james bond auto

Via: flickr.com | Rossano aka Bud Care, CC

De auto’s vormen een belangrijk ingrediënt van de films rond James Bond. Al dan niet met gadgets of supersnelle motoren. Vaak zijn het stijliconen die menig liefhebber met genoegen over de weg ziet zoeven. Wat is jouw favoriete James Bond auto?

Waanzinnige James Bond voertuigen

Verschillende acteurs spelen de rol van James Bond. Stuk voor stuk nemen ze plaats in waanzinnige voertuigen; speedboten, paragliders, motoren en vooral auto’s!

https://www.youtube.com/watch?v=73yP8e5KOL4

Klassieke modellen

Voor liefhebbers van vintage automodellen valt er veel te genieten bij het kijken naar Bondfilms. Zelden krijgt de Britse geheim agent de beschikking over een doorsnee middenklasser. In plaats daarvan rijdt hij doorgaans in de beste automerken en het mooiste dat de auto-industrie sinds de jaren ‘60 produceert. 

De onvoorzichtige James Bond

Ieder normaal mens zou zo’n prachtige bolide met respect betreden. Die sportwagens kosten immers een lieve duit. Zo niet James Bond. Hij ziet de auto’s als alledaagse en inwisselbare

gebruiksvoorwerpen. Indien nodig scheurt hij ze onder de vreemdste omstandigheden helemaal aan gort. Of hij drukt op de zelfvernietigingsknop.

Over de kop, door de lucht en knalhard tegen iets aan. Geen auto lijkt veilig zodra 007 het stuur in handen neemt. 

Rijden met lef

Als het moet verlaat James Bond zelfs de verharde weg. Verreweg het vreemdst is de manoeuvre die hij maakt in Octopussy uit 1983; zonder blikken of blozen plaatst hij een Mercedes op de treinrails. De velgen blijken keurig te passen binnen de spoorbreedte.

De 12 beroemdste auto’s waar James Bond in rijdt

We zijn benieuwd in welke James Bond auto jij het liefst wil rondrijden. Zeer waarschijnlijk is het er één van deze 12. Maar doe je er alsjeblieft wel voorzichtig mee? 

1. Aston Martin DB5

Sinds de derde Bondfilm Goldfinger uit 1964 blijft fraaie bolide terugkeren in de reeks. Zonder twijfel is het de meest herkenbare James Bond auto. De hoeveelheid gadgets in deze wagen is bizar; van de schietstoel en de radar tot de machinegeweren. Het zijn er zoveel, dat ze niet eens allemaal aan bod komen in de oorspronkelijke films. Gelukkig bestaat er voor de fans aanvullende vastlegging.

2. Bentley MK IV

De Aston Martin DB5 is zo iconisch dat je haast vergeet dat het niet de eerste auto van James Bond is. Het is voor 007 de opvolger van een Bentley MK IV; een vooroorlogse racemachine die ooit is ontworpen met de intentie Mercedes voorbij te streven op het racecircuit van Le Mans. Je kan hem zien in de film From Russia with love uit 1963.

3. Toyota 2000 GT

Als james Bond voor You only live twice naar japan reist, is het logisch dat hij daar in de allereerste Japanse superauto gaat rijden. Of niet? De best wel lange Sean Connery blijkt er helemaal niet in te passen! Gelukkig weten de ingenieurs van Toyota snel een cabriolet te fabriceren en komt alles toch nog goed.

4. Aston Martin DBS

Deze auto vormt het decor voor één van de meest dramatische scenes in James Bond ooit; kogels doorzeven de voorruit en raken de bruid van James Bond die eraan overlijdt. Desalniettemin is het een prachtige auto die na On Her Majesty’s Secret Service uit 1969 ook nog even verschijnt in Diamonds are forever uit 1971.

5. Ford Mustang Mach 1

De politie van Las Vegas heeft uiteindelijk het nakijken als zij James Bond achtervolgen in Diamonds are forever uit 1971. Dat is niet zo vreemd, want dit racemonster met V8-motor trekt in minder dan 6 seconden op van 0 naar 100 kilometer per uur. Dat is razendsnel voor die tijd!

Nog meer James Bond auto’s

Kan het nog sneller? Kan het nog mooier? Misschien … Bepaal het zelf na het lezen van de volgende pagina waar onder andere aandacht is voor nieuwe Aston Martins en twee onverwachte wagens uit Frankrijk.

Foto van auteur
Harry Wibier is historicus, (SEO) tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Hij leeft zijn passie voor geschiedenis uit op Dolm.nl. Niet alleen met tekst, maar ook met kunst.

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer