10 feiten en fabels over bekende figuren die je nog niet wist

Door

Girbe Buist

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Over beroemde mensen worden veel mythes verteld, die door de massa als zoete koek geslikt worden. Aan de andere kant zijn er over een aantal bekende mensen onwaarschijnlijke feiten bekend, die de meeste mensen maar moeilijk kunnen geloven. Enkele leuke feiten en fabels op een rij…

Wat is feit, wat is fabel?

In het volgende gaan wij het waarheidsgehalte na van beweringen over tien bekende figuren uit de tweede helft van de vorige eeuw. Wat vind jij van deze feiten en fabels of weet je zelf nog een leuke? Laat het weten in een reactie onderin!

1. “De tekenaar van Asterix en Obelix kon zijn eigen strips niet inkleuren”

Dat klopt, want hij was kleurenblind. De strip Asterix en Obelix is bedacht en getekend door de Fransman Alberto Uderzo. Hij werd geboren met twaalf vingers en is een maand na zijn geboorte daaraan geopereerd. Doordat hij kleurenblind was kon hij een van de populairste strips uit de geschiedenis niet alleen maken. Hij kon de strips onmogelijk zelf inkleuren. Dat deed zijn broer Marcel Uderzo jarenlang.

2. “Tarzan gebruikte lianen om zich in de jungle te verplaatsen”

Deze misvatting bevat niet minder dan twee fouten.

In de eerste plaats groeien er geen lianen in de jungle. Daarnaast groeien zij vanaf de grond omhoog, zijn zij houtachtig en helemaal niet flexibel. Het is dus onmogelijk om via lianen van de ene naar de andere boom te slingeren.

Tarzan lianen jungle
Via: Tarzan / Disney (capture)

Er zijn in de jungle wel stukken van planten, die van boven maar beneden  groeien en die door dieren worden gebruikt . Dieren zijn echter een stuk lichter dan mensen en die planten zouden Tarzan nooit kunnen dragen.

En andere misvatting is dat Tarzan zou hebben gezegd: “me tarzan, you jane”. In de film “Tarzan, the apeman”zegt acteur Johnny Weismuller in een lange dialoog waarin Jane zich wanhopig aan tarzan probeert voor te stellen, wel ettelijke malen “me”, “you”, “jane” en “Tarzan”, maar “me tarzan, you jane” haalt hij niet.

10 feiten en fabels over bekende figuren die je nog niet wist
Via: Tarzan The Fearless (filmposter)

3. “De echte Paul Mc Cartney is al in 1966 gestorven”

Volgens deze misvatting zou Beatles- gitarist Paul McCartney in 1966 met zijn auto zijn verongelukt en werd hij toen door een dubbelganger met de naam William Campbell vervangen.

Volgens deze theorie zou de hoes van Abbey Road daarom ook moeten worden gezien als een begrafenisstoet en zo zouden er meerdere bewijzen voor de dood van Mc Cartney zijn gevonden.

Het klopt dat Mc Cartney in 1966 betrokken was bij een auto-ongeluk, maar hij hield daar helemaal niets aan over. Bovendien is Paul erg moeilijk te vervangen. Een dubbelganger zou op hem moeten lijken, linkshandig zijn, basgitaar spelen, tijdens het zingen op dezelfde manier zijn hoofd moeten bewegen en tenslotte in staat moeten zijn om nummers te schrijven, die meteen klassiekers worden.

Al met al niet erg waarschijnlijk.

4. “De gitarist van Queen is astrofysicus”

Brian May kan niet alleen goed gitaar spelen, maar is ook erg intelligent. Hij studeerde in de jaren zeventig van de vorige eeuw af als sterrenkundige aan het Imperial College in Londen  en had ook plannen om daar te promoveren. Deze plannen kon hij helaas niet combineren met zijn carrière als gitarist van een van de populairste bands van dat moment Queen.

Uiteindelijk vond hij pas dertig jaar later tijd om zijn scriptie te publiceren.

10 feiten en fabels over bekende figuren die je nog niet wist
Via: flickr.com / Wikimedia Commons | Carl Lender, CC

5. “Ridge Forrester uit de Bold en Beautiful was eerst popster”

Ronn Moss speelde van 1987 tot 2012 de rol van Ridge Forrester in de serie ‘The Bold and the Beautiful‘. Eind jaren zeventig was hij echter gitarist en zanger bij de Amerikaanse Rockband Player. Hun eerste hit “Baby Come Back” werd een wereldhit. Maar in 1981 verliet Moss de band om acteur te worden.

10 feiten en fabels over bekende figuren die je nog niet wist
Via: Wikimedia Commons | Ronn Moss, CC

Méér feiten en fabels…

We hebben nog 5 grappige feiten en fabels voor je op de volgende pagina. Wat dacht je bijvoorbeeld de K3 liedjes? (zie 7.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...