9 zaken die je alleen herkent als je vroeger GTA 3 speelde

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

GTA 3 Grand Theft Auto III feat

Jaaa, Grand Theft Auto 3. Wie was er niet diep onder de indruk van deze revolutionaire open world-game? Op deze pagina nemen we je mee op een trip down memory lane langs de mooiste momenten in GTA 3.

Hoe GTA 3 de wereld van gaming veranderde

GTA 3 was het derde deel in de franchise en het eerste deel waarin ontwikkelaar Rockstar Games van een 2d-gameplay switchte naar een 3d-gameplay. Het spel kwam uit in 2001 op de Playstation 2 en werd in de loop der jaren ook ontwikkeld voor Windows, Xbox, OS X, IOS, Android en Nintendo Switch.

De immense omvang en de intelligente gameplay maakten GTA 3 tot een van de grootste successen ooit in de game-industrie. Het luidde een era in waarin sandbox games gemeengoed werden en leidde bij Rockstar Games tot de ontwikkeling van de winstgevende sequels GTA:

GTA: Vice City (2002)
GTA: San Andreas (2004)
GTA 4 (2008)
GTA 5 (2013)

Grand Theft Auto III: 9 herinneringen

Heb jij ook zulke fantastische herinneringen aan dit spel? En was je hier in je jeugd helemaal verslingerd aan? Dan zijn de onderstaande zaken ongetwijfeld herkenbaar voor je.????

Jouw GTA 3-momenten: Laat ons voor ook weten wat jij het leukste vond aan deze action-adventure game. Wat deed jij altijd in Grand Theft Auto 3? Je kunt het laten weten in een reactie onderin!

Voordat we naar de 9 typerende herinneringen gaat, eerste even die nostalgische intro:

1. Hoofdpersoon Claude en jij waren onafscheidelijk

In het spel bestuurde je de hoofdpersoon Claude, een notoire gangster uit Liberty City, een grauwe stad die gebaseerd was het New York uit de jaren negentig.

Al vanaf minuut één werd je de wereld van GTA 3 ingezogen, doorliep je spannende missies, leerde je collega-criminelen kennen en klom je op in de gelederen van de maffia.

Claude GTA3 grand theft auto III
Via: Grand Theft Auto 3 (capture)

Claude had een mysterieus karakter. Hij zei weinig en toonde nauwelijks emoties, maar toch bouwde je een band met hem op.

Samen met Claude ging je op boevenpad, stal je auto’s, moordde je gang members uit en ging je in de nachtelijke uurtjes op zoek naar vrouwelijk schoon.

Dat je daarvoor moest betalen was bijzaak; dankzij het wapenarsenaal van Claude was het een fluitje van een cent om voldoende geld bij elkaar te stelen.

2. De rampages waren stiekem het allerleukst

Dat GTA 3 uitzonderlijk bloedig en bruut was, had je in je jonge jaren nauwelijks door. Je was Duke Nukem 3D gewend en had tijdens de vele speeluren in Wolfenstein, Doom en Heretic al meer dan genoeg bloed zien vloeien.

In Grand Theft Auto 3 begon het echte geweld met dit kleine blauwe icoontje…

GTA 3 Rampage Grand Theft Auto III
Via: Grand Theft Auto 3 (capture)

De unieke game-modus “Kill Frenzy” was je dan ook op het lijf geschreven. Tijdens deze challenge, die in de game ook wel “Rampage” werd genoemd, was het zaak om zoveel mogelijk mensen van een bepaalde groep uit te moorden.

Je hoefde er alleen maar voor te zorgen dat je ouders niet meekeken, want dan was het gedaan met de pret. ????

gta 3 rampage
Via: Grand Theft Auto 3 (capture)

3. Carsurfen tot je er letterlijk bij neerviel

Iedereen die GTA 3 speelde, maakte er een sport van om zo lang mogelijk te carsurfen. Je hield er nog net geen stopwatch bij om te meten of een nieuw record had.

De kunst was om via de motorkap op een rijdende auto te springen en te kijken hoe lang je kon blijven staan. De meeste bestuurders werden boos of raakten in paniek, wat je een wilde rit door de stad opleverde. ????

gta 3 car surfing
Via: Car Surfing in Grand Theft Auto 3 (capture)

4. Nieuwe gebieden ontgrendelen met de tunnel truc

Naarmate je meer missies voltooide, werden er meer gebieden vrijgespeeld. Dat kon een flinke tijd duren, maar gelukkig was daar de tunnel truc. Dankzij deze glitch kreeg je toegang tot speelgebieden die nog niet waren ontgrendeld.

Dit leverde je nogal wat voordelen op, waaronder nieuwe wapens en goodies. De tunneltruck werkte als volgt:

Je parkeert een ambulance achteruit bij de linkerkant van de tunnelingang
Je klimt op de voorkant van het voertuig en vervolgens naar de top
Je kan hier door het plafond gaan en vanaf de onderste muur naar de top springen
Je loopt door tot aan het einde van de tunnel tot de tekst “Welcome to Staunton Island” verschijnt

Bekijk de video hieronder voor meer tips om naar Staunton Island te gaan. ????

5. Hoe hoger je wanted level, hoe vetter het werd

Misdaad bleef in GTA 3 niet onbestraft. Je kreeg al snel de politie achter je aan en dat kon flink uit de hand lopen. Je wanted level werd aangeduid met sterren.

  • ⭐: Had je één ster? Dan kreeg je een politievoertuig achter je aan. Dat was doorgaans een piece of cake. Je kon de politie eenvoudig kwijt rijden en je ergens verschuilen in de stad.
  • ⭐⭐: Bij twee sterren werd het al een stuk lastiger. De politie ging actief naar je op zoek en om een of andere duistere reden wisten ze je bijna altijd te vinden.
  • ⭐⭐⭐: Kreeg je drie sterren? Dan maakte je het wel heel bont. Je moest je uiterste best doen om roadblocks te ontwijken en onzichtbaar te blijven voor de politiehelikopter die boven de stad zweefde.
  • ⭐⭐⭐⭐: Vier sterren leidde tot wilde achtervolgingen door SWAT-teams. De beste oplossing was om een supersnelle auto te stelen en als een malle door de stad te rijden op zoek naar een plek om onder te duiken.
  • ⭐⭐⭐⭐⭐: Lukte dit niet? Dan kwam dat je al gauw op vijf sterren te staan. En dat betekende dat de FBI in je nek hijgde. Help!
  • ⭐⭐⭐⭐⭐⭐: Kreeg je eenmaal zes sterren? Dan was het zonder het gebruik van cheats nagenoeg onmogelijk om te overleven. Je kreeg de hele legermacht achter je aan en hoeveel soldaten en tanks je ook kapotschoot, er kwamen er altijd meer voor terug.
gta 3 wanted level
Via: GTA 3 Epic 6 Stars Wanted Level Shootout+ Tank Rampage + Escape (capture)

6. Die vreselijke speedbootmissie

Een van de meest beruchte missies in GTA 3 is de speedbootmissie “A drop in the ocean”. De kleinste fout was al fataal, waardoor je de missie keer op keer opnieuw moest doen in de hoop dat het ditmaal zou lukken.

De missie overslaan was helaas geen optie; je had ‘m nodig om Staunton Island uit te spelen. ????

Tijdens de missie moest je in opdracht van mediamagnaat Donald Love een speciaal pakketje oppikken dat door een vliegtuig in het kanaal werd gedropt. Dat was echter niet het moeilijkste deel van de missie.

De ellende begon pas wanneer je het pakketje aan land per auto moest vervoeren met een voltallige politiemacht achter je aan.

7. De grimmige atmosfeer van Liberty City

In Liberty City was het altijd bewolkt en mistig. De regen viel vaak met bakken uit de hemel. Die grimmige atmosfeer kwam niet alleen terug in de weersomstandigheden, maar ook in de ontwikkeling van de karakters. Warmte en menselijkheid waren vaak ver te zoeken. ????️

GTA Grand theft auto 3 Liberty City
Via: Grand Theft Auto 3 (capture)

Juist daardoor werd je echter helemaal in de wereld van Liberty City gezogen en proefde je de sfeer dwars door je beeldscherm heen. Wat deze sfeer zo bijzonder maakte, was de grootsheid en eenzaamheid waarmee het gepaard ging.

Je voelde je alleen in een grote, boze wereld waarin je onderaan de criminele ladder begon en probeerde uit te groeien tot een gevreesde mobster. Dit maakte de game extra realistisch en immersive.

gta 3 atmosfeer
Via: GTA: Liberty City Stories – Rain (ambience sounds) (capture)

8. Cheats, cheats en nog meer cheats

De echte die-hards speelden GTA 3 natuurlijk zonder cheats, maar laten we eerlijk zijn: we hebben ze allemaal gebruikt. En dat zorgde voor oneindig veel fun.

Dankzij cheats was het opeens geen probleem meer om tegen het leger en de FBI te knokken. En omdat je munitie toch niet op kon raken, kon je lukraak om je heen schieten. Ook heel handig tijdens missies die voorheen keer op keer mislukten.

Cheats waren ook bijzonder handig om nieuwe auto’s voor je neus te laten droppen en je uiterlijk te veranderen. Zo kon je jezelf transformeren tot een oud vrouwtje met twee boodschappentassen, een breedgeschouderde gangster of een ‘rosse dame van de straat’. Dit zorgde voor een extra dimensie in de gameplay.

gta 3 cheats old lady
Via: GTA 3 Ped Quotes – White Old Lady (capture)

9. Vigilante missies

Eén van de vetste onderdelen van GTA 3 waren de vigilante missies. Je kon deze missies uitvoeren door in een politiecruiser te stappen en criminelen op te sporen.

Tijdens je rit in de cruiser kreeg je de coördinaten door en dat leidde tot zinderende schietpartijen en wilde achtervolgingen. ????

gta 3 vigilante
Via: GTA 3 – Vigilante Guide [Going Rogue Trophy] (capture)

De remaster van GTA 3 al gespeeld?

Enige tijd geleden kwam Rockstar Games met een wel heel bijzondere trilogie op de proppen: Grand Theft Auto II, Vice City en San Andreas werden volledig geremastered en in één bundel uitgegeven.

Deze bundel draagt de naam The Definitive Edition en bevat flinke verbeteringen op het gebied van graphics en gameplay. GTA 3 wordt hierdoor weer een eigentijds spel waar je als vanouds van kan genieten.

Jouw Grand Theft Auto III herinneringen?

Was jij vroeger ook zo verslaafd aan GTA 3? En kende je alle straten en stegen van Liberty City uit je hoofd? Deel dan je beste herinneringen aan dit spel in de comments onderin en ga met elkaar in gesprek! ????

Lees ook:


Volg ons ook op social media:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...