Ja zuster, nee zuster: 12 herinneringen aan deze jaren ’60 serie

Door

Yuki Roelofs

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Ja zuster nee zuster

Tussen 1966 en 1968 werd deze serie uitgezonden door de VARA. We blikken terug naar de oorspronkelijke Ja zuster, nee zuster, waar Annie M.G. Schmidt een invloed in had…

Ja zuster, nee zuster

Deze komedie, bedacht door Annie M.G. Schmidt was van 1966 tot 1968 te zien op televisie. Er zijn destijds twee seizoen, met in totaal twintig afleveringen gemaakt. De serie is in 1967 bekroond met een Gouden Televizier-Ring. In 2002 is de serie verfilmd. Wat is jouw favoriete karakter? Welke liedjes ken jij nog uit het hoofd?

Ja zuster nee zuster jaren 60 serie
Via: Archief Beeld en Geluid | W. Veenman / VARA , CC

1. De liedjes van Harry Bannink

Annie M.G. Schmidt werkte samen met Harry Bannink. Alle liedjes die zij maakte kwamen uit op single. Naast dat de liedjes op langspeelplaten verkrijgbaar waren, was de muziekcassette net nieuw uitgevonden en brachten zij ook zo de nummers uit. De singles brachten een Gouden Plaat op.

Het liedje: ‘In een rijtuigie’ werd gezongen door Wim Sonneveld en Leen Jongewaard. Ze haalde met dit liedje de 12e plek in de top 40 op 23 maart in 1968.

2. Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in Rusthuis Klivia in de Primulastraat. Zuster Klivia heeft altijd gedoe met de norse buurman Boordevol. Zuster Klivia woont samen met de ingenieur, Jet en de jongens Bobby en Bertus. De ingenieur is altijd in de kelder te vinden, waar hij aan zijn ideeën werkt, die regelmatig voor rookpluimen zorgen. Daar heeft de buurman die tevens eigenaar is van het punt veel last van, dus probeert hij ze weg te krijgen. Het lukt hem alleen nooit om zijn gelijk te krijgen, ook niet voor de rechter.

Later in het verhaal krijgt zelfs Gerrit de inbreker zijn plek in het huis. Lorre, de papagaai mag ook zeker niet vergeten worden.

3. Merchandise

Wie was er in het bezit van de Ja zuster, nee zuster ministeckdoos? Dit waren kleine mozaïeksteentjes die je op een kunststof grondplaat klemde. Een nieuwe rage die vanuit Duitsland in 1965 populair werd. Misschien kreeg jij voor je verjaardag wel een van ansichtkaarsen, of de twee boeken die verschenen. Aan jouw sleutelbos hingen de gezichten van Klivia, Gerrit of opa, wanneer je het reinig middel van Andy kocht. In 2008 kwam als laatst nog een postzegel uit met Hetty Blok en Leen Jongewaard.

In het filmpje hieronder wordt teruggeblikt op de serie. Er is nog maar weinig over van de serie. De banden zijn gewist, om kosten te besparen.

4. De rolverdeling

Natuurlijk zullen de meeste fans, de oude cast meteen herkennen. We sommen de belangrijkste rollen (en acteurs) even op.

Ja zuster nee zuster cast
Via: Archief Beeld & Geluid | VARA
 • Zuster Klivia – Hetty Blok
 • Gerrit/opa – Leen Jongewaard
 • Ingenieur – Piet Hendriks
 • Buurman Boordevol – Dick Swidde
 • Jet – Carla Lipp
 • Bobby – John Kuipers
 • Bertus – Barry Stevens
 • Lorre – Piet Ekel

5. Mannen die breien

Als de mannen tussenbeien
eens gezellig gingen breien
Met een knotje van die blauwe gemeleerde wol
Dan was ’t uit met die ellende
Dan was ’t nergens meer een bende
En ’t was eindelijk eens vrede op de wereldbol

Annie M.G. Schmidt

Volgens Annie M.G. Schmidt zouden mannen moeten breien en dan ziet de wereld er veel beter uit…

6. De afleveringen 1 t/m 5

 • Afl. 1: Gerrit: De ingenieur heeft een nieuwe pil uitgevonden. Gerrit probeert die nacht in de breken, een gouden kans om de pil uit te proberen.
 • Afl. 2 : Arme ingenieur voor de rechter: De pil is uiteindelijk bij de kat van Boordevol terecht gekomen, eens kijken of het nu een leukere kat wordt. De kat eet geen muizen meer, dus weer een reden voor de buurman om de ingenieur voor de rechter te slepen.
 • afl. 3: Het hoofd koel houden: Boordevol heeft opnieuw een reden gevonden om de ingenieur voor de rechter te slepen, hij heeft bewijs tegen zijn gevaarlijke experimenten. Zuster Klivia en de andere zetten zich in om hem te helpen.
 • Afl. 4: Lodewijk: De buurman wil graag dat ze in huize Klivia op de kleine Lodewijk passen. Lodewijk snoept van een nieuwe uitvinding van de ingenieur en is ineens is hij onzichtbaar.
 • Afl. 5: Alarm: Gerrit’s inbreekhanden beginnen te jeuken, nadat de ingenieur het inbraakalarm heeft verwijderd. Ook krijgt hij bezoek van zijn grootvader.

Méér JZNZ herinneringen…

We zijn nog niet klaar met Ja zuster, nee zuster en gaan door op de volgende pagina. Wat dacht je van de hilarische gastrollen? (zie 11.)

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Share to...