Fight Club film vroeger

Via: Fight Club (capture)

De eerste regel van Fight Club: je praat NIET over Fight Club. De tweede regel van Fight Club: JE PRAAT NIET OVER FIGHT CLUB. Een legendarische zin uit de 90’s film waarin Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter tegen de moderne man opboksen. Letterlijk. Wij hebben enkele feitjes voor je bij elkaar gezocht over deze klassieke dramafilm en de Fight Club cast.

Fight Club

Je kent de film vast nog wel: de stoere Tyler Durden (Brad Pitt) ontmoet de verteller (Edward Norton), die last heeft van slapeloosheid. Eenmaal bij een praatgroep ontmoet hij Marla (Helena Bonham Carter) en nadat hij zijn huis verliest, komt hij terecht bij Tyler in huis, waarna de Fight Club zicht ontvouwt.

De groep met aanhangers wordt steeds groter. Ze vechten om met elkaar om hun mentale tekortkomingen genoeg te doen en de moderne maatschappij aan te pakken. De film uit 1999, gebaseerd op het gelijknamige boek van Chuck Palahniuk, is inmiddels een echte filmklassieker te noemen.

Laten we even kijken naar wat feitjes over Fight Club en de Fight Club cast die jij nog niet wist.

1. Zo ontstond het verhaal

De schrijver van The Fight Club (het boek), Chuck Palahniuk, was aan het kamperen toen hij een woordenwisseling kreeg op de camping. Hij werd daarna bont en blauw geslagen. Toen hij weer naar zijn werk ging, vroeg niemand naar alle blauwe plekken. Zijn collega’s hielden het liever oppervlakkig, alsof er niks aan de hand was. Zo werd het verhaal van Fight Club geboren.

Fight Club regels film
Via: FIght Club (capture)

2. Jared Leto

Jared Leto is in de film te zien als Angel Face, een knappe jongeman. In het echte leven stond Jared Leto aan de voet van zijn muziek carrière. De experimentele rockband ’30 Seconds To Mars’ werd een jaar voor het filmen Fight Club opgericht, met op de voorgrond Jared Leto.

Wanneer hij in de film in elkaar word geslagen door Edward Norton, omdat ‘hij iets moois kapot wilde maken’, horen we Tyler speechen: iedereen wil een rockster worden later, maar niemand wordt het echt. In die scene zien we Brad Pitt knikken naar Jared. Au?

Fight Club Jared Leto film
Via: Fight Club (capture)

3. Starbucks koffie

Omdat het thema van de film gaat over het onderdrukken van de commerciële generatie X en allerlei advertentiegezeur, heeft de regisseur van de film in bijna elke scene een beker Starbucks koffie neergezet. Starbucks is overgewaardeerd en een mooi overdreven voorbeeld van ons koopgedrag. Geloof je ons niet? Kijk de film dan maar eens opnieuw!

4. Zeep?

Tyler komt met het idee om zeep te maken om zo twee vliegen in een klap te slaan: geld verdienen en een statement maken. Namelijk, het vet van rijke mensen aan hen terug verkopen. Het is dus niet gek dat de slogan van de film “Crime, Mischief, Soap” (Misdaad, Ondeugd en Zeep) is. Om in de juiste sfeer te komen voor hun rollen, hebben zowel Brad Pitt als Edward Norton zeep leren maken bij een echte zeepmaakster.

Fight club DVD cover
Via: Fight Club (cover)

5. Echte fans

De fans van het boek en de film Fight Club waren zodanig in de ban van het verhaal en de betekenis ervan, dat ze de schrijver smeekten hen te vertellen waar Fight Clubs plaatsvonden in de echte wereld. Echter is het een compleet verzonnen verhaal, dus werden ze snel teleurgesteld door schrijver Chuck Palahniuk. Best wel een beetje krankzinnig, toch?

Via: tenor.com

6. Leonardo DiCaprio speelt er ook in

Een van de bekendste acteurs uit die tijd speelt ook een rol in de film, al is het maar klein en onzichtbaar. Leonardo DiCaprio is namelijk te zien in de vorm van zijn adem, als bevroren stem in de hallucinatie van Edward. De ‘zucht’ zou nagebootst zijn uit de CGI van zijn rol als Jack in Titanic, waarbij hij sterft in het ijskoude water.

7. Een ‘andere’ Fight Club…

Fight Club had het bijna moeten doen zonder de iconische Brad Pitt. De rol van Tyler Burden zou namelijk initieel worden ingevuld door niemand minder dan Russell Crowe. Ditzelfde geldt voor Matt Damon (in the plaats van Norton) en Reese Witherspoon als Marla! Zou je die laatste al voor je zien?

Russell Crowe
Via: flickr.com | Eva Rinaldi, CC

Nog méér Fight Club weetjes…

We hebben meer gave weetjes voor je op de volgende pagina! Wat dacht je van de verschijning van de excentrieke Marla? (Zie #9)

MEER gERELATEERDE NOSTALGIE

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer