moet eten voor je ze krijgt. Trouwe verzamelaars kopen honderden eieren om een set compleet te krijgen en gooien de chocola weg. Die krijgen ze anders niet weg gekauwd!

Via: pxfuel.com, CC

Nostalgische items

Oud speelgoed kan ook veel geld waard zijn. Het doet het veel mensen denken aan hun jeugd. Wat ook vaak gebeurt, is dat iemand als kind heel graag een specifiek stuk speelgoed wilde hebben en het nu pas als volwassene kan aanschaffen. Of het speelgoed is na verloop van tijd zeldzaam geworden.

Het grootste deel van de oplage is beschadigd geraakt of met de vuilnisman meegegeven. Dat gaat bijvoorbeeld op voor oude matchbox speelgoedautootjes. Probeer daar maar eens een puntgaaf vintage exemplaar van te bemachtigen. Hetzelfde geldt voor een originele en daardoor bijzonder waardevolle Pokémon Kaart

Via: pxfuel.com, CC

Unieke kunstwerkjes

Speelgoed kan ook veel waard zijn omdat het ambachtelijk is gemaakt. Vooral vroeger kwam dat vaak voor. Veel werd toen met de hand gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan hobbelpaarden, schaalmodellen of poppenhuizen. Tegenwoordig vinden veel verzamelaars het bijzonder om zo´n eenmalig exemplaar in hun bezit te hebben. Op zich is dat niet zo gek; vaak hebben deze unieke stukken veel karakter.

Via: pxfuel.com, CC

Goud en diamanten

Tot slot kan speelgoed heel veel waard zijn omdat het van waardevol materiaal is gemaakt: Een poppenkroontje met echte diamanten bijvoorbeeld. Logisch dat zoiets duurder is dan plastic importgoederen uit Azië! Maar ja, of je het dan nog speelgoed kan noemen is de vraag. Want laat jij je kind de zandbak ingaan met een schaalmodel van puur goud?

11x het duurste speelgoed uit jouw jeugd

Die gouden Lamborghini ligt waarschijnlijk niet op je zolder en ook niet in de kringloopwinkel. Maar niet getreurd, want er blijven nog genoeg kansen over. Hopelijk geeft dit rijtje je een vermoeden van een kleine zeldzame schat die jij nog bij je oude spullen hebt liggen. Hier zijn 11 kostbare stukken speelgoed:

1. Barbies

Misschien weet je dat er honderden soorten Barbie bestaan. Sommige daarvan zijn een behoorlijke zeldzaamheid. Zo bestaat er een Barbie uit 1959 met een zwart-wit zwempak die maar liefst $ 23.000 waard is. Maar dat is dan ook de allereerste Barbie ooit gemaakt. Jouw Barbies zijn minder waard, maar kunnen altijd nog een aardig bedrag opbrengen.

Deze beste man heeft z’n pop dus iets te goedkoop verkocht:

2. Disney speelgoed

Donald Duck, Goofy en Mickey Mouse zij al decennialang populair. Hetzelfde geldt voor het speelgoed dat rond deze Disneyfiguren is gemaakt. Spaarpotten, rubber poppetjes, schuifpuzzeltjes, boekjes, spelletjes en puzzels kunnen daarom erg gewild zijn. Vooral als ze oud zijn, behoort het zeker in het rijtje met duur speelgoed!

Via: Micky Mouse (cover)

En als voorwerpen gewild zijn brengen ze veel geld op. Wees dus altijd zuinig op je Disney-speelgoed!

3. Teddyberen

Vintage teddyberen of speciale edities kunnen veel geld opbrengen. Denk bijvoorbeeld aan ambachtelijk vervaardigde knuffelberen of hele oude beren. Dat kan heel ver gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze luxe Steiff beer met kleertjes van Louis Vuitton? Voor zo’n slordige 2 miljoen euro kun jij hem op je kussen leggen. Deze behoort dus absoluut tot duur speelgoed!

4. James Bond, Thunderbirds, Star Wars en ander filmspeelgoed

James Bond auto´s vormen de basis voor veel fantastisch speelgoed. Interesse in een Bond speelgoedauto van ca. € 2 miljoen? En wat dacht je van Star Trek, Doctor Who, Thunderbirds en andere populaire science fiction series?

Speelgoed ruimtescheepjes en poppetjes staan garant voor uren speelplezier. Als je de merchandise rond de eerste Star Wars film nog hebt, kun je daar makkelijk een liefhebber voor vinden die er meerdere tientjes voor neerlegt. Tegenwoordig is dat speelgoed meer waard dan toen het gemaakt werd. En het hoeft niet eens zo groot te zijn als dit uit de hand gelopen stuk speelgoed.

5. Puzzeltjes

De prijs van een simpel puzzeltje kan oplopen tot miljoenen euro ‘s. Voorwaarde is dan wel dat hij is gemaakt van goud en edelstenen. Er bestaan meerdere Rubik´s kubussen waar je de meest schitterende resultaten kan behalen.

Maar wij snappen ook wel dat je dergelijke puzzels niet in huis hebt liggen. Toch kan ook jouw puzzel geld waard zijn. Vooral als hij is gemaakt in een kleine of speciale oplage of als hij erg oud is. En je raad het al; als er een plaatje van Donald Duck of andere figuurtjes op staat neemt de waarde toe. Dat geldt zelfs voor My Little Pony.

Nog meer duur speelgoed…

Ben je nog niets tegen gekomen dat ook op jouw zolder kan liggen? Geef de moed nog niet op! Op de volgende pagina zie nog veel meer duur speelgoed van enorme waarde.

Kijk snel of jouw oude speeltjes ertussen zitten.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

1 gedachte over “Duur speelgoed: de 11 duurste speeltjes uit jouw jeugd”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer